Najnovije vesti

STRAVIČNA IZJAVA HARADINAJA: Ubijao sam srpske vojnike kad god sam imao šansu (VIDEO)
Foto: Nasim Haradinaj/Facebook

DANAS UHAPŠEN

STRAVIČNA IZJAVA HARADINAJA: Ubijao sam srpske vojnike kad god sam imao šansu (VIDEO)

Politika

Potpredsednik udruženja veterana takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Nasim Haradinaj, koji je uhapšen danas u Prištini, izneo je monstruoznu izjavu hvaleći se ubijanjem srpskih vojnika.

U emisiji "Frontal", Nasim, inače brat od strica Ramuša Haradinaja, izrazio je revolt prema formiranju Suda za zločine OVK pred kojim bi i sam mogao da se nađe.

Nasima su danas uhapsili pripadnici specijalnih snaga dok je dolazio u kancelarije televizije T7 na razgovor. Odbio je da uđe dok ne dođu pripadnici tzv. kosovske policije, a za hapšenje je optužio novinara Vehbija Kajtazija.

Ko je zapravo Nasim Haradinaj?

Pripadnici zločinačke OVK na području Metohije počeli su sa većim terorističkim napadima u jesen 1997, a Ramuš Haradinaj je bio jedan od njihovih predvodnika. Tako je napadnuta 26. novembra 1997. policija u selu Lauša, ali su teroristi odbijeni i jedan od njih je poginuo (Hasim Geci). Na njegovoj svečanoj sahrani, dva dana kasnije, prvi put se pojavila grupa pripadnika OVK u uniformama i oznakama, a među njima i Daut Haradinaj. On je sa svojom braćom organizovao glavni štab OVK u rodnim Glođanima i postao prvi zamenik Ramuša Haradinaja.

Kasnije je imenovan za člana Glavnog štaba OVK i komandanta 131. brigade "Isuf Grvala", čiji su pripadnici počinili veliki broj zločina na području Dečana. Napadi terorista postali su intenzivniji i već do maja 1998. sela oko Peći, Đakovice, Dečana i Kline bila su etnički očišćena, tako da više nije bilo Srba. Od marta do septembra 1998. na području koje su kontrolisale jedinice pod komandom braće Haradinaj ubijeno je 30 policajaca. Daut je u sukobima teško ranjen i ostaobez dela jedne ruke, pa odatle nadimak Obogaljeni.

Njegova sramana izjava je poznata javnosti već godinama.

"Ubijao sam srpske vojnike savki put kad sam imao šansu za to", rekao je Nasim, član Haradinaj bande.

Kod sela Junik 24. maja 1998. grupa koju je predvodio Nasim Haradinaj, Ramušev brat od strica, otela je policajce Radeta Popovića i Nikolu Jovanovića, koji su prevozili hranu. Ubio ih je Idriz Baljaj Toger, koji je bio direktno pod komandom Haradinaja.

U junu 1998. OVK se reorganizovao u vojne oblasti. U selu Jablanica 23. juna 1998. održan je sastanak svih lokalnih komandanata OVK na Metohiji i Haradinaj je imenovan za komandanta operativne zone Dukađini (Metohija). Samo dan posle imenovanja doneo je naredbu o opštoj mobilizaciji i "pripremi stanovništva, boraca i starešina za rat", a jedna od najznačajnijih ipak je ona o regrutaciji omladine starosti od 18 do 35 godina za službu u OVK.

Po naredbi Haradinaja formirane su brigade OVK. Prve tri su bile "Jusuf Grvala", "Murat Zenelji" i "Adrijan Krasnići". Finansirale su se samostalno, što je takođe organizovao Haradinaj, i delom preko glavnog štaba iz koga su mesečno dobijale između 20.000 i 30.000 maraka.

(Kurir.rs/Srbija danas)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...