ODRALA NAS SLAVICA: Đukić Dejanović spiskala čak 66 MILIONA DINARA na istraživanja, konsultacije, promocije!
Foto: Zorana Jevtić

Galantno

ODRALA NAS SLAVICA: Đukić Dejanović spiskala čak 66 MILIONA DINARA na istraživanja, konsultacije, promocije!

Politika -

Eksministarka zadužena za demografiju, a sada savetnica u Vladi Srbije, samo tokom prošle godine, i to za svega četiri dana - dva u februaru i dva u junu - potpisala čak 18 besmislenih ugovora i ojadila budžet i poreske obveznike za 568.000 evra

Slavica Đukić Dejanović, savetnica u Vladi i potpredsednica SPS, koja je u prethodnom mandatu bila ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku, potpisala je samo prošle godine (za vreme ministrovanja) 18 poprilično besmislenih ugovora, vrednih čak 66.538.533 dinara!

Oni se isključivo odnose na razne vrste istraživanja javnog mnjenja, te konsultantske usluge i medijske kampanje. A što je najneobičnije u ovoj rasipničkoj priči, Đukić Dejanović je svih 18 ugovora potpisala u svega četiri dana - dva u februaru i dva u junu prošle godine - pred epidemiju koronavirusa, a onda i u trenutku kad se prvi talas primirio!

Uludo bacanje para

Umesto da je novac uložen u stvaranje boljeg ambijenta u ovim oblastima, on je, prema oceni stručnjaka, uludo potrošen na nesvrsishodne ankete. Beogradski advokat Ivan Ninić napominje da je pitanje šta je uopšte bio cilj svih tih istraživanja, te da li su potpisani ugovori svrsishodni i šta im je uopšte cilj.

Vlada Srbije
foto: Stefan Jokić

- Da li je cilj bio lična promocija ministra i njegove partije ili unapređenje populacione politike, to je pitanje. A nije tajna da se tamo gde su konsultantske usluge stvara prostor i za izvlačenje novca za koruptivne aktivnosti zato što je reč o usluzi koja ne može baš kvalitativno i kvantitativno da se izmeri. Zato bi bilo poželjno da se realizacija svakog tog ugovora ponaosob preispita i isprate tokovi novca - smatra Ninić.

Najbesmislenije

Dragan Dobrašinović, predsednik Koalicije za nadzor javnih finansija, za Kurir ocenjuje da je ovo najbesmisleniji način da se potroši novac, ali da je za ljude koji vode javne institucije baš zato i najprihvatljiviji.

- Naime, to je najpopularniji način za trošenje novca jer se tako novac iz javnih fondova odliva u ruke onih koji su s njima bliski, a to su najčešće suštinski povezana lica s kojima posle mogu da naprave dodatne transakcije, da vrate deo novca sebi ili prosto nabace nekome posao, tj. novac. U svakom slučaju, potpuno neproduktivan način trošenja novca, a posebno za oblast demografske politike. Ovo je zaista sramota, ali, nažalost, ustaljena praksa - napominje Dobrašinović.

Slavica Đukić Dejanović Istraživanja su imala cilj da usmere dalje aktivnosti

Slavica Đukić Dejanović u izjavi za Kurir podseća da oblast demografije do 2016. nije postajala kao resor u Vladi, te istakla da su svi ovi projekti bili vezani za istraživanja koja su usmeravala aktivnosti i akcioni plan i za prethodnu i ovu godinu.

- Ta istraživanja su bila naše smernice za oblasti i programe koje smo posle preporučivali Vladi i jedinicama lokalne samouprave, a te programe smo pravili na osnovu istraživačkih projekata. Želeli smo da sve radimo na osnovu struke i nauke - navela je ona.

Ivana Žigić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track