Najnovije vesti

SAD JE I ZVANIČNO, VLADA USVOJILA UREDBE ZA ŠEĆER I OGREV: Kilo kristal pakovanja 89,99 dinara, zabranjen izvoz drveta za pelet
Foto: Shutterstock

nemanjina 11

SAD JE I ZVANIČNO, VLADA USVOJILA UREDBE ZA ŠEĆER I OGREV: Kilo kristal pakovanja 89,99 dinara, zabranjen izvoz drveta za pelet

Politika
15:56h

BEOGRAD - Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici izmenjenu i dopunjenu Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom se ograničava maloprodajna cena kristal šećera za sva pakovanja. Ograničenje cene kristal šećera u pakovanju od jednog kilograma ostaje 89,99 dinara, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Uredba se donosi u cilju zaštite tržišta, a zbog naglog skoka cena kristal šećera u većim pakovanjima, imajući u vidu da je ograničena samo cena pakovanja od jednog kilograma. Zbog velike razlike u ceni povećana je tražnja za pakovanjima od jednog kilograma i često ga nema u maloprodajnim objektima.

Uredbom se propisuje da trgovci na veliko kristal šećer moraju distribuirati u trgovinu na malo u roku od 15 dana, prenosi Euronews.

Zabranjen izvoz drveta za pelet

Vlada Srbije usvojila je odluku o privremenoj zabrani izvoza drvnih sortimenata od bitne važnosti za Republiku Srbiju. Zbog povećanog izvoza u prethodnim godinama i povećane tražnje za ovom vrstom ogreva na svetskom tržištu, nestašica ovih sortimenata najviše se odrazila na proizvođače peleta i ogrevnog drveta. Privremena zabrana izvoza ograničena je na 60 dana.

Članovi vlade doneli su odluku kojom se privremeno smanjenje akciza na olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja produžava do 30. juna ove godine.

Ova odluka doneta je u cilju redovnog snabdevanja tržišta derivatima nafte, očuvanja standarda građana i privredne stabilnosti, a imajući u vidu aktuelnu situaciju sa cenom sirove nafte na svetskom tržištu i njenu tendenciju.

Matić: Ograničene cene šećera u svim pakovanjima radi zaštite tržišta i građana

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić pozdravila je današnju odluku vlade Srbije o donošenju Uredbe o izmenama i dopunama Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica, kojom se ograničava cena šećera za sva pakovanja, radi zaštite tržišta i gradjana.

"Izmene smo doneli u cilju zaštite našeg tržišta, odnosno naših gradjana, budući da je došlo do povećane potražnje za pakovanjima šećera od jednog kilograma od strane proizvodjača i ugostitelja usled razlike u ceni u odnosu na veća pakovanja", rekla je Matić, saopštilo je ministarstvo, javlja Beta.

Uredbom se ograničava maksimalna maloprodajna cena kristal šećera po kilogramu, u svim pakovanjima, koja ne sme prelaziti 89,99 dinara.

Takodje, ograničava se i maksimalna proizvodjačka cena kristal šećera, u pakovanjima od jednog kilograma, pet kilograma i 10 kilograma, koja ne sme prelaziti 73 dinara po kilogramu, i maksimalna proizvodjačka cena kristal šećera za sva ostala pakovanja, koja ne sme prelaziti 81 dinar po kilogramu.

Kako je navedeno, vlada Srbije je usvojila i Odluku o privremenoj zabrani izvoza odredjenih drvnih sortimenata od bitne važnosti za Srbiju, koja se odnosi na drvne sortimente za proizvodnju čvrstih goriva na bazi biomase na domaćem tržištu.

Cilj donošenja ove Uredbe je sprečavanje nestašice ovih proizvoda, odnosno ublažavanja posledica nestašice nastale usled povećanog izvoza i potrebe stanovništva za povećanim snabdevanjem prouzrokovanim krizom na svetskom tržištu energenata.

Kurir.rs/Euronews

Bonus video:

Predsednik Aleksandar Vučić:  Penzije će da prate plate, zalažem se za OBAVEZNI VOJNI ROK od 90 dana
05:27

Predsednik Aleksandar Vučić: Penzije će da prate plate, zalažem se za OBAVEZNI VOJNI ROK od 90 dana

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja