PRIŠTINA OPET LAŽE CEO SVET! Traže od Srbije da im vrati MUZIČKI INSTRUMENT iz neolita?! ODMAH STIGAO OŠTAR ODGOVOR
Foto: Printscreen/Twitter, Shutterstock

DA LI JE MOGUĆE?

PRIŠTINA OPET LAŽE CEO SVET! Traže od Srbije da im vