EKSKLUZIVNO ZA KURIR! ANĐELKO VUČIĆ ISKREN:  Ponosan sam na mog Aleksandra! Pamtiću stisak Putinove ruke
Foto: Marina Lopičić, Printscreen Happy TV

o odlikovanju svog sina

EKSKLUZIVNO ZA KURIR! ANĐELKO VUČIĆ ISKREN: Ponosan sam na mog Aleksandra! Pamtiću stisak Putinove ruke

Politika -

Bio sam veoma radostan što vidim Putina tako neposredno, oči u oči. Onako kako sam ga i zamišljao, ne velikog, ali čvrstog. Stegao mi je ruku obema rukama, kaže Anđelko Vučić

Anđelko Vučić, otac predsednika Srbije, otkriva za Kurir da je minulog četvrtka, kada je njegov sin dobio orden od ruskog predsednika Vladimira Putina, bio radostan i beskrajno ponosan!

Dodelu Ordena Svetog Aleksandra Nevskog pratio je iz porodičnog doma sa suprugom Angelinom, a u gostima im je bila i ruska televizija.

foto: Marina Lopičić

Uzbuđenje i zadovoljstvo

- Angelina je onako majčinski otvorila i oči i dušu dok smo to pratili. Naravno, bili smo uzbuđeni. S razlogom, imajući u vidu koji je orden i od koga. Bili smo kod kuće, nismo želeli da se trpamo. Bila je tu i ekipa ruske televizije, a društvo nam je pravila mlađa unuka, ćerka mlađeg sina Andreja, jer su Danilo i očeva ljubimica Milica bili u koloni sa ostalim učesnicima koji su želeli da pozdrave Putina kod Hrama Svetog Save. I ja sam im se priključio kasnije po podne - počinje priču Anđelko Vučić.

Uprkos prisustvu kamere u tom momentu, priznaje da se ushićenje, praćeno roditeljskim suzama, nije moglo sakriti.

- Uzbuđenje, zadovoljstvo i poneka suza, što kažu, i iz sete i iz sreće - opisuje on.

foto: Marina Lopičić, Tanjug/Filip Krainčanić

Bio je to emotivan momenat, mešavina ogromne radosti, ali i sete:

- Nostalgija je bliža nama starijima. Setim se svih mojih starijih, i braće, i strica... Setim se i šta sam iz njihovih priča slušao o svom ocu i njegovom odnosu prema tadašnjoj Rusiji, odnosno SSSR. Ta bliskost pravoslavna uvukla je i njega.

U društvu velikana

Ovo je priznanje Srbiji

Anđelko Vučić objašnjava koliko mu je značilo to što orden nosi ime velikog Aleksandra Nevskog, a još više spisak velikana koji su ovo priznanje poneli:

- Govorimo o društvu Obrenovića, Karađorđevića i o možda najvećem diplomati Nikoli Pašiću. A od tada je prošlo, evo, uskoro 105 godina. To je orden i priznanje Srbiji koja jeste tu kakva jeste i zaslužila je to baš takva kakva jeste. Nadajmo se da će ostati i dalje nepristrasna ili pristrasna i za jedne i za druge, dakle i za one gde sunce izlazi i za one gde zalazi. Ovo je priznanje Srbiji, sticajem okolnosti Aleksandar je tu, mi smo roditelji, ali zbog svega toga vi možete zamisliti šta znači roditeljima. Znači mnogo.

Proslava

Kako nam se poverio, ovaj dan je završen intimnijom proslavom na kojoj je odabrano srpsko-rusko društvo nazdravljalo i Putinu, i Vučiću i ordenu, uz rusku pesmu "Dan pobede".

foto: Marina Lopičić

Na kraju važnog dana desio se još jedan uzbudljiv trenutak za Anđelka Vučića - upoznao je ruskog predsednika Putina:

- Nisam nametljiv i nisam želeo da prilazim, ali onda su mi ljudi iz protokola ponudili i naravno da sam bio jako radostan što vidim Putina tako neposredno, oči u oči. Onako kako sam ga i zamišljao, ne velikog, ali čvrstog. Stegao mi je ruku obema rukama... Pogledao me je pravo u oči, čestitao i zahvalio. To je događaj koji malo ko može da doživi. Pun sam i zadovoljan što sam ga sreo. Čoveku u mojim godinama, a nisu male, to je velika stvar.

Poruka sinu

Preci su nam veoma važni

Anđelko Vučić otkriva i kako je uticao na posvetu koju je izgovorio predsednik Srbije prilikom dodele ordena:

foto: Printscreen RT, Privatna Arhiva

- Posebno mi je milo što je rekao kome poklanja orden. Kada mi je javio, rekao je da će ga posvetiti meni, a ja sam odmah rekao: "Ne meni, nego precima, Vučićima iz Bugojna." Ja jesam posmrče koga je majka u stomaku donela u izbeglištvo, ali mislim da su oni i više i teže trpeli, a više Srbiji i Rusiji težili nego današnje generacije. On je orden posvetio precima iz Čipuljića, gde su živeli moj otac, stric...

I. Kljajić - B. Bojić/ Foto: Printscreen

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track