Najnovije vesti

PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Kurti dolazi u Brisel da ruši dijalog, spremio čitav arsenal pritisaka!
Foto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Nastavak dijaloga

PAKLENI PLAN PRIŠTINE: Kurti dolazi u Brisel da ruši dijalog, spremio čitav arsenal pritisaka!

Politika

Prištinska delegacija servirala niz pretnji i provokacija pred današnji sastanak i stavila svima do znanja da joj nije stalo do dogovora sa Srbijom i trajnog mira na Balkanu

Delegacija Prištine koju predvodi kosovski premijer Aljbin Kurti dolazi na današnji sastanak u Brisel s pripremljenom predstavom i očiglednom namerom da ruši dijalog s Beogradom.

Uz prazne pretnje da će tužiti Srbiju za navodni genocid i naknadu štete, Kurti je najavio i da će na sastanak u Brisel dovesti i albansku žrtvu Sarandu Bogujevci.

Sve poruke iz Prištine uoči dijaloga uverljivo pokazuju da Kurtiju apsolutno nije stalo ni do kakvog dogovora, ocenjuju sagovornici Kurira.

Diktat zapadnih mentora

Bivši diplomata Milisav Paić napominje da kosovski premijer nevoljno dolazi na nastavak dijaloga, jer ga na to primoravaju dugogodišnji sponzori i mentori Kosova.

Milisav Paić
foto: ATA Images

- Kurti u stvari formalno prihvata dijalog, ali samo zato što je pritisnut da ide u Brisel. Sve ove priče o navodnom genocidu nad Albancima i odšteti koju im duguje Srbija jesu za unutrašnju političku upotrebu. Iako te priče nemaju podlogu u realnom životu, biće to očigledno ritual koji će Kurti stalno ponavljati. To je scenario njegovih sponzora i mentora sa Zapada, po kojem albanska strana treba da pokaže da je fleksibilna. A zapravo dobićemo rutinski razgovor u kojem će svaka strana ostati na svojim pozicijama - kaže Paić za naš list.

I direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da Kurti i kosovska predsednica Vjosa Osmani potežu temu genocida da bi se dodvorili nezadovoljnim borcima OVK koji više ne dobijaju ratne apanaže.

- Njihova poruka je: "Nemojte da mrzite nas, nego mrzite Srbe." Skup u Briselu će predstavljati resetovanje dijaloga, a agenda razgovora biće stvari koje su ranije dogovorene, a nisu primenjene. Za Vučića će to biti prilika da ponovo insistira na formiranju Zajednice srpskih opština, dok će Kurti postaviti pitanje neizvršenih obaveza koje se tiču raznih dokumenata, upotrebe pečata i albanskog jezika u carinskim propisima. Pritom, ne zaboravimo da Priština nije ukinula takse na uvoz robe iz Srbije, već ih je samo suspendovala - napomenuo je Janjić.

Teška atmosfera

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković smatra Priština generiše "užasno tešku" atmosferu pred nastavak dijaloga u Briselu.

Petar Petković, 16. april
foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Cilj svega toga je da se potkopa dijalog i izvrši pritisak na Srbiju i predsednika Aleksandra Vučića. Imate veliki pritisak na Beograd i Vučića, a sa druge strane, veliku podršku Zapada prema Kurtiju, koji se ponaša tako da niko na Zapadu ne reaguje na provokacije, uvrede, pretnje... Kosovo je čedo zapadnih sila i ne treba ga kritikovati ni kad pogreši, a Beograd treba - izjavio je Petković.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić kaže da su bombastične izjave prištinske strane zapravo pokušaji da se tema dijaloga stavi u drugi plan.

Groblje u Orahovcu na meti ekstremista

Oskrnavljeni srpski grobovi

poruseni krst, krst, Orahovac
foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su u nedelju "albanski ekstremisti" oskrnavili više grobova na pravoslavnom groblju u Orahovcu. Kako su naveli, tokom vikenda su polomljene nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović i Božidara i Bogdana Šarića. Pre samo nekoliko dana oskrnavljen je Hram Hrista Spasa u Prištini, na kojem su ispisani pogrdni grafiti "Isus mrzi Srbe" i "Simbol šovinizma".

Najnovije istraživanje

Svaki drugi građanin misli da Kosovo nije izgubljeno

Gotovo svaki drugi građanin Srbije smatra da Kosovo nije izgubljeno, pokazalo je najnovije istraživanje Instituta za evropske poslove "Stavovi građana Srbije prema Kosovu". Prema rezultatima, u ovo veruje 46 odsto građana, 39 odsto smatra da je Kosovo izgubljeno, a 15 odsto je neodlučnih. U odnosu na prethodna istraživanja, uočava se blagi trend pada odgovora da je Kosovo izgubljeno, navodi se u saopštenju Instituta. Malo više od četvrtine ispitanika, njih 26 odsto, smatra da će ova vlada priznati Kosovo, 52 odsto ispitanika smatra da aktuelna vlada to neće učiniti, dok 22 odsto ne zna da se izjasni po ovom pitanju. Pokazalo se da čak 75 odsto građana ne bi podržalo nezavisnost Kosova zarad bržeg ulaska Srbije u EU, dok bi 13 odsto podržalo.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja