SLUČAJ BITIĆI: Vučić odustao od komisije, predmet vraćen Tužilaštvu  za ratne zločine
Foto: Beta

Kompleksan predmet

SLUČAJ BITIĆI: Vučić odustao od komisije, predmet vraćen Tužilaštvu za ratne zločine

Politika -
Premijer Srbije Aleksandar Vučić odustao je od formiranja nezavisne komisije za utvrđivanje istine u slučaju ubistva braće Bitići, na čijem čelu je trebalo da bude Veran Matić

Kako je rečeno, premijer je odustao od te namere i ceo slučaj ponovo prepustio Tužilaštvu za ratne zločine. Međutim, prema navodima nezvaničnih izvora, predmet je oduzet dosadašnjem tužiocu u tom postupku Dragoljubu Stankoviću i poveren drugom tužiocu.

Sastanak premijera Vučića sa pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland za Evropu je, prema najavama predsednika Vlade, bio obeležen i temom o braći Bitići. "Očekujem da je slučaj braće Bitići bio predmet razgovora Viktorije Nuland sa premijerom Srbije. Iako malo znamo o radu kancelarije FBI u Beogradu, verujem da će njeni agenti biti uključeni u sprovođenje nove istrage ili pokretanje novog pristupa u istrazi. Nema više govora o Komisiji i dobro je da je slučaj vraćen državnim institucijama. Međutim, problem je što Tužilaštvo za ratne zločine sa postojećim glavnim tužiocem i njegovim zamenicima nema kapacitete i kredibilitet da se ponovo, ovoga puta, navodno uspešno, bavi slučajem", ističe Nataša Kandić, bivša direktorka Fonda za humanitarno pravo.

U Tužilaštvu za ratne zločine juče nisu bili voljni da daju zvanične izjave i odgovore na pitanja u vezi sa i dalje nerazjašnjenim ubistvom braće Ilije, Agrona i Mehmeda Bitićija 1999. u Petrovom Selu, osim navoda da je reč o "prioritetnom predmetu", da se na njemu radi, da je "jako opasan i kompleksan".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track