UŽIVO POSLE SAHRANE POBIJENIH SRBA: Jarinje i Brnjak zatvoreni više od 7 dana, Petković izneo ove dokaze o zločinu u Banjskoj
Foto: Mladen Miletić/Kurir Tv

nemili događaji na kosmetu

UŽIVO POSLE SAHRANE POBIJENIH SRBA: Jarinje i Brnjak zatvoreni više od 7 dana, Petković izneo ove dokaze o zločinu u Banjskoj

Politika -

Administrativni prelazi Brnjak i Jarinje više od nedelju dana zatvoreni su iz pravca centralne Srbije ka Kosmetu, dok se saobraćaj u suprotnom smeru odvija bez dužeg zadržavanja. I danas se može izaći s Kosmeta, ali putnički automobili, pa ni pešaci, ne mogu da uđu na KiM. Nije poznato kad će ponovo biti otvoreni.

Trojica Srba ubijenih u Banjskoj - Stefan, Bojan i Igor sahranjeni su juče uz reke ljudi koje su se slile na groblja da im odaju poštu.

12.00 - Vučević odbacio navode o razmeštanju Vojske Srbije nakon sukoba u Banjskoj. Ministar odbrane Miloš Vučević odbacio je danas kao netačne navode iz Prištine i pojedinih svetskih medija o kretanju Vojske Srbije (VS) na teritoriji Srbije, nakon sukoba grupe Srba sa Kosova i Metohije sa kosovskom policijom u selu Banjska, u kom su ubijeni jedan policajac i trojica Srba."Vodi se kontinuirana kampanja protiv Vojske Srbije, njene brojnosti i aktivnosti, odnosno pokreta i razmeštaja jedinica VS na teritoriji naše države i iste smatramo potpuno neprimerenim, neodgovornim i iste odbacujemo kao netačne, odnsno apsolutno neistinite", rekao je Vučević novinarima u Domu vojske u Beogradu.

Ministar je ponovio da će Vojska Srbije, ukoliko dobije naredbu od predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao vrhovnog komandanta, da njene jedinice uđu na teritoriju Kosova i Metohije, kao dela Srbije, takav zadatak izvršiti "efikasno, profesinalno i uspešno".

"A i tada bi to prethodno najavili jedinicama, odnosno komandi Kfora. Ne bismo radili nikome ništa iza leđa. Apsolutno poštujući norme međunarodnog javnog prava, odnosno radnog prava", kazao je Vučević.

Kazao je da Srbija do sada nije morala da donosi takvu odluku, kao i da će uraditi sve što je u njenoj moći da do takvog scenarija ne dođe.

"Zato je bitno da nastavimo politički dijalog, da se poštuje i Rezolucija Saveta bezbednosti UN 1244, da se primenjuje Vojno-tehnički sporazum iz Kumanova, da se implementira postignuto kroz prethodne sporazume iz dijaloga Beograda i Prištine, kako bi izbegli svaku moguću eskalaciju, odnosno svaki mogući sukob koji nije u nacionalnom interesu Srbije", rekao je Vučević.

Načelnik Generalštaba: Radoičić nije učestvovao u obuci rezervnog sastava na Pasuljanskim livadama

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije (VS) Milan Mojsilović izjavio je danas da Milan Radoičić, koji je priznao da je organizovao grupu Srba koja se nedavno sukobila s kosovskom policijom u selu Banjska na severu Kosova, nije učestvovao u nedavnoj obuci rezervnog sastava VS na Pasuljanskim livadama. ; Mojsilović je na konferenciji za novinare sa ministrom odbrane Milošev Vučevićem odbacio kao "vređanje intelekta" optužbe prištinskih vlasti da je sukobom u selu Banjska, VS planirala upad na Kosovo i Metohiju.

"Milan Radoičić nije učestvovao na obuci na Pasuljanskim livadama, nije ispalio nijedan metak, nijednu granatu. U par navrata je prethodnih godina pozivan na vežbe rezervnog sastava ali se nije odazivao", kazao je načelnik Generalštaba VS. ; Prethodno je Priština objavila snimke koji navodno prikazuju pripadnike naoružane grupe iz Banjske kako izvode obuku na lokacijama u centralnoj Srbiji.

10.00 - Petković izneo dokaze o zločinu u Banjskoj: Slika ubijenog Bojana svedoči o egzekuciji licem u lice.

08.20 - Jakšić: Inicijativa Rame o međunarodnoj konferenciji preuranjena. Novinar Bosko Jakšić ocenio je za Kosovo onlajn da je inicijativa premijera Albanije Edija Rame za održavanje međunarodne konferencije zbog situacije na Kosovu došla prerano.

"Inicijativa albanskog premijera nesumnjivo je plemenita, ali je prerana. Međunarodne konferencije se obično održavaju kada se problemi usaglase i kada se na takvim skupovima samo ceremonijalno rešavaju", kaže Jakšić. Dodaje da je kosovski problem daleko od rešenja. "Daleko je od bilo kakve međunarodne konferencije. Veliki put treba dotle proći, veliki je izazov pre svega pred Evropskom unijom i SAD koje su napravile brisleski i ohridski plan, ali vidimo da oni apsolutno ne funkcionišu", navodi.

