Najnovije vesti

DEČAKA (8) IZ GORNJEG MILANOVCA UJELA ZMIJA OTROVNICA: Majka isisala otrov, mališan se oporavio u bolnici
Foto: Shutterstock

levo stopalo bilo 2,5 centimetara veće u obimu

DEČAKA (8) IZ GORNJEG MILANOVCA UJELA ZMIJA OTROVNICA: Majka isisala otrov, mališan se oporavio u bolnici

Srbija

Osmogodišnjeg dečaka iz Gornjeg Milanovca ujela je zmija na izletu. Ispostavilo se da je reč o otrovnici. Odmah je prevezen do prve najbliže ambulante, a odatle sanitetom do Opšte bolnice Čačak. Dan kasnije upućen je u Tiršovu, gde je lečen pet dana. Otpušten je na kućno lečenje, zbog čega je neko vreme izostao iz škole. Kako su lekari opisali u otpusnoj listi, dan nakon ujeda i već primljene terapije, levo stopalo deteta bilo je za 2,5 cm veće u obimu od desnog.

Kako su roditelji ispričali za Telegraf, porodica je toga 21. avgusta otišla na izlet u obližnje selo. Bili su pored reke, a deca su, prisećaju se, bacala kamenčiće u vodu. Dečak je zgazio na jedan kamen, kada ga je ujela zmija iz trave pored kamena. Sam je, prenose, najpre pomislio da ga je ubo neki insekt, međutim, majka se uverila da nije tako.

- Supruga je razgrnula travu i ugledala zmiju. Podvezala mu je nogicu pertlom i isisavala otrov - navodi otac kako se situacija odvijala, napominjući da je zmija dečaka ujela za levo stopalo.

Utom su kolima krenuli ka Pranjanima. U seoskoj ambulanti je dobio antiviperin serum i dodatnu terapiju. Odatle je sanitetom prevezen u OB Čačak na odeljenje pedijatrije.

Nakon što je proveo noć u čačanskoj bolnici, upućen je na Univerzitetsku dečju kliniku Tiršova. Iako je sve vreme bio stabilno, lekari su izrazili zabrinutost zbog razvoja otoka potkolenice. Primljen je na Odeljenje plastične i rekonstruktivne hirurgije, gde je bez roditeljske pratnje proveo još nekoliko dana na bolničkom lečenju. Otpušten je 26. avgusta - i dalje sa otokom na stopalu i podlivom na mestu ujeda.

Kako su roditelji kasnije pokušali da otkriju, veruju da ga je ujela šarka. Na mestu ujeda majka pamti trag dva zuba, što je, govore stručnjaci, znak da je zmija bila otrovna. Neotrovne bi ostavile, kažu, četiri rupice.

Dečak je ostao na antibiotskoj terapiji i nekoliko dana nakon otpusta iz bolnice. Ipak, kako se nezgoda desila pred sam početak školske godine, razredu se pridružio sa zakašnjenjem.

Drugari iz odeljenja su, kažu roditelji, bili zabrinuti. Kada je konačno krenuo na časove svi su se okupili da ga pitaju kako je.

Prema navodima iz otpusne liste, prilikom pregleda u Tiršovoj, otok se sa stopala proširio na skočni zglob i potkolenicu.

- Merenje obima u naznačenim nivoima: potkolenica levo 31 cm, desno 29,5 cm, stopalo levo 22,5 cm, desno 20 cm - stoji u otpusnoj listi.

Tokom boravka u Univerzitetskoj dečjoj bolnici konsultovani su vaskularni hirurg, pedijatar, kardiolog i nefrolog.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track