PREDSEDNIK VUČIĆ ZAVRŠIO POSETU FRANCUSKOJ: Razgovori o Kosovu nisu bili jednostavni, skora poseta Makrona! Luj Viton u Beogradu
Foto: Kurir, Printscreen/Instagram, Video Plus

drugi dan ZVANIČNE posete predsednika srbije francuskoj

PREDSEDNIK VUČIĆ ZAVRŠIO POSETU FRANCUSKOJ: Razgovori o Kosovu nisu bili jednostavni, skora poseta Makrona! Luj Viton u Beogradu

Politika -

Očekujem skoru posetu predsednika Makrona Srbiji, u narednih nekoliko meseci, rekao je predsednik dodavši i da veliki modni gigant za dve godine dolazi u Beograd na vodi

PARIZ - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je nastavio zvaničnu posetu Francuskoj.

On se, drugog dana posete Parizu, sastao s francuskim ministrom odbrane Sebastijenom Lekornuom posle čega je usledio sastanak Poslovnog saveta na kojem se on obratio francuskim domaćinima a ministar finansija Siniša Mali održao prezentaciju o tome šta se sve trenutno radi i gradi u Srbiji, ali i kakvi su nam planovi za budućnost.

1 / 6 Foto: Kurir/Nikola Miloradović

10.10 - Obraćanje predsednika Srbije uživo iz Pariza

"Više od tri sata razgovora s Makronom! Razgovori sa 3 francuske kompanije o letećim automobilima"

- Više od tri sata razgovora s francuskim predsednikom, ostali smo nasamo, skoro do 23.15 sati... Srećan sam zbog tog razgovora a postigli smo i neke konkretne dogovore, blizu smo potpisivanja ugovora za "rafale", to je strašno važno za nas jer mi u ovom trenutku ne možemo da dobijemo tako sofisticirane lovce... To nam otvara vrata i za saradnju s drugim kompanijama poput Talesa i Erbasa - kazao je Vučić u obraćanju uživo posle jutrošnjih sastanaka, drugog dana posete Francuskoj.

Osvrnuo se i na saradnju s francuskim kompanijama kad je reč o upravljanju otpadom, otpadnim vodama, energetici, veštačkoj inteligenciji i njenoj primeni u privredi, te letećim automobilima o kojima se razgovaralo sa čak tri francuske kompanije.

Osvrnuo se i na upotrebu nuklearne energije u Srbiji pa je dodao da je rešavanje pitanja energetike i hrane najvažnije pitanje sutrašnjice i budućnosti.

O Kosovu

- Imali smo razgovor i o Kosovu, to nisu bili jednostavni razgovori ali sam zahvalan Makronu što nas je saslušao i mislim da on razume šta je ono o čemu smo se dogovorili - rekao je Vučić.

- Mislim da smo uspeli da objasnimo poziciju Srbije, rekao je ne želeći da govori o detaljima razgovora kada je reč o poziciji Pariza o prijemu Kosova u Savet Evrope.

- Imao sam napisan govor, naučio sam gotovo sve na pamet, a onda sam morao to da bacim... Položaj našeg naroda na Kosovu je nepodnošljiv, zato smo potom o tome dva sata s Makronom razgovarali - kazao je Vučić.

- Plašim se da ćemo u junu i julu u mnogo drugačijim okolnostima razgovarati o svemu.. Naši obaveštajni podaci, koji se poklapaju sa svetskim, ne govore o tome da ćemo uskoro imati trajni mir ili rešavanje problema.

Skora poseta Makrona

- Očekujem skoru posetu predsednika Makrona Srbiji, u narednih nekoliko meseci, rekao je predsednik Vučić.

O počastima

- Nisu to počasti za Aleksandra Vučića nego za Srbiju, uživam u tim počastima za Srbiju - kaže on dodavši da je s Makronom razgovarao i o Kosovu i o Srebrenici, te situaciji u regionu i u Ukrajini.

Dolazak Luj Vitona

Predsednik je objavio i da u naredne dve godine Srbija očekuje dolazak velike i svetski poznate modne kompanije Luj Viton u Beograd na vodi što je velika stvar.

O izborima

- Stvarno me ne zanima, toliko posla i muka imam..., rekao je predsednik na pitanje o opoziciji i navodnom bojkotu beogradskih izbora.

- Nemam snage ni da im uzvraćam, hoću da mi sav fokus i snaga budu usmereni na državu i vitalne nacionalne i državne interese... Mislio sam da ću popodne imati dva sata, ali u pet sati imam jedan sastanak, pa u sedam sati večeru...

Naime, predsednik je danas u Parizu kazao da ima previše posla i nema vremena da bi razmišljao o tome da li će opozicija izaći na beogradske izbore, navodeći da se predsednica parlamenta Ana Brnabić bavi preporukama ODIHR o izbornim uslovima i svim ostalim.

- Ne mogu da se bavim nečijim hirovima zbog činjenice da oni ne mogu da pobede na izborima. Hoću svu svoju snagu da posvetim vitalnim državnim pitanjima, pojasnio je on pa istakao da ga očekuju predstoje sednice Saveta Evrope, na čijem je dnevnom redu prijem tzv. Kosova, te sednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj se očekuje odlučivanje o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici. Dodao je da će posle toga "imati vremena za izbornu kampanju".

"Potpisivanje ugovora o rafalu za dva meseca"

Vučić je kazao da je srećan zbog rezultata razgovora u Parizu.

"Razgovarali smo o svim vidovima saradnje. Postigli dogovore po pitanju rafala. Potpisivanje ugovora se može očekivati otprilike za dva meseca, uz prisustvo predsednika Francuske", naveo je Vučić i naglasio da je to "strašno važno za nas".

"To otvara prilike za druge saradnje. Važno da radimo metro i pruge. Razgovaramo sa kompanijama za leteće automobile. Do Ekspa bi trebalo to da sprovedemo u delo. Razgovarali smo i o novim investitorima", kaže Vučić pa dodao da je bilo i razgovora kako da otpad iskoristimo za stvaranje energije, kako da rešimo čistoću vode, o prečistačima vode za Beograd.

08.43 - Obraćanje predsednika Srbije posle Poslovnog saveta

"Više od 11.000 u Srbiji radi za francuske firme! Veoma smo blizu potpisa za nabavku rafala"

Predsednik Vučić je naglasio da stvari mnogo bolje stoje nego što je to bilo ranije kad je reč o trgovinskoj razmeni sa Francuskom, te zapošljavanju, posle čega je govorio i o bruto domaćem proizvodu Srbije pa naglasio da je stopa rasta bila 5,9 odsto u februaru.

1 / 14 Foto: Video Plus

- Danas imamo više od 11.000 ljudi koji rade za francuske firme u Srbiji, kazao je predsednik pa se dotakao i priprema za EXPO 2027 za koji je rekao da je krov za sve ono što se trenutno radi u Srbiji poput velikih radova na prugama, zatim na beogradskom metrou za koji će nam biti potreban i operator za upravljanje metroom što je u stvari i otvoren poziv za sve francuske kompanije koje rade u toj oblasti i koje bi tako dugo godina mogle da posluju u Srbiji.

"Moramo i možemo još bolje i više"

Izuzetno važni razgovori sa francuskim privrednicima. Ekonomski odnosi Srbije i Francuske su dobri, ali moramo i možemo još bolje i više. Kod nas trenutno posluje 339 francuskih preduzeća koje zapošljavaju 11.125 ljudi. Tu očekujem dalji rast, kao i kada je u pitanju naša trgovinska ramena. Srbija je privukla čak 80 procenata svih francuskih ulaganja u regionu i nadam se da će ti brojevi da se povećavaju u našu korist daljim investicijama, dok će Srbija, sa svoje strane, nastaviti da poboljšava svoje poslovno okruženje. Verujem da ćemo još mnogo toga u budućnosti uspeti da uradimo zajedno sa francuskim kompanijama, posebno imajući u vidu radove na # EXPO27, beogradskom metrou, veštačkoj inteligenciji i nuklearnoj energiji, a na dobrobit svih naših građana, rekao je predsednik Vučić u svojoj objavi na Instagramu posle sastanka s predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International i predstavnicima drugih francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

"Veoma smo blizu potpisa ugovora za nabavku rafala"

Vučić je izjavio je u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska - Srbija, da smo veoma blizu potpisa za ugovor o nabavci novih francuskih borbenih aviona "rafal".

"Imam nove vesti - sa kompanijom Daso smo veoma blizu potpisivanja velikiog ugovora o kupovini rafala. I o tome smo sinoć razgovarali sa predsednikom Emenuelom Makronom", rekao je Vučić.

Dodao je da je duboko zahvalan Makronu što nam je omogućio da učestvujemo u tom procesu i što je bio od velike pomoći po tom pitanju. "Ali ne samo to, mi ćemo proširiti našu saradnju na svim različitim nivoima", rekao je predsednik Srbije.

1 / 10 Foto: Kurir/Nikola Miloradović

"Saradnja s francuskim kompanijama nam je potrebna"

Naime, Vučić je na Poslovnom savetu rekao da je Srbiji potrebna saradnja sa brojnim francuskim kompanijama i kao jedan od primera naveo Beogradski metro, za koji je rekao da će za njega morati da se nađe operater.

Na početku poslovnog saveta Francuska - Srbija rekao je da je potrebna i saradnja sa kompanijama za izgradnju deponija, upravljanje otpadom i svim ostalim, i da se sa njima sklope veliki ugovori na dugi niz godina.

Kako je objasnio, Srbija nije u stanju da upravlja tim sistemima zbog čega se tu otvara dosta prostora za francuske kompanije.

Aleksandar Vučić
foto: Video Plus

"Takođe se radujemo budućoj saradnji na polju veštačke inteligencije i duboko smo zahvalni Francuskoj koja nam je pomogla da predsedavamo ovim partnerstvom za veštačku inteligenciju koje je za nas od najvecće važnosti. Takođe smo juče počeli da razgovaramo sa EDF-om o strateškom razgovoru o nuklearnoj energiji, o nuklearnim reaktorima, jer znate da je to zelena energija. Nije u pitanju samo zelena energija, već energija koja će stvoriti održiv sistem za Srbiju. U suprotnom, za 20 godina nećemo moći da snabdevamo dovoljno električne energije ne samo našu industriju, već i naše stanovništvo", rekao je Vučić.

Kako je rekao, radi se o ogromnim investicijama, ali Srbija je spremna da blisko sarađuje sa Francuskom. Podsetio je na uzajamno poštovanje dve zemlje i dva naroda i istakao da ceni ne samo francuska preduzeća, već i Francuze u Srbiji.

"Srbija na korak do investicionog kreditnog rejtinga"

Predsednik je poručio i da Srbija ima dobre javne finansije, da je naša zemlja dodatno unapredila rejting, kao i da smo sada na korak od dobijanja investicionog rejtinga.

"Veoma sam srećan što možemo da analiziramo šta smo uradili u poslednje vreme i da li smo 100 odsto zadovoljni rezultatima našeg rada. Uvek mogu da kažem da smo mogli bolje, ali je mnogo bolje nego što je bilo bar kada je u pitanju ukupna trgovinska razmena između Srbije i Francuske", rekao je Vučić na sastanku sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja.

Istakao je da je Srbija kod agencije Standard end Purs unapredila svoj rejting i da je sada samo na jedan korak od investicionog rejtinga i da bismo ga verovatno i dobili da smo država članica NATO ili EU.

"Već bismo taj rejting dobili od tih velikih kuća za ocenu kreditnog rejtinga. Istovremeno, stanje naših javnih finansija je zaista dobro", naglasio je Vučić.

Aleksandar Vučić
foto: Kurir/Nikola Miloradović, Video Plus

Predsednik je rekao da javni dug u Srbiji iznosi 48,5 odsto BDP, a da je očekivani nivo budžetskog deficita 2,2 odsto. Istakao je da javni dug u Srbiji iznosi 48,5 odsto BDP, a da je očekivani nivo budžetskog deficita 2,2 odsto.

"Nije bitno da li će ići do 2,5 odsto, ali ne i više od toga ove godine, što govori o stabilnom okruženju i o dobrim prilikama. U februaru smo imali stopu rasta BDP od 5,9 odsto, uz veliki rast industrijske proizvodnje za koju postoji fleš procena da je bila u prvom kvartalu 4,4 odsto. To bi bilo mnogo bolje nego što smo očekivali", istakao je Vučić.

Naveo je i da je Srbija sprovela mnoge reforme, pre svega državnih preduzeća.

"Ima mnogo drugih stvari u drugim oblastima, uključujući vladavinu prava, koje treba da poboljšamo. Danas imamo 11.125 ljudi koji rade u okviru francuskih kompanija u Srbiji, u 339 francuskih preduzeća koja posluju u našoj zemlji", rekao je Vučić.

Dodao je da će Srbija i Francuska proširiti saradnju u mnogim oblastima i podsetio da će Srbija biti domaćin specijalizovanog EKSPO 2027. godine.

"Ne radi se samo tu o mladima, sportu i igri. Mi koristimo taj sajam kao kišobran da izgradimo čitavu državu, da gradimo nove auto-puteve. Srbija gradi brzu prugu i mala Srbija je država sa najvećim brojem kilometara u izgradnji brze pruge u celoj Evropi. To pokazuje koliko smo posvećeni tome da postignemo najbolje rezultate do 2027. A postoji ogroman prostor za mnoge francuske kompanije da učestvuju", naglasio je Vučić.

Prezentacija ministra finansija Siniše Malog u Parizu

- Kao što je predsednik Srbije rekao, Srbija raste!, kazao je Mali osvrnuvši se na podatke iz prethodnog perioda kada je Srbija beležila neverovatan rast i pored kovida, svetske finansijske krize i rata u Ukrajini, te tako postala jedna od najbrže rastućih ekonomija u Evropi.

Mali je naglasio i da je ostvarena rekordna stopa zaposlenosti u Srbiji i najniža stopa nezaposlenosti u novijoj istoriji te stoga "želimo još stranih investicija i novih radnih mesta".

- Srbija je dokazala da je jedna od najatraktivnijih destinacija za investitore, zahvaljujući i francuskim kompanijama - kazao je Mali dodavši da Srbija planira da uloži 19 milijardi evra u narednih tri godine, poveća prosečnu ali i minimalnu zaradu - prosečnu do 2027. na 1.400 evra što je ogroman skok u odnosu na onu od tristotinak evra 2012.

1 / 15 Foto: Video Plus

Mali je podsetio na ogromne građevinske projekte u Srbiji kad je reč o metrou, putevima, prugama, ali i Bio4 kampusu, najvećem biotehnološkom kampusu koji se, kako je rekao, gradi upravo dok ovo govorimo.

On se ponovo osvrnuo na EXPO 2027 kao krov svega onoga što se trenutno radi u Srbiji poput novog grada u gradu - novi nacionalni stadion, akvatik park...

Francuze je podsetio na izgradnju metroa pa pokazao i dokle su s gradnjom stigle ali i kako će na kraju izgledati potpuno nove Glavna autobuska i Glavna železnička stanica u Beogradu.

Aleksandar Vučić, Siniša Mali
foto: Video Plus

Podsetio je i na uspešnu saradnju s francuskim kompanijama u Srbiji poput Vansija, koji upravlja beogradskim aerodromom i postavlja rekorde kao što je 10 miliona putnika.

Podsetio je i na uspehe Er Srbije koja, kako je rekao, leti visoko, pa pomenuo interkontinentalne letove koje s uspehom obavlja naš nacionalni avio-prevoznik.

08.37 - Sastanak Poslovnog saveta Francuska-Srbija

Predsednik Srbije sastao se u Parizu, na poslovnom Savetu Francuska-Srbija, sa predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika – MEDEF International.

Na sastanku su i predstavnici francuskih kompanija koje su iskazale interesovanje za ovaj susret.

01:02

Vučić - Verujem da je Srbija u mnogo boljoj poziciji nego pre nekoliko godina

Posle sastanka, medijima su se prvi obratili domaćini koji su izrazili zadovoljstvo i zahvalnost povodom održanog sastanka pa podsetili da ovo nije prvi put da se sreću s predsednikom Srbije.

Podsetili su da je prethodnih godina već bilo takvih prilika a da je jedna od njih bio i sastanak povodom izgradnje metroa u Beogradu. Francuski domaćini su kazali i da otad prate kontinuitet u radu predsednika Vučića kad je reč o onome što on čini za Srbiju.

1 / 13 Foto: Kurir/Nikola Miloradović

Dilor: Važno da francuske kompanije vide kontinuitet

Naime, Predsedavajući MEDEF-a Filip Delor poručio je da može da posvedoči da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić uvek održavao svoju posvećenost tom važnom projektu i istakao da je za francuske kompanije veoma važno da vide da postoji neverovatan kontinuitet u njegovoj politici i u projektima da se obe zemlje razvijaju.

Dodao je da je za francuske kompanije veoma važno da mogu da razviju svoje prisustvo u našoj zemlji. "Okupili smo delegaciju od oko 20-30 francuskih kompanija u različitim sektorima delatnosti kako bismo imali privilegiju da podelimo sa vama ovaj sastanak”, rekao je Delor na početku sastanka poslovnog Saveta Francuska-Srbija.

Dodao je da se seća prvog susreta sa Vučićem dok je bio premijer, gde je imao privilegiju da prvo razgovara sa njim o projektu metroa.

08.04 - Sastanak s francuskim ministrom odbrane.

- Dobar i sadržajan razgovor sa ministrom odbrane o saradnji našeg Ministarstva odbrane i francuskog ministarstva, naših namenskih industrija, razmeni iskustava i tehnologija kao i o nabavci najsavremenijeg oružja i oruđa u odbrambene svrhe - kazao je Vučić.

- U vremenima velikih izazova činimo sve da sačuvamo svoju zemlju i zato nastavljamo ulaganje i snaženje Vojske Srbije i naše vojne industrije, a saradnja sa Francuskom u ovim oblastima je od neprocenjivog značaja, zaključio je Vučić posle sastanka s ministrom odbrane Francuske Sebastijenom Lekornuom.

00:09

Sastanak predsednika Srbije i francuskog ministra odbrane

07.50 - Dolazak predsednika Vučića na sastanak.

Još jedan srdačan doček u Parizu

Aleksandar Vučić
foto: Kurir/Nikola Miloradović

Pogledajte dolazak predsednika Srbije

00:18

Predsednik Srbije stigao na sastanak sa francuskim ministrom odbrane

1 / 4 Foto: Kurir/Nikola Miloradović

I drugog dana zvanične posete raspored predsednika je pun pa će tako prisustvovati i sastanku s predstavnicima francuskog poslovnog udruženja Pokret francuskih preduzetnika - MEDEF International i predstavnicima francuskih kompanija zainteresovanih za ulaganje u Srbiju.

Podsetimo, predsednik Vučić sinoć se sastao s francuskim kolegom Emanuelom Makronom s kojim je razgovarao i u četiri oka, nakon čega je održana svečana večera.

- Ponosan sam što sam večeras imao priliku da sa predsednikom Makronom razgovaram o svim važnim pitanjima od geopolitičkih, do bilateralnih i onih strateški najbitnijih za Srbiju i naš narod.

- Ukazao sam mu na neuporedivo bolje ekonomske odnose naše dve zemlje, ali i izneo očekivanje da možemo još više i bolje kada su u pitanju trgovinska razmena, investicije i zajedničko poslovanje u mnogim oblastima u kojima Srbija ima dosta da nauči od Francuske.

Izrazio sam očekivanje da će Francuska pružiti podršku Srbiji i u svim drugim sferama, prvenstveno kada su u pitanju naš evropski put i dijalog sa Prištinom. Još jednom sa zahvalio predsedniku Makronu na ličnom angažmanu kada je reč o očuvanju stabilnosti u našem regionu - napisao je Vučić na Instagramu.

Bonus video:

07:04

PREDSEDNIK VUČIĆ NA SAMITU UKRAJINA-JUGOISTOČNA EVROPA: Naporan dan pred nama, čekaju nas važne teme! Dočekali ga Rama i Zelenski

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja