Najnovije vesti

OBJAVLJEN GRAJFOV IZVEŠTAJ O SREBRENICI: Zaključuje se da se nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte
Foto: FRISCO GENTSCH EPA, Printscreen

na 1.036 strana

OBJAVLJEN GRAJFOV IZVEŠTAJ O SREBRENICI: Zaključuje se da se nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte

Politika
14:41h

Izveštaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. upravo je objavljen u celini na sajtu Komisije koju predvodi izraelski istoričar Gideon Grajf.

Izveštaj, na 1.036 strana, kao i zaključci, objavljeni su na srpskom i engleskom jeziku.

- Nakon temeljne istrage Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godine, zaključuje se da se u Srebrenici nije dogodio niti pojedinačni zločin genocida niti genocid uopšte. Iako Komisija ne smatra ubistva koja su se dogodila oko Srebrenice genocidom, ona u uvažava činjenicu da su hiljade ljudi (uglavnom ratnih zarobljenika) ubijene na najstrašniji način i da odgovorne za ove gnusne zločine treba kazniti - stoji, između ostalog, u zaključcima Komisije objavljenim na sajtu.

Deo Izvešataja
Deo Izvešatajafoto: Printscreen/incomfis-srebrenica.org
Izveštaj o Srebrenici
foto: Printscreen/incomfis-srebrenica.org

- Cilj i mandat Кomisije su sledeći: da kroz celovito i istinito sagledavanje događaja u Srebrenici i srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godine, a zbog jačanja poverenja i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovini, te konačnog pomirenja i suživota sadašnjih i budućih generacija, na objektivan i nepristrasan način utvrdi činjenice o stradanju svih naroda - navodi se u uvodu Izveštaja.

U Izveštaju se ističe da je "Кomisija sastavljena od stručnjaka koji su birani na osnovu svojih profesionalnih ekspertiza, te ličnog i profesionalnog integriteta."

- Vođena premisom da je naučno i stručno istraživanje svih važnih pitanja i fenomena u našoj civilizaciji, pa čak i onih bolnih i kontroverznih, naprosto neophodnost, kao i svesnošću da su naučnim putem dokumentovane činjenice najbolji lek za manipulaciju, Кomisija je pristupila ovom složenom istraživanju. S obzirom na složenost i obim posla koji je u definisanom roku trebalo da bude završen, članovi Кomisije su birali pomoćnike po svom izboru, koji su im olakšavali posao baveći se prikupljanjem materijala, logističkim i tehničkim zadacima - piše u objavljenom Izveštaju.

Članovi Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995, osim Grajfa, su profesor Valter Manušek iz Austrije, advokat Markus Kolbah - jedan od vodećih advokata u Nemačkoj koji je radio na suđenjima nemačkim nacističkim zločincima, Adarnele Šinaba iz Nigerije, koja je stručnjak za istraživanje zločina, profesor Marija Đurić, koja se smatra najboljom u svetu na polju forenzičkih istraživanja - jedini srpski predstavnik, zajedno sa profesorom Rodžerom Bajardom, takođe svetski poznatim stručnjakom za forenzička istraživanja, profesor Juki Osaf iz Japana, koji se bavio sukobom u Srebrenici u poslednjoj dekadi, profesor Stiven Mejer, profesor Lorens Frenč i pokojni Đuzepe Zaharija, koji je stručnjak za medije i svetski poznat novinar.

Ceo izveštaj Komisije možete pročitati ovde.

(Kurir.rs)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja