SPECIJALCI KOSOVSKE POLICIJE NASILNO UŠLI U KBC U MITROVICI Uhapšen Srbin na KiM! Vučić: Najmanje 1 hladnokrvno likvidiran
Ilustracija, Foto: Printscreen/Kosovo-online, Kurir

SPECIJALCI KOSOVSKE POLICIJE NASILNO UŠLI U KBC U MITROVICI Uhapšen Srbin na KiM! Vučić: Najmanje 1 hladnokrvno likvidiran

Politika -

Kosovska policija upala je jutros nasilno u KBC u Kosovskoj Mitrovici, a pretrese su vršili i u Zvečanu i Zubinom Potoku. Nakon pretresa u KBC u Mitrovici, povukli su se a zaplenili dva auta i kvad.

Povodom ovih događaja oglasila i Kancelarija za Kosovo i Metohiju, ističući da su celu akciju posmatrali pripadnici Euleksa, ali bez reakcije.

Govorio je i predsednik Aleksandar Vučić, koji je naveo da je najmanje jedno, a moguće i dva lica hladnokrvno likvidirano.

1 / 9 Foto: Kurir

18.10 - Vučić: Imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće i dva lica hladnokrvo likvidirano

- Ne interesuje me šta bilo ko na svetu misli o tome. Mi imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće dva lica bukvalno hladnokrvo likvidirani, kada nisu bili likvidirani u borbi, nego samo ranjeni, bili su u životi i predali se, a onda su sa male udaljenosti likvidirani. Nisam želeo da se saglasim da je to bila bilo kakva perfektna profesionalno urađena akcija. Naša država ima dokaze, gonićemo hladnokrvne ubice, imamo izjave i fotografije koje to potvrđuju - rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije je naveo da je Blinkenu postavio pitanje zašto je EULEKS bio odbijen da bude u akciji na severu KiM.

Kaže i da je američki sekretar govorio i o mogućim merama protiv Srbije "ukoliko se ne budemo ponašali na odgovarajući način".

18.00 - Uhapšen još jedan Srbin na KiM

Policija na KiM uhapsila je M. P. srpske nacionalnosti zbog sumnje da je ta osoba počinila krivično delo "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" u Prizrenu, javlja RTS.

"Protiv ovog lica podneta je krivična prijava zbog sumnje da je u septembru 1998. godine u naselju 'Hoka Mahal' u Prizrenu učestvovalo u ubistvu tri civila albanske nacionalnosti, koji nisu bili vojno angažovani", navodi se saopštenju specijalnog tužilaštva u Prištini.

Po nalogu predmetnog tužioca, okrivljenom je određena mera zadržavanja i policijskog zadržavanja, radi upućivanja sudiji za prethodni postupak, u zakonskom roku.

16.35 - Đurić: NATO da preuzme nadležnost na severu Kosova

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Đurić izjavio je, gostujući na američkoj televiziji Njuzmaks, da je jedini put koji Srbija vidi kao put napred jeste da NATO snage preuzmu kontrolu nad severom Kosmeta.

"Jedini put koji vidimo napred, iako će vam možda zvučati čudno što to čujete ambasadora Srbije, jeste da tražimo od NATO da peuzme nadležnost na severu Kosova umesto Kurtijevih specijalnih snaga. Takođe zahtevamo nezavisnu internacionalnu istragu o tome šta se dogodilo, jer srpski manastir je napadnut, tri lokalna Srbina su stradala, kao i jedan kosovski policajac, ali koji prema postojećim sporazumima nije trebalo da bude tu", rekao je Đurić.

Đurić je dodao da je kosovski premijer Aljbin Kurti, pre svega, slanjem svojih specijalaca na na sever Kosova, počinio nasilje nad postojećim sporazumima.

"Ne želim da spekulišem ko stoji iza incidenta i napada, samo želim da su tri kosovska Srbina nažalost mrtva, kao rezultat tog napada. To su lokalni ljudi, a ne kako to govori prištinski ministar spoljnih poslova. Ništa se od ovoga nije dešavalo dok aktuelni premijer Kosova Aljbin Kurti nije došao na vlast", rekao je Đurić.

Marko Đurić
foto: Petar Aleksić

Po njegovim rečima Kurti je za 20 meseci bukvalno porušio sve što je međunarodna zajednica ostvarila za dve decenije na Kosmetu.

"On je sastrugao liderstvo SAD i EU sa svakog sporazuma, zamenio postojeću policijsku strukturu na severu Kosova sa njegovom jednoetničkom albanskom specijalnoom policijom i sručio se na Srbe na severu Kosova. Kao rezultat od toga smo nažalost videli destabilizaciju i prostor za opasne uticaje koji žele da iskoriste to", rekao je Đurić.

Đurić je dodao i da je Kurtijeve jednostrane akcije koincidiraju sa početkom sukoba u Ukrajini.

"Nažalost u poslednjih 20 meseci kada je situacija u Istočnoj Evropi eskalirala, Kurtijeva vlada je počela da preduzima jednostrane mere. To su osudile i SAD i EU, ali nisu preduzele konkretne akcije da ga spreče. Skoro da smo možda kao u ogledalu imali priliku da vidimo da ono što se dešavalo Albancima ranih devedesetih na Kosovu, sada kosovski lider preduzima prema Srbima", rekao je Đurić.

15.30 - Vučević: Upad specijalaca u KBC "Kosovska Mitrovica" pojačavanje terora nad Srbima

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević ocenio je za Kosovo onlajn da je jutrošnji upad specijalaca u KBC "Kosovska Mitrovica" nastavak onoga što kosovske vlasti rade od dolaska Aljbina Kurtija na čelo administracije u Prištini, ukazujući da je veoma zabrinut zbog onoga što sledi jer Kurti neće stati sa terorom nad srpskim narodom s ciljem etničkog čišćenja.

"Ovo jutros je nastavak svega onoga što Priština radi, ne samo prethodnih dana, već nedeljama i mesecima, odnosno od dolaska Aljbina Kurtija na čelo administracije u Prištini. Ono što nas zabrinjava jesu upadi u privatne stanove i uznemiravanja srpskih porodica na severu, a posebno upad u KBC Kosovska Mitrovica. Za njih ništa nije sveto, za njih nema pristojnosti, za njih nema poštovanja ljudskih prava i bojim se da će se taj teror nad Srbima samo pojačavati, odnosno intenzivirati", kazao je Vučević.

01:23

Vučević - Kurti neće stati sa etničkim čišćenjem

Vučević navodi da Kurti događaje u Banjskoj vidi kao idealnu priliku da pojača provođenje etničkog čišćenja Srba sa Kosova i Metohije.

"Očekujem da će ti njihovi organi početi da donose odluke o zapleni imovine lica za koja smatraju da su opasnost za njihov režim zbog otpora etničkom čišćenju srpskog življa na Kosovu i Metohiji. Ne mislim da će stati i krajnje sam zabrinut za ono što nam sledi", zaključuje Vučević.

Veliki intervju sa ministrom Vučevićem, u kome je govorio o svim aktuelnim zbivanjima u vezi sa pitanjem bezbednosti na Kosovu i Metohiji i stepenu spremnosti Vojske Srbije za sve izazove koji su pred njom, objavićemo sutra na portalu Kosovo onlajn.

15.10 - Milić: Strategija Prištine da se dodatno pritiskaju Srbi može da dovede do nove eskalacije

Politikolog Dimitrije Milić ocenio je danas, komentarišući jutrošnji upad Kosovske policije u Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica i u više privatnih objekata na severu, da nakon incidenta u Banjskoj kosovski premijer Aljbin Kurtiji nastavlja sa akcijama koje za cilj imaju da potvrde njegovo predstavljanje srpskog stanovništva kao "militantnog", i upozorio da bi dodatni pritisci Prištine mogli da izazovu reakciju lokalnih Srba i ponovnu eskalaciju situacije.

"Situacija od jutros je direktno proizvod situacije koju smo imali u Banjskoj jer je ona na neki način dala potvrdu pozicija Kurtijeve vlade u opisivanju kakva je zapravo srpska zajednica na severu - želja je bila da se definiše kao militantna i zajednica koja ne želi da učestvuje u sistemu koja želi da bude subverzivna u odnosu na sistem. U tom smislu, sada je to dalo legitimizaciju za ovakve situacije", rekao je Milić.

Koliko će Priština ići daleko, navodi, zavisi od toga koliko će zapadni pritisak da ograniči taj vid dejstava Prištine, u smislu kršenja ličnih sloboda i prava u kontekstu, kako tvrde kosovske vlasti borbe protiv terorizma.

Milić kaže da bi reakcija srpske zajednice na nove akcije Kosovske policije može da bude burna, što bi izazvalo novu eskalaciju.

01:14

U nedelju 1. oktobra besplatan tematski obilazak Novog groblja Satkane od duše i uma – Tragom znamenitih Srpkinja

„Kada su ovako velike napetosti to može da dovede do prenagljene reakcije lokalnih Srba još jednom, što stavlja 'ram' koji želi da nametne Aljbin Kurti na srpsko stanovništvo. Najveći rizik je da eskalacija koja se desila u Banjskoj i sada sa novom reakcijom Kurtija dovede do nove eskalacije kroz jedan vid odlučnije reakcije srpske zajednice na severu Kosova“, istakao je Milić.

Kada je reč o sankcijama, Milić smatra da za eventualno uvođenje ozbiljnijih mera Srbiji teško da će postojati konsenzus unutar EU.

Osvrćući se na informacije da su pojedine države EU zatražile da se razmotre sankcije za Srbiju, ukazuje da su to verovatno članice koje već imaju skepticizam u odnosu na politiku Beograda.

"Uvek bi trebalo gledati u smeru nekih država regiona, u smeru baltičkih država koje imaju neprijateljske odnose s Rusijom, to su zemlje koje imaju skepticizam ujedno i prema Srbiji. Tako da ove individualne sankcije, koje smo imali prvenstveno od strane SAD, nisu urodile plodom da Srbija promeni politiku ograđivanja od tih ličnosti, to se nije desilo. Tako da verujem da taj vid personalnih sankcija pretpostavljam neće biti na delu. Ali, svakako samo razgovor o tome jeste poruka Srbiji. Razlog za ovu konkretna situacija, uključujući i jutrošnje događaje, za takva dejstva skoro pa ratna, jeste to da Kurti želi da nametne percepciju da su Srbi na severu jedna militantna organizacija, i da su sve mere koje Priština sprovodi samo antiterorističke mere", pojašnjava Milić.

"Ko od dešavanja u Banjskoj ima neku korist? Trenutno Srbija nema nikakvu korist od ove poslednje situacije", zaključio je Milić.

14.45 - NATO šalje dodatne trupe na Kosovo i Metohiju

NATO je saopštio danas da je odobrio slanje dodatnih snaga zbog trenutne situacije na Kosovu i Metohiji. Za sada se ne zna o kom broju vojnika se radi.

Kako je navedeno u saopštenju, NATO je zabrinut zbog situacije na severu Kosova i Metohije, a "saveznice su izrazili duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija".

- NATO misija KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Uvek ćemo preduzeti sve neophodne radnje da održimo bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno u skladu sa našim mandatom UN - navodi se u saopštenju koje potpisuje generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

Kako se dodaje, "od maja je pojačano prisustvo i držanje KFOR-a".

- Severnoatlantski savet je samo juče ovlastio dodatne snage za rešavanje trenutne situacije. Uvek ćemo nastaviti da se staramo da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR ispuni svoj mandat. Spremni smo da izvršimo dalja prilagođavanja položaja KFOR-a prema potrebi - naveo je on u saopštenju.

12.32 - Oglasio se Kfor

Komandant Kfora general-major Anđelo Mikele Ristuća izjavio je danas da ne postoji vojno rešenje za situaciju na Kosovu, kao i da mora da se postigne normalizacija odnosa između Beograda i Prištine.

"Ne postoji vojno rešenje, postoji samo političko rešenje. Mi, vojska, možemo da stvorimo bezbednosne uslove kako bismo održali dijalog u životu", rekao je Ristuća za italijansku "Republiku".

11.11 - Brnabićeva: Nastavlja se teror nad Srbima na KiM

O upadu u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici, premijerka Ana Brnabić kaže da se nastavlja teror i maltretiranje Srba na KiM.

- Jedini cilj im je da proteraju sve Srbe sa KiM. Mi pričamo i sa Kforom, i sa međunarodnom zajednicom. Od jutros predsednik Aleksandar Vučić ima sastanke na tu temu. Nastavlja se teror nad Srbima - kaže ona.

10.56 - Dr Milović saopštio detalje torture u Kosovskoj Mitrovici

Nasilni upad u KBC Kosovska Mitrovica koji se dogodio jutros je samo nastavak višemesečne torture koju Srbi koji žive na Kosovu preživljavaju i doživljavaju, rekao je zamenik direktora te zdravstvene ustanove i bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović.

Milović je istakao da upad u KBC Kosovska Mitrovica predstavlja pokušaj da se, kao što se radi i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, zdravstvo poveže sa navodnim nečasnim radnjama.

9.45 - SRPSKA LISTA: Upad u više privatnih objekata sa severu KiM

Srpska lista saopštila je da su prištinske specijalne jedinice brutalno upale u Kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici i tom prilikom uz prekomernu silu i brutalnost demolirali neke od prostorija, onemogućili rad zdravstvenim radnicima i zastrašivali pacijente koji su na stacionarnom lečenju u toj ustanovi.

9.34 - Elek: U KBC nije pronađeno ništa

Direktor bolnice Zlatan Elek rekao je da u pretresu vešeraja i kotlarnice KBC u Kosovskoj Mitrovici, nije pronađeno ništa.

Kako je rekao, obijena su vrata vešeraja i magacina.

9.32 - Formirana komisija za procenu štete u KBC Kosovska Mitrovica

U KBC Kosovska Mitrovica, u koji su jutros upali pripadnici ROSU, formirana je Komisija za procenu i saniranje štete nastale brutalnim ponašanjem specijalaca policije tzv. Kosova.

KBC Kosovska Mitrovica, Kosovo, KiM, Severna Mitrovica, Akt
foto: Kurir

9.19 - Kancelarija za KiM: Euleks sve posmatrao bez reakcije

Povodom upada specijalaca ROSU u Kliničko-bolnički centar Kosovska Mitrovica, oglasila se Kancelarija za Kosovo i Metohiju iz koje su istakli da je to primer nastavka brutalne i prekomerne demonstracije sile od strane Aljbina Kurtija.

"U ovoj akciji učestvovalo je oko 15 oklopnih vozila Rosu, a celu akciju sa strane su bez reakcije posmatrali pripadnici Euleksa. Ova akcija izazvala je dodatni šok i strah kako pacijenata tako i zaposlenih, a Kurtijevi policajci izabrali su za svoju demonstraciju sile i patroliranje oklopnih vozila namerno vreme kada zaposleni odlaze na posao, a deca idu u škole i vrtiće kako bi dodatno uneli nemir u srpsku zajednicu", navode iz Kancelarije za KiM.

9.06 - ROSU s prstom na obaraču kod vrtića

Roditelje je, dok su jutros decu vodili u školu, sačekao strašan prizor ROSU sa prstom na obaraču. Građani su uznemireni, a deca posebno uplašena.

8.48 - ROSU se povlači iz KBC, zaplenjena dva automobila i kvad

Specijalci Kosovske policije povukli su se iz Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica i iz kafića Grej koji se nalazi u blizini predškolske ustanove "Danica Jaramaz".

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, specijalci su zaplenili su dva automobila marke "mercedes" i jedan kvad.

Kako saznaje Kosovo onlajn, specijalci kosovske policije izvršili su pretres i u Zvečanu na, zasad, nepoznatoj lokaciji, nakon čega su se povukli. Prema infromacijama sa terena pretres je izvršen i u Zubinom Potoku, u Leposaviću zasad nema akcije, ali se u tamošnjoj stanici policije nalaze brojni specijalci.

8.10 - Kosovska policija: Sprovodimo operacije u vezi sa događajima u Banjskoj

Kosovska policija saopštila je na Fejsbuku da sprovodi nalog nadležnog suda za provere na pet lokacija u tri opštine na severu Kosova.

"Ove operacije se izvode u vezi sa nedavnim događajima u selu Banjska. Policijsku operaciju vrše relevantne jedinice Kosovske policije, uz prisustvo tužioca na licu mesta. Kosovska policija ovom prilikom obaveštava građane da ne treba da brinu. Kontrolni nalozi se sprovode u koordinaciji sa Euleksom i Kforom", navode iz Kosovske policije.

00:10

Kosovska policija vrši pretrese u severnom delu Kosovske Mitrovice

7.55 - Oklopna vozila ROSU na više lokacija

Kako javlja reporter Kosovo onlajna, oklopna vozila specijalnih jedinica kosovske policije nalaze se i u blizini kafića Grej u Severnoj Mitrovici, koji se nalazi na 10 metara od predškolske ustanove "Danica Jaramaz". Roditelji dovode decu koja su prestravljena prizorom, a prisutan je i Euleks.

01:00

Specijalci Kosovske policije na ulicama Severne Mitrovice

7.38 - ROSU nasilno upala u KBC u Severnoj Mitrovici

U Kliničko-bolničkom centru u Severnoj Mitrovici jutros je došlo do nasilnog upada od strane specijalnih jedinica Kosovske policije, potvrdio je za Kosovo onlajn direktor te ustanove dr Zlatan Elek.

Zlatan Elek
foto: Printscreen/Kosovo-online

Elek kaže da su specijalci Kosovske policije još u bolnici i da vrše pretres, što izaziva uznemirenost kod zaposlenih ali i kod pacijenata.

"Vrše pretres vešernice i određenih kancelarija na ulazu u bolnicu. Bez ikakvog znanja uprave bolnice i menadžmenta bolnce, dr Dragiša Milović i ja kao direktor, upostavili smo kontak sa njima, rekli su nam da imaju nalog od Suda za pretres. Još se nalaze u bolničkom krugu, veliko je uznemirenje kod pacijenata i zaposlenih", navodi Elek.

(Kurir.rs/Kosovo onlajn)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track