NOVE PRETNJE NAŠOJ ZEMLJI IZ ZAGREBA: Srbija ne može u EU "dok nam NE ISPLATI 43 MILIJARDE EVRA!"
Foto: Shutterstock

hrvatska ucenjuje

NOVE PRETNJE NAŠOJ ZEMLJI IZ ZAGREBA: Srbija ne može u EU "dok nam NE ISPLATI 43 MILIJARDE EVRA!"

Politika -

Opstrukcije i pritisci na Srbiju od strane Hrvatske se nastavljaju i dalje!

Naime, kako pišu zagrebački mediji, Hrvatska sada želi da blokira pregovore o članstvu Srbije u Evropskoj uniji sve dok im se ne isplate milijarde evra ratne odštete i ne reše pitanja nestalih.

Hrvatski list 7dnevno navodi da njihov premijer Andrej Plenković već razrađuje plan, čija je okosnica zahtev Srbiji da plati ratnu odštetu i reši pitanje nestalih, a u suprotnom, Hrvatska će blokirati pregovore o članstvu naše zemlje u EU.

Rade na tome - U Plenkovićevom timu sve otvorenije se govori da bi Hrvatska mogla, a po nekim verzijama priče i morala, blokirati srpski ulazak u EU sve dok se ne reše sva otvorena pitanja u odnosima između dve države, što se odnosi i na pitanja nestalih, ali i na ratnu odštetu - navodi ovaj list i dodaje da bi u ovom slučaju Plenković raskinuo koaliciju s Miloradom Pupovcem, liderom SDSS.

Iako ovaj list ne navodi iznos tražene odštete, u ranijim napisima tamošnjih medija često je spominjan iznos od čak 43 milijarde evra!

Sam Plenković je prošle godine na Hrvatskom saboru rekao da Zagreb nije smetnuo sa uma podizanje tužbe protiv Srbije i zahteva za ratnu odštetu, dodavši da se na tome radi.

Predsednik Saveza Srba u regionu i poslanik Miodrag Linta kaže da je mišljenje Zagreba irelevantno za ulazak Srbije u EU, već da su važniji odnosi koje imamo sa zvaničnim Briselom, Berlinom, Parizom, ali i Vašingtonom.

- Nije ništa novo da Hrvatska vodi neprijateljsku politiku prema Srbiji, ovakve i slične skandalozne najave služe samo za prikupljanje političkih poena unutar njihove zemlje. Ne treba da se opterećujemo njihovim opstrukcijama, ucenama i podmetanjem, već da, kao država, tražimo razgovor na temu imovine koja je oteta od naših građana, ali i od srpskih firmi i preduzeća, tu je i više od pola miliona prognanih... Treba da se pozovemo da Bečki sporazum o sukcesiji, koji se bavi privatnom svojinom i stečenim pravima, a ima veću pravnu moć od hrvatskih zakona - kaže Linta za Kurir.

Nerealno Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" kaže za Kurir da sve ovo nije iznenađujuće jer Hrvatska stalno i na sve načine pokušava da opstruiše ulazak Srbije u EU.

- Od svih njihovih zahteva, ratno obeštećenje je najmanje realno, jer su i Hrvatska i Srbija tužile jedna drugu za genocid Međunarodnom sudu pravde, a pošto su ti tužbeni zahtevi odbačeni, teško da može da se govori o ratnom obeštećenju. Ali Hrvatska će uvek naći neki novi razlog za pretnje i uslovljavanje Srbiji, da li ratna odšteta, da li pitanje nestalih, da li granica s Dunavom... - smatra Štrbac.

Da podsetimo, nedavno je upravo Hrvatska stopirala Srbiji dovod nafte preko naftovoda Janaf u sklopu novog evropskog paketa sankcija Rusiji, a premijer Plenković kazao je tada da "svu naftu koju Srbija treba, može imati - osim ruske".

(Kurir.rs / J. Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track