MEDVEDOPAS, BEZROGI NOSOROG I ŽIRAFA ŽIVELI SU U BLACU?! Pogledajte čega ima u koritu Gluvog potoka podno Jastrepca (FOTO)
Foto: Vimeo printscreen

spomenik prirode

MEDVEDOPAS, BEZROGI NOSOROG I ŽIRAFA ŽIVELI SU U BLACU?! Pogledajte čega ima u koritu Gluvog potoka podno Jastrepca (FOTO)

Srbija -

BEOGRAD/BLACE - Prirodnjački muzej je i ove godine učestvovao u dopuni stalne postavke na otvorenom - paleontološkog lokaliteta „Spomenik prirode Prebreza“ u Prebrezi kod Blaca.

Zoran, Sanja i Miloš, uradili su reviziju materijala i izradili veliki broj mulaža koji su postavlјeni na izložbu, na samom lokalitetu. Izložba se nalazi u koritu Gluvog potoka u Gornjoj Prebrezi, mestu nadomak Blaca, između Kruševca i Prokuplјa.

Postavka izložbe predstavlјa brojne replike delova skeleta fosilnih životinja (bradavičasta svinja, žirafa, medvedopas, bezrogi nosorog, kornjača, antilopa, predak slona i dr.) koje su pre oko petnaest miliona godina naselјavale prostore današnjih padina Jastrepca.

U „Spomeniku prirode Prebreza“ do sada je bilo izloženo osam izložbenih kalota, takođe sa replikama pomenutih životinja. Novih osam atraktivnih mulaža-eksponata činiće ovaj jedinstveni izložbeni prostor još interesantnijim za dolazak turista, kojih je u ovom kraju Srbije sve više.

(Kurir.rs/Facebook/Foto: Vimeo Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track