GENERAL LAZAREVIĆ I ŠLJIVANČANIN O VOJNOJ STRATEGIJI U UKRAJINI: Rusija zbog civilnih žrtava ne koristi maksimalno vatrenu moć
Foto: Profimedia, EPA/ROMAN PILIPEY, EPA/IRINA GORBASYOVA

analiza

GENERAL LAZAREVIĆ I ŠLJIVANČANIN O VOJNOJ STRATEGIJI U UKRAJINI: Rusija zbog civilnih žrtava ne koristi maksimalno vatrenu moć

Politika -

Prošla su 24 dana od početka sukoba u Ukrajini. Mnogi su mislili da će rat biti brzo gotov, a sada su, međutim, mišljenja potpuno drugačija i više se niko ne usuđuje da prognozira do kada bi ovo ludilo moglo da potraje. Smatrali su razni eksperti i laici da će Rusija, kao jedna od najmoćnijih vojnih sila na svetu, brzo završiti dejstva u Ukrajini i da će za svega nekoliko dana ostvariti svoje ciljeve. Međutim, Ukrajinci su tvrd orah. Sagovornici Kurira, general Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa u vreme NATO agresije na Srbiju, i pukovnik Veselin Šljivančanin, bivši oficir JNA, daju svoje viđenje sukoba u Ukrajini.

Prema rečima generala Lazarevića, reč je o ratu srednjeg intenziteta:

Vladimir Lazarević
foto: Vladimir Milovanović

- Rusi to zovu specijalnom vojnom operacijom, dok Zapad tvrdi da je reč o invaziji Rusije na Ukrajinu. Jasno je da je ovde, suštinski, reč o sukobu Rusije i NATO - smatra general Lazarević.

On objašnjava da je Rusija godinama unazad upozoravala da neće dozvoliti širenje NATO na istok i raspoređivanje raketa na svojoj zapadnoj granici. Takođe, godinama je međunarodnoj zajednici skretana pažnja na katastrofalan odnos Ukrajinaca prema ruskoj zajednici u Donbasu i Lugansku i na zločine koji se tamo čine prema ruskom stanovništvu. Međutim, Zapad kao da je bio gluv, ističe Lazarević i dodaje:

- Kada je sama taktika Rusije u pitanju, mnogi su skloni da kažu kako napredovanje Rusije ide sporo. Ali nije baš ako. Rusi primenjuju vazdušno-kopnenu doktrinu. To podrazumeva istovremeno dejstvovanje vazdušne i kopnene komponente. Helikopteri, avioni i bespilotne letelice svojim dejstvovanjem omogućavaju napredovanje kopnenih snaga - objašnjava Lazarević podvlačeći da Rusija ima izuzetno snažnu kopnenu komponentu i oklopno mehanizovane jedinice.

- Međutim, evidentno je da Rusija ne koristi maksimalno svoje resurse i da daju sve od sebe kako bi civilne žrtve i masovna razaranja bili svedeni na minimum. Jednostavno, nisu se opredelili za taktiku rušenja svega pred sobom, kako su, na primer SAD i NATO, dejstvovale u Siriji, Iraku i Libanu - naglašava Lazarević. Podvlači da posle ovog sukoba više ništa neće biti isto i da će po njegovom završetku u Ukrajini nastati novi svetski poredak.

- Ovo je, s vojnog aspekta, rat srednjeg intenziteta, ali s političkog i ekonomskog, on predstavlja planetarni sukob - zaključuje Lazarević.

Bivši oficir JNA pukovnik Veselin Šljivančanin ima slično mišljenje. On kaže da je Rusija jasno stavila do znanja zašto ulazi u sukob, a predsednik Putin je decidirano pobrojao sve prevare Zapada od devedesetih godina do danas.

Veselin Sljivancanin
foto: Preent Screen

- Iako ima moćno oružje, Rusija ga ne koristi u maksimalnom kapacitetu zato što želi da izbegne masovno stradanje civila i razaranje gradova - smatra pukovnik Šljivančanin. On ističe da od sukoba u Ukrajini najviše štete trpi Evropa i da će po završetku ovog rata sve izgledati potpuno drugačije.

- Nadam se da će ukrajinska vlast shvatiti gde im je mesto i da će iskreno ući u pregovore s Rusijom, a prestati da sluša Ameriku i NATO.

Sa druge strane, vojni komentator Aleksandar Radić ima drugačije viđenje dosadašnjeg toka sukoba. On kaže da je Rusija u prvi mah zaista pokušala da izbegne veća razaranja gradova i veliki broj civilnih žrtava, ali da se poslednjih dana to ne bi moglo reći.

naqoružanje, vojske, Aleksandar Radić
foto: Kurir.rs

- Zasad nema indicija da bi moglo da dođe do sklapanja primirja. Rusija pokazuje volju da nastavi dalje. Pitanje je samo koliko je spremna i pripremljena za sankcije koje joj je Zapad uveo. Tu značajnu ulogu može da odigra Kina, ali je još neizvesno kako će se ona postaviti - naglašava Radić dodajući da je sada težište Rusije opsada Kijeva i pokušaj da se preseku komunikacije sa ostatkom teritorije.

Svako ima svoju brojku Različito o gubicima Rusija je posle nedelju dana invazije navela da je izgubila 498 vojnika dok je 1.597 ranjeno. Ukrajinska strana tvrdi da je izgubila 1.300 vojnika, ali da je poginulo 14.000 ruskih vojnika i da je uništila na stotine tenkova, oklopnih vozila i aviona. Procene SAD i NATO su da je Rusija izgubila između 3.000 i 7.000 vojnika. Ruska strana tvrdi da je ubijeno 2.870 ukrajinskih vojnika dok je 3.700 ranjeno. Procenjuje se da je za 24 dana poginulo oko 2.000 civila dok ih je više od tri miliona izbeglo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track