SKANDAL! RAMA HOĆE MONSTRUM DRŽAVU: Šta Srbija hoće, koji k?! Pravimo "veliku Albaniju"!
Foto: Petrit Prahmani, Privatna Arhiva

PAKLENI PLAN

SKANDAL! RAMA HOĆE MONSTRUM DRŽAVU: Šta Srbija hoće, koji k?! Pravimo "veliku Albaniju"!

Politika -

Edi Rama i Ramuš Haradinaj, albanski i kosovski premijer, označili su završni čin u stvaranju velike Albanije. Njih dvojica su juče u Peći okupili članove svojih vlada i posle zajedničke sednice otvoreno poručili da su na korak da ostvare san o ujedinjenju Albanije i Kosova. Odlučeno je da se između Albanije i Kosova formira carinska unija i ukinu carinske tarife.

foto: PETRIT RRAHMANI

Psovke

Albanske vođe ovoga puta su otišle i korak dalje u svojoj agresivnosti, pa su sa skupa poslali provokativnu grupnu fotografiju na kojoj svi poziraju nasmejani pokazujući rukama dvoglavog orla na grudima. Rama je u više navrata čak i psovao dok je govorio o Srbiji, i to koristeći frazu na engleskom jeziku „What the fuck“ (u slobodnom prevodu: „koji k...“). Prema njegovoj oceni, Srbija se agresivno ponaša prema Prištini.

- Srbija ne bi trebalo da koristi dva lica, jedno sa Kosovom i jedno sa Albanijom. Ovo je neprihvatljivo. Srbija nije žrtva, Kosovo je žrtva. Albanija i Kosovo će ići ruku pod ruku kao dva ponosna orla - izjavio je albanski premijer, koji je snažno podržao potez Prištine da uvede takse od 100 odsto za srpsku robu na KiM.

Kako je rekao, Kosovo je pokazalo da je „apsolutno spremno da igra svoju međunarodnu ulogu“, ali da Beograd nije bio uvek jasan i iskren u briselskom dijalogu. Za Srbiju je imao i savet - da se „spusti na zemlju, jer se put ka budućnosti ne gradi zabijanjem noževa u leđa“.

- Na graničnom prelazu Morine, gde postoji duga linija prepreka za slobodno kretanje građana, uspostavljaće se zajednička kontrola i stvoriti mogućnost slobodnog kretanja - najavio je Rama.

PEĆ BEZ SRBA… Vlade Albanije i Kosova dosad su se sastale pet puta, a prvi put u Peći, što se tumači kao još jedna provokacija ili pokazna vežba za Srbiju, s obzirom na to da od 1999. godine u Peći gotovo da nema Srba.

Pretnja miru

Oduševljenje nije mogao da sakrije ni Haradinaj, koji je potvrdio da su Priština i Tirana na putu da ujedine ekonomsko tržište.

- Mogu vam reći da smo na pravom putu ka jedinstvenom ekonomskom tržištu između Kosova i Albanije - rekao je Haradinaj i zatražio od Rame da okonča „nacionalni put“.

- To je legitiman zahtev. U mogućnosti smo da platimo koliko god je potrebno - naglasio je Haradinaj.

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin za Kurir upozorava da na albanski šovinizam mora hitno da se reaguje.

- U Peći više nema Srba, proterani su nakon 1999. i verujem da je to bio razlog za izbor mesta sastanka. Zato što Albaniju i Prištinu vode neozbiljni ljudi posledice njihovog ponašanja mogu da budu veoma ozbiljne. Velika Albanija koju su promovisali u Peći je pretnja miru na Balkanu. Samo razgraničenje sa Albancima može da zaustavi širenje velike Albanije. EU bi morala da reaguje na teritorijalne pretenzije Albanije i da, dok još ima vremena, zaustavi albanski šovinizam pre nego što izazove sukobe čije posledice neće moći da se predvide - poručio je Vulin.

Ivica Dačić

ALBANCI SU LUTKE KOJIMA UPRAVLJAJU DRUGI

foto: Marina Lopičić

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da su političari u Prištini „lutke kojima upravlja neko sa strane“.

- Neke zapadne zemlje su porodile političkog monstruma u Prištini. Vreme je da ga ograniče. Pustite priče „oni neće nas da slušaju“. Pa koga će da slušaju? Oni sada govore o nekakvom brisanju granica između Albanije i Kosova, ukidanju carine, graničnih policija... Ako zaista Evropa ne vidi o čemu je ovde reč i koliko je ovo veliko licemerje, ja ne znam ima li svrhe da učestvujemo na raznim skupovima o regionalnoj saradnji - poručio je Dačić.

Zajednička diplomatija

UJEDINJENJEM BRŽE DO EU

Baš nas mrze... Ljimaj i Rama
Baš nas mrze... Ljimaj i Ramafoto: Privatna Arhiva

Rama je juče predložio da Priština i Tirana uspostave zajednički fond za spoljnopolitičko funkcionisanje, koji bi pomogao integraciji dve zemlje u EU do 2025. godine.

- Drugo, od 1. januara Kosovu moramo omogućiti tranzit u luci Drač, a u narednom periodu i pristup carinskoj uniji. Ko smatra da je to pretnja, bilo u Beogradu ili Briselu, može doći, a mi ćemo objasniti da nije - rekao je Rama.

Sukob među vođama

O MAGARCIMA I KRVI

foto: Fonet/AP

Rama i Haradinaj imali su juče i sukob na temu korekcije granice sa Srbijom, odnosno pozicije kosovskog predsednika Hašima Tačija. Kako su objavili prištinski mediji, Rama je sa emocijama u glasu rekao da je magarac svako ko kaže da je Tači izdajnik, dok je Haradinaj poručio da „niko neće taći nijedan metar kosovske zemlje“.

- Ko misli da uzme zemlju Kosova, greši, bez obzira na to da li je s Kosova, iz Albanije ili odakle god da je. Ni metar se više ne može uzeti. Ovo je albanska zemlja koja je natopljena krvlju - prokomentarisao je Haradinaj opasku Rame da je „magarac svako ko Tačija naziva izdajnikom“.

Kajl Skat

NIJE U REDU DA JEDNA ZEMLJA IMA DVA POREZA

foto: Marina Lopičić

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da je Kosovo jedna država i da primenjivati diskriminatornu politiku - da u jednom delu zemlje imate jednu stopu poreza, a u drugom delu zemlje drugu - svakako nije u redu. Komentarišući novu okolnost da će na severu KiM ostati carina od 100 odsto za robu iz centralne Srbije, a da će se na jugu Kosova, prema Albaniji, ukinuti carine, Skat je rekao:

- Verujemo da Kosovo treba da bude multietnička, demokratska država, tako da se sve ono što se odnosi na državljane Kosova jedne nacionalnosti mora odnositi i na državljane druge nacionalnosti.

foto: Kurir

DANAS U KURIRU SAZNAJTE JOŠ

SVET HRLI U KATASTROFU! NATO kreće U RAT s Putinom zbog Ukrajine i Porošenka!

ONA JE HEROJ SEVERNE MITROVICE! KOSOVO NE NAPUŠTAM: Hleb delim za džabe da deca ne gladuju!

NISKO! PREDSEDNIK SPAS TVITOM RAZBESNEO JAVNOST: Šapić brutalno uvredio ljude koji nemaju decu!

MOJ HEROJ! POTRESAN SASTAV DEČAKA IZ POREČA: Srpski lekar mi je spasao život

SERIJA LIKVIDACIJA POTRESLA SRBIJU! Za tri dana dana ubijena trojica robijaša

SRAMNO! KONAČNA ODLUKA SUDA U KOTORU: Presuda pravosnažna, Sara mora u zatvor! Vidak: Hoću da kaznu služim u Srbiji

TRAGEDIJA NA VESELJU KOD ŠAPCA! Mladoženjinog brata na svadbi ubio auto, poslao ga u prodavnicu po cigarete!

JEREMIĆ PRED TUŽIOCEM: Zloupotreba funkcija u Ujedinjenim nacijama, svedoči u slučaju svetskog korupcionaškog skandala

EKSLUZIVNO! Bertolučijevo pismo protiv bombardovanja Srbije 1999.

ŠOK! VERENICA USLOVILA DARKA LAZIĆA: Razvedi se što pre! Neću da rađam dete dok si u braku sa Anom!

KARLEUŠA UDARILA NA KIJU: Šljame, dokurčila si narodu

INTERVJU GLUMICA MILENA PAVLOVIĆ O REŽIJI TEKSTA OCA ŽIVOJINA: Osećam se kao da i dalje mogu da razgovoram s tatom

DVA PUTIĆA! SRBIJA ILI KOSOVO, IZBOR JE LAK: Neka Zekaj odluči za koga će da igra!

MILORAD MAŽIĆ O NESUĐENOM FINALU: Hrvati su mi srušili snove

MITAR MRKELA POSLAO JASNU PORUKU: Zvezdu niko ne sme da potceni!

OBELEŽITE POČETAK VELIKOG BOŽIĆNOG POSTA UZ KURIR: Danas svakom čitaocu poklon osveštani krstić

Uoči početka velikog božićnog posta Kurir danas poklanja osveštani krstić. Krst je simbol hrišćanske vere, stradanja i spasenja.

Božićni post, počinje u utorak, 28. novembra, i završava se na Božić, 7. januara.

Tih 40 dana svaki pravi vernik treba da iskoristi za pročišćenje i tela i duše. U vreme posta čovek pronalazi meru u svemu, izražava zahvalnost Bogu, pronalazi mir i suzdržava se od loših misli i dela.

Post treba da nas nauči uzdržavanju, ali ne samo od masne hrane već i od zlobe, uvreda, besa i svakog ponašanja koje ne treba da bude svojstveno pravom hrišćaninu.

foto: Promo

OD DANAS U PRODAJI DECEMBARSKI BROJ NJAM NJAM KUVARA: Na svim kioscima čekaju vas najbolji recepti naših domaćica

Novogodišnji i božićni praznici se približavaju pa treba misliti čime poslužiti porodicu i prijatelje.

U Njam Njam kuvarima naći ćete preko 45 recepata za glavna jela, predjela, salate, peciva, torte i kolače koje su za vas pripremile naše domaćice.

U ovom broju čekaju vas recepti za: rolat sa četiri vrste sira, zimsku svečanu salatu, gurmansku roladu, niške gurabije, bele kinder kocke, krem kuglice i još mnogo drugih.

foto: Kurir

(Kurir.rs/Ivana Kljajić /Foto: Petrit Prahmani, Privatna Arhiva)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track