DARKO GLIŠIĆ PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA SNS: Stranci organizuju proteste
Foto: Zorana Jevtić

Intervju

DARKO GLIŠIĆ PREDSEDNIK IZVRŠNOG ODBORA SNS: Stranci organizuju proteste

Politika -

Danas strane zemlje povlače priznanje Kosova, dok su u Đilasovo vreme masovno priznavali tzv. nezavisno Kosovo. Da ne govorim o mnogim drugim parametrima koji pokazuju naš napredak. Sve to nekome smeta i pokušavaju na svaki način da destabilizuju Srbiju

Predsednik Izvršnog odbora Srpske napredne stranke Darko Glišić zalaže se za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora na kojima bi građani odgovorili treba li Srbija da bude mesto za silovanje žena i vešanja ili za normalan život, rad i razvoj. Smatra da u organizaciji opozicionih protesta uticaj ima i strani faktor, čiji je cilj destabilizacija Srbije.

Ne brine ga snaga protesta, jer je svaki skup SNS, pa i u selu Kotoraža, kako kaže, bio masovniji. Glišić priča da je dosta neodgovornih pojedinaca u SNS smenjeno, isključeno i otkriva kako polemiše sa Zoranom Mihajlović, u čemu se (ne) slaže s Nebojšom Stefanovićem, Majom Gojković...

Da li je akcija "Budućnost Srbije", u kojoj predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić obilazi zemlju i razgovara sa građanima, početak kampanje za vanredne parlamentarne izbore?

- Ne. Kampanja "Budućnost Srbije" je polaganje računa građanima Srbije i razgovor o budućnosti. Predsednik republike će po ko zna koji put obići Srbiju, predstaviti rezultate rada i pokazati građanima naše zemlje da podjednako brine o svakom delu Srbije. Dakle, nije izborna kampanja, a ja joj se lično u najskorije vreme nadam.

Potpredsednik SNS Miloš Vučević ne isključuje mogućnost da tokom te kampanje budu raspisani izbori. Koliko je to realno?

- Videćemo. U Srpskoj naprednoj stranci nema dileme o tome, ali država mora biti iznad stranačkog interesa. Razgovaramo i razgovaraćemo unutar stranke i, nadam se, uskoro doneti odluku.

Slažete se, znači, s predlogom Nebojše Stefanovića i ostalih visokih funkcionera SNS da se ide na izbore?

- Da. Ako neko postavlja pitanje vašeg legitimiteta, a gubi izbore na svim nivoima svaki put sve ubedljivije, ako neko smatra da put razvoja, otvaranja fabrika, infrastrukturnih poduhvata, rasta ugleda zemlje u svetu nije dobar, već je dobar povratak u Đilasovo vreme, vreme pljačke, zatvaranja fabrika, ruiniranih domova zdravlja i škola, sprdnje sveta s nama, onda građani treba da kažu kojim putem treba da idemo. Hoćemo li da vešamo ili da gradimo? Treba li Srbija da bude mesto za silovanje žena ili za normalan život? Na ta i na mnoga druga pitanja najbolje i najtačnije odgovore daju građani Srbije na izborima.

Ne isključujete, dakle, mogućnost da građani na proleće izađu na birališta? - Ne mogu ja ništa da isključujem ili uključujem. Najviši organ stranke zauzeće stav vrlo brzo i onda ćemo znati idemo li na izbore ili ne.

foto: Zorana Jevtić

Da li bi izbori sada najviše odgovarali upravo SNS zbog nekih procena da bi protesti opozicije mogli da postanu sve masovniji?

- Nama izbori uvek odgovaraju, jer nemamo šta da krijemo od naroda. Imamo jasne rezultate i jasan plan za budućnost. Ovaj Đilasov savez smo videli u periodu do 2012. godine, doduše sve kao članove jedne stranke. Onda su se uz najcrnje uvrede rastali, osnovali svoje stranke i sad se ujedinjuju, a već su nam pokazali kako izgleda kad su zajedno i tog perioda propasti Srbije se nerado sećamo. A što se tiče njihove masovnosti, pa masovniji je bio naš skup u selu Kotraža kada je dolazio Aleksandar Vučić od svakog njihovog protesta dosad. Da ne govorim o Vranju u četvrtak uveče.

Zabrinjava li vas snaga protesta? Kakav epilog očekujete?

- Zabrinjavaju me prostakluk i nasilje koji se vide na tim protestima. Ako vi to nazivate snagom, onda jeste za brigu jer ne daj bože da oni koji bi da siluju žene i vešaju ljude po banderama danas nešto odlučuju u Srbiji. Ako mislite na brojnost, nisam zabrinut, jer ogromna većina građana to ne podržava.

Slažete li s ocenom stranačkih kolega da strani faktor ima uticaj u organizaciji protesta? Kome i zašto je u interesu da ruši vlast u Srbiji?

- Očigledno da ima. Diplomatski status Srbije je danas na mnogo višem nivou i to jeste zasluga predsednika republike. Danas strane zemlje povlače priznanje Kosova, dok su u Đilasovo vreme masovno priznavali tzv. nezavisno Kosovo. Da ne govorim o mnogim drugim parametrima koji pokazuju naš napredak. Sve to nekome smeta i pokušavaju na svaki način da destabilizuju Srbiju. Nije Haradinaj slučajno rekao da će srušiti Vučića na uličnim protestima i ti protesti počnu ubrzo nakon te njegove izjave.

Nekoliko puta ste najavljivali obračun s bahatim funkcionerima u redovima SNS, njihove smene i isključenja. Šta vas sprečava da to konačno učinite? - A ko kaže da nisam? Možda nisu smenjeni oni koji se vama ne sviđaju, ali dosta neodgovornih pojedinaca koji su se nalazili na određenim funkcijama je smenjeno, isključeno, a neki su završili i u zatvoru.

Ko su ti neodgovorni pojedinci? - Pa samo u poslednjih mesec dana promenili smo stranačka rukovodstva u Arilju, Vladimircima, Kosjeriću, Lajkovcu, Paraćinu, Kovačici. Takođe, tokom januara isključeno je nekoliko odbornika u Valjevu, Šapcu, Topoli, bilo je sankcija i u Nišu, a u fazi disciplinskog postupka je još nekoliko odbora. U zatvoru su oni koje ste već objavili u vašim novinama, jedan predsednik opštine i jedan predsednik opštinskog odbora.

Najavljen je kongres SNS i izbor novog rukovodstva partije. Za koga neće biti mesta u novoj podeli karata? - Kad bude bio zakazan kongres, možemo da razgovaramo na tu temu. Neozbiljno je da sad spekulišemo i nagađamo.

Biljana Bojić/Foto:Zorana Jevtić

Babićeva ostavka lični čin Sa Zoranom polemišem u stranci

Kako gledate na slučaj Zorana Babića, koji je podneo ostavku na mesto direktora "Koridora Srbije" posle udesa? Učinio je to pošto je to najavio Nebojša Stefanović. Znači li to da je ostavku podneo posle sugestije iz partije?

- Ostavka Zorana Babića je ostavka odgovornog čoveka koji drži do morala i njegov je lični čin. Pa šta ako je neko drugi najavio? Najavio je posle razgovora u kojem je Zoran Babić saopštio svoju odluku. Sa polomljenom nogom, polomljenim kukom i povredom nekoliko pršljenova svakako nije mogao neposredno posle nesreće da se obrati javnosti.

foto: Zorana Jevtić

I Zorana Mihajlović je uhvaćena kako krši zakon koristeći blinkere na "audiju" da bi imala privilegije na putu. I dalje smatrate, kako ste jednom rekli, da ju je opila funkcija?

- Svako ko je prekršio zakon, neka odgovara. Sa članovima stranke polemišem na sednicama stranačkih organa i tamo ta polemika može biti i prijatna i neprijatna, ali ne može više biti rasprave članova stranke preko naslovnih strana dnevnih novina. Sa Zoranom Mihajlović razgovaram u prostorijama stranke i jedno drugom kažemo ono što mislimo o našim postupcima i ti razgovori treba da ostanu u prostorijama stranke.

Umorni ministri Usponi i padovi s koalicionim partnerima

Kako u SNS gledate na saradnju s koalicionim partnerima - SPS, SDPS, PUPS? - Ta saradnja ima svoje uspone i padove, ali traje. Kada dođe vreme za neke nove izbore, sešćemo pa ćemo videti ko je dao koliki doprinos rezultatima koje pravimo i na osnovu toga doneti odluku za dalje.

Slažete li se sa ocenom stranačke koleginice Maje Gojković da neki ministri predugo sede u Vladi, te da treba da se odmore? - Neki da, a da li mislimo na iste, razgovaraćemo na predsedništvu stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track