VUČIĆ UŽIVO IZ ŽENEVE: Ja se ponosim pozicijom Srbije i nikoga ne foliram, sarađivaćemo sa svima! Ne umeju da kažu ko će još u EU (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen RTV Pink

Strateški dijalog o Zapadnom Balkanu

VUČIĆ UŽIVO IZ ŽENEVE: Ja se ponosim pozicijom Srbije i nikoga ne foliram, sarađivaćemo sa svima! Ne umeju da kažu ko će još u EU (FOTO, VIDEO)

Politika -

ŽENEVA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Ženevi učestvuje u Strateškom dijalogu o Zapadnom Balkanu.

On je posle niza bilateralnih susreta u TV obraćanju uživo naglasio da su danas od Evrope zatraženi odgovori kakva budućnost očekuje Zapadni Balkan.

- Nastavićemo reforme, ostajemo na evropskom putu ali ja nisam danas pred njima krio da ćemo mi sarađivati sa svima - rekao je Vučić dodajući da ćemo nastaviti ubrzani rast. Vučić je kazao i da mu je od izuzetne važnosti susret sa francuskim predsednikom Makronom, gde će se saznati hoćemo li imati pristup strukturnim fondovima...

- Kada pričaju o reformama, i pitate šta ako to uradimo, ne znaju da odgovore. Međutim, dobro je da su svi potvrdili jasnu i nedvosmislenu podršku evropskom putu svih naših zemalja, kazao je on. Naglasio je da će Srbija nastaviti reforme zbog naših građana i želje da budemo članica EU.

Naime, predsednik Srbije najavio je za ponedeljak novi susret sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu, koga će, kaže, takođe upitati ko može u EU.

foto: Printscreen RTV Pink

Vučić je dodao i da su nam Mađari izuzetni prijatelji svuda i na svakom mestu te da je danas Peter Sijarto javno rekao da Srbija bolje štiti prava Mađara od svih evropskih država.

- Ja sam zahvalan na tome našim mađarskim prijateljima - rekao je Vučić i dodao da je Sijarto danas bio apsolutno na srpskoj strani.

- Mađarska je na našoj strani i kada to nije lako. Rekao je pred svima da Srbija bolje štiti prava velikog broja pripadnika mađarske manjine, nego bilo koja zemlja EU. Svaka čast na tome i hvala našim priajteljima", rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao i da se ponosi pozicijom Srbije, da nikoga ne folira i da ćemo sarađivati sa svima.

Predsednik je kazao i da Srbija nastavlja sa reformama zbog svojih građana i svoje budućnosti, te da od predstavnika svetskih centara političke moći nije danas mogao da dobije odgovor na pitanje kakva je budućnost našeg regiona.

- Na pitanje kakva je naša budućnost, nisu u stanju da odgovore, istakao je Vučić i dodao: "Mi nastavljamo reforme zbog naših građana i zbog naše budućnosti. Hoćemo da unapredimo našu ekonomiju. Želimo da nastavimo ubrzani rast. Mi cemo zadržati naš rast na preko 3,6 odsto. Oni su za evro zonu smanjili sa 1,3 ma 1,1 oddsto", rekao je Vučić.

- Postoji mnogo ideja i odluke moraju biti donete u narednih sedam meseci. Do maja ćemo morati znati. Za nas je izuzetno dobra vest sada već izvesno postavljenje komesara Olivera Varheljija za evropskog komesara za proširenje", dodao je on.

"Pričaću sa Anom da pred Skupštinom da potvrdimo politiku zemlje"

Vučić je izjavio danas u Ženevi da razmišlja o tome da pred Narodnom skupštinom Srbije govori o svim aktuelnim spoljnopolitičkim okolnostima i pitanjima, sa ciljem da se uokviri i potvrdi politika vojne neutralnosti i evropskog puta Srbije.

"Ja se ponosim pozicijom Srbije, ja je ne krijem, svima kažem šta mislim. Dugo smo promišljali kakvu politiku da vodimo i razgovaraću sa Anom Brnabić da idemo u Skupštinu i da tamo razgovaramo o svim spoljopolitičkim okolnostima i o vojnoj neutralnosti, i da je potvrdimo i, o evropskom putu, i da i to potvrdimo", rekao je Vučić u Ženevi, posle skupa posvećenog Zapadnom Balkanu u organizaciji Svetskog ekonomskog foruma.

Kako je rekao, tako bismo uokvirili ono što je naša politika i da to svuda s ponosom ističemo.

"Što bih se ja stideo saradnje s Kinom ili Rusijom? Zato što neko nešto ima protiv? Da mi drže predavanja oni koji su bili u Kini 15 puta i uložili milijarde, a ja bio tri puta manje i kod nas uloženo stotinu puta manje", rekao je Vučić.

Ističe da takvu politiku Srbija može da vodi. "I najjači smo u svom stavu i opredeljenju i to će donositi dobre rezultate i u budućnosti", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/TV Pink)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track