Najnovije vesti

MATIJA BEĆKOVIĆ ZA KURIR O ZABRANI ULASKA U CRNU GORU: Preduhitrili su me, kad umrem hteo sam da živim tamo!
Foto: Damir Dervišagić

Crnogorci objavili spisak nepoželjnih Srba

MATIJA BEĆKOVIĆ ZA KURIR O ZABRANI ULASKA U CRNU GORU: Preduhitrili su me, kad umrem hteo sam da živim tamo!

Politika

Policijskim starešinama na svim graničnim prelazima dostavljen spisak nepoželjnih Srba, koji, kako se navodi, "ni slučajno" ne smeju da uđu u zemlju jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore"

Crnogorska vlast donela je skandaloznu odluku kojom se četvorici srpskih intelektualaca zabranjuje ulazak u Crnu Goru! Na spisku su ni manje ni više nego akademik i književnik Matija Bećković, istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković i pravnik Dejan Mirović.

Svim policijskim starešinama na graničnim prelazima dostavljen je spisak nepoželjnih Srba, koji, kako se navodi, "ni slučajno" ne smeju da uđu u zemlju jer "ugrožavaju nacionalnu sigurnost Crne Gore". Iako je ranije bilo najavljivano, za sada na spisku nema Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Akademik Bećković kaže za Kurir da nije dobio rešenje o zabrani i da mu sve to zvuči neverovatno.

- Ne znam ni da li se to odnosi na mene živog ili mrtvog. Malo su me preduhitrili jer imao sam nameru da, kad umrem, živim u Crnoj Gori - kaže u svom šaljivom stilu akademik.

I istoričar Antić zabranu ulaska u Crnu Goru vidi kao nagradu za svoje životno delo.

- Kao kad bi me kraljica Elizabeta proglasila vitezom. To je, u stvari, znak slabosti režima Mila Đukanovića, koji prima kasape Haradinaje, Tačije, a izvozi krimose u Srbiju, gde neki njihovi "škaljarci" i "kavčani" dižu kola usred bela dana, a plaše se pesnika, profesora univerziteta. Biću u Podgorici, uprkos zabrani, kada dođe kraj Đukanovićevom režimu. Oni opstaju na vlasti tražeći konstantno neprijatelje i negujući mržnju prema srpskom narodu - kaže istoričar i ističe da je potpuno očekivano što Crnogorci dižu statuu Skenderbegu u Ulcinju.

- Skenderbeg već ima spomenike u Prištini, Tirani i red je da ima i u Crnoj Gori. Pitanje je gde im je spomenik caru Dušanu.

Aleksandar Raković ističe da na ovaj način vlasti u Podgorici guše slobodu govora i akademsku i naučnu misao.

- Pružićemo otpor akademskog tipa - jednostavno ćemo pokazati da smo od njih pametniji i obrazovaniji, jer oni, da imaju argumente da se suoče s našim argumentima, ne bi ovo pravili.

Dejan Mirović ističe da se ne bavi Crnom Gorom kao glavnom temom u svojim retkim javnim nastupima već Srbijom:

- Na delu je histerija u određenim krugovima u Podgorici. Inače, Crna Gora je na odluku srpskih vlasti da zabrani ulazak kriminalcima i vođama kriminalnih grupa uzvratila zabranom ulaska pesnicima i akademicima.

Srpski intelektualci kojima je zabranjen ulazak bili su najavljeni kao govornici na proslavi stogodišnjice Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i drugim južnoslovenskim narodima 1. decembra u Podgorici.

Marko Milačić

Fašistički potez režima

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić kaže da je ovaj potez Podgorice čin dostojan fašističkih režima, ali i odraz ogromne i očajničke nemoći i slabosti crnogorske vlasti:

foto: Vijesti.me/Prava Crna Gora

- Đukanović je ovim činom napravio puni istorijski, politički, ali i ljudski salto jer je od čoveka koji je lično uručio Njegoševu nagradu književniku Bećkoviću 1997. postao čovek koji mu danas, preko svojih poslušnika, uručuje zabranu ulaska u Njegoševu zemlju.

Bez odgovora

Muk u Podgorici

Kurir je juče o ovom slučaju tražio komentar od premijera Crne Gore Duška Markovića, ministara policije i pravde Mevludina Nuhodžića i Zorana Pažina, kao i od Ambasade Crne Gore u Srbiji. Do zaključenja ovog broja niko nije odgovorio.

foto: Fonet

Prethodno su podgoričkim Vijestima u crnogorskoj vladi potvrdili da zvanični spisak ne postoji, ali postoji mišljenje za neke osobe koje su nepoželjne i u tom dokumentu su i imena Bećkovića, Rakovića, Mirovića. Za njih postoji bezbednosna procena da njihovi nastupi ruže državu Crnu Goru i njihove institucije i da su nepoželjni na njenoj teritoriji.

Aleksandar Vučić

Šokiran sam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će država reagovati zbog zabrane ulaska četvorici srpskih intelektualaca u Crnu Goru, jer je takvom odlukom ugroženo pravo na slobodu mišljenja.

foto: AP, Marina Lopičić

- Ovo je nešto čime sam bio šokiran, jer mi smo zabranili ulazak kriminalcima, licima s poternica, licima koja pripadaju "kavačkom" i "škaljarskom klanu". Neko drugi je kao odgovor na to, ili ne znam šta već zabranio drugačije mišljenje. To je nedopustivo u 21. veku u Evropi - kazao je Vučić.

Naveo je da će dati sve od sebe da stupi u kontakt s predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem kako bi zamolio za drugačiju reakciju, više odgovornosti i ozbiljnosti.

Ovako je govorio Milo Đukanović

Bećkovićeva poezija dostojna Njegoša

- Crne Gore nema bez slobode, Bećkovićevo pesničko delo, estetski mereno i izmereno, uvrstilo se u svevremene spomenike takvoj, slobodnoj Crnoj Gori. Time je doseglo dostojnost Njegoša i imena na Biljardi na Cetinju - rekao je Đukanović kada je 1997. Bećkoviću lično uručio Njegoševu nagradu na Cetinju.

Goran Radonjić

Sprema se Goli otok

I u pojedinim političkim krugovima Crne Gore osuđuju potez vlasti. Poslanik i funkcioner Ujedinjene Crne Gore Goran Radonjić kaže da se ovom zabranom "sprema novi Goli otok":

- Ova zabrana je vraćanje delikta mišljenja i najava povratka u totalitarizam. Poruka ovakve odluke jeste da država otvara lov na ljude.

(Kurir.rs/B. Bojić Foto: EPA, Damir Dervišagić, Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...