Najnovije vesti

POTVRĐENO PISANJE KURIRA: Podnete krivične prijave protiv Marka Bastaća, nizom nepravilnosti oštetio budžet! Evo šta mu se sve stavlja na teret! (FOTO)
Foto: Dado Đilas

crno na belo

POTVRĐENO PISANJE KURIRA: Podnete krivične prijave protiv Marka Bastaća, nizom nepravilnosti oštetio budžet! Evo šta mu se sve stavlja na teret! (FOTO)

Politika

Služba za budžetsku inspekciju Grada Beograda podnela je protiv predsednika opštine Stari Gradi Marka Bastaća krivičnu prijavu Posebnom odeljenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu za borbu protiv korupcije, rekla je Tanjugu načelnica uprave grada Beograda Sandra Pantelić.

Prema krivičnoj prijavi, Bastać se smatra odgovornim za kršenje Zakona o budžetskom sistemu zbog niza nepravilnosti koje je, kako se navodi, utvrdila budžetska inspekcija u vanrednoj kontroli materijalno finansijskog poslovanja opštine Stari grad za 2018. godinu.

Budžetska inspekcija u prijavi navodi da je kontrolom konstatovano niz nepravilnosti, pa su dati činjenični opisi radnji iz kojih proizilazi izvršenje krivičnog dela - nabavka usluge posredovanja prilikom angažovanja izvršilaca za obavljanje nesistematizovanih poslova u Gradskoj opštini Stari Grad.

Krivičnom prijavom Bastaću se na odgovornost stavljaju i nepravilnosti zbog izbegavanja primene propisa koji uređuju novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava, kao i u vezi sa isplatama naknade za prevoz angažovanih lica.

Tereti se i da je kao predsednik GO Stari grad 5. jula 2018. godine platio privrednom društvu Codex trade d.o.o iznos od 200.000 dinara bez pravnog osnova, što je iznos koji to privredno društvo duguje N.A, čime se, kako navodi budžetska inspekcija, osnovano sumnja da je naneta šteta budžetu opštine od 200.000 dinara.

Takođe, utvrđeno je da je kao naredbodavac za izvršenje budžeta GO Stari grad, 18. juna 2018. godine izvršio isplate u ukupnom iznosu od 210.735 dinara bez pravnog osnova, za dug privrednog društva Codex trade d.o.o prema Zini Al-Sattaf, čime je takođe, u tom iznosu, naneta šteta opštinskom budžetu, navodi se u prijavi.

Bastać se sumnjiči i da je izvršio plaćanja Agenciji Nana S. V od skoro četiri miliona dinara, bez dokaza da su geronto domaćice iz te agencija zaista pružale pomoć u kući starim i iznemoglim licima.

Krivičnom prijavom Bastaću se na teret stavlja i umanjenje prihoda od naknade za postavljene aparata za kokice od korisnika javne površine za 40 odsto, čime je naneta šteta opštinskom budžetu za 2. 8 miliona dinara.

U krivičnoj prijavi detaljno su opisane radnje izvršenja za koje se tereti Bastać i priloženi dokazi kojima se pokrepljuju te tvrdnje, kao i računi koje je podneo D. U. u vezi sa unutrašnjim uzbunjivanjem.

Da podsetimo, Kurir je objavio dokaze o proneverama Marka Bastaća koje je utvrdila budžetska inspekcija.

Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać novcem iz budžeta je, mimo zakona, plaćao odbornike, ali i aktiviste koji su rušili po Beogradu. Mesečno su dobijali od 30.000 do 80.000 dinara, otkriva Danče Urošević, preko kojeg su išle isplate.

foto: Kurir

Inspektori su, da podsetimo, konstatovali brojne nepravilnosti i terete predsednika opštine Marka Bastaća za malverzacije prilikom zapošljavanja, za troškove prevoza, naplaćivanja usluga pomoći starim licima, navodi se u izveštaju koji je objavio Kurir.

Budžetska inspekcija Grada Beograda utvrdila je brojne neregularnosti u poslovanju predsednika opštine Stari grad Marka Bastaća i njegovih najbližih saradnika, koji se terete da su oštetili budžet te opštine za više od 80 miliona dinara, a na koje je, za naš list, danima ukazivao uzbunjivač Danče Urošević!

foto: Kurir
foto: Kurir

Kurir.rs, tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...