Objašnjava da će biti potrebno još mnogo vremena i pritisaka da bi se do nekog rešenja došlo. "Biće potrebno verovatno još mnogo pritisaka i na Beograd i na Prištinu da bi se ova stvar pokrenula sa mrtve tačke, a plašim se da 'status quo' mnogima odgovara", zaključuje Jakšić.

07.23 - Kurti danas sa gradonačelnicima. Aljbin Kurti sastaće se danas sa predsednicima opština na Kosovu, a susretu će prisustvovati i predstavnici Ministarstva lokalne samouprave i drugih resornih ministarstava, prenosi Reporteri. Sastanak je zakazan za 10 časova u u zgradi tzv. Vlade Kosova. Iz Ministarstva lokalne samouprave nije precizirano šta je tema sastanka, ni da li će njemu prisustvovati albanski gradonačelnici iz četiri severne opštine koji su izabrani na izborima 23. aprila i koje su Srbi bojkotovali.

07.17 - Đurić: Kurti već 20 meseci gomila militarizovane snage, orkestrira laži o kosovskim Srbima i Srbiji. Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić ocenio je da na Kosovu postoje samo dva 'ozbiljna vojna gomilanja' i da nijedno od njih nije nova vojna gomila srpskih trupa. Prvo, kako kaže, je gomilanje "Kurtijevih specijalnih visoko militarizovanih i monoetničkih snaga", a kao drugo navodi nagomilavanje laži i predrasuda prema kosovskim Srbima i Srbiji koje je orkestrirao Aljbin Kurti.

Đurić je na društvenoj mreži "X" naveo da je na zemljištu koje je vlada Aljbina Kurtija nezakonito oduzela izgrađeno osam novih baza za ove militarizovane i monoetničke snage.

"Na Kosovu postoje samo dva 'ozbiljna vojna gomilanja', ali nijedno od njih nije nova vojna gomila srpskih trupa. Prvo novo nagomilavanje je gomilanje Kurtijevih specijalnih visoko militarizovanih i monoetničkih snaga, koje traje već 20 meseci. Osam novih baza za ove snage izgrađeno je na zemljištu koje je Kurtijeva vlada nezakonito oduzela, uprkos pozivima iz SAD, EU, pa čak i kosovskih sudova. Za to vreme ove snage su se angažovale u 61 ilegalnom napadu i upucale 7 kosovskih Srba, a mnogo više ih je ranilo. Kao rezultat ovog nagomilavanja, 11 odsto Srba na severu već je prinuđeno da se preseli u centralnu Srbiju. Ovo su osudile SAD i EU, ali međunarodna zajednica nije uspela da to spreči. Uprkos svom zakonskom i moralnom mandatu", napisao je Đurić.

Drugo „nagomilavanje“, kako kaže, "podjednako zlokobno" je nagomilavanje "laži, pristrasnosti i predrasuda prema kosovskim Srbima i Srbiji, koje je orkestrirao Kurti, ali kome su se pridružili oni koji su samo čekali prvu priliku da potvrde stare stereotipe", ne uspevajući da pogledaju dublje i da vide da su se uloge na Kosovu preokrenule od 90-ih.

"Što se tiče navodnog srpskog nagomilavanja, jedino što postoji je povlačenje snaga koje su tu godinama – sa 7.500 na istorijski minimum od 4.000. Jer mi smo odgovorna strana, ona koja želi mir i pokušava da izbegne dalje krvoproliće. Počinioci tragedije u Banjskoj na srpskoj strani već odgovaraju", naveo je Đurić i upitao ko će da odgovara za kontinuirani teror Kurtijevog režima?

"Da li će biti poziva na povlačenje njegovih snaga koje su raspoređene na severu Kosova, uz očigledno nepoštovanje člana 9. Briselskog sporazuma? Ili možda za njega ne važe pravila i principi? Jedanaesti je sat da se okonča Kurtijeva vladavina terora na severu Kosova" poručio je Đurić.

Đurić je naveo i da izgubljeni životi ne mogu da se vrate i da će ostati tuga i bes i koloplet drugih osećanja zbog svega što se dogodilo u prošlu nedelju.

"Neke posledice su trajnog karaktera. Večeras su isplivali dokazi da je najmanje jedan od naših sunarodnika hladnokrvno pogubljen od strane Kurtijevih jedinica koje po briselskom sporazumu nisu smele da budu na severu Kosova. Prethodnih sedam dana sa kolegama danonoćno radimo u srpskoj misiji u Vašingtonu da proširimo u ovdašnjim političkim krugovima istinu o teroru koji se nad našim sunarodnicima sprovodi.

Moje misli su u svakom trenutku sa našim napaćenim i mnogo stradalnim narodom na Kosovu i Metohiji. Neka bi im Bog dao snage da nastave da žive u svojim domovima, a nama mudrosti da se u ovoj nesreći ne delimo već ujedinimo. Ne postoji granica za ono što možemo postići ako istrajemo u borbi za istinu i pravdu", naveo je Đurić.

Kurir.rs/Kosovo online

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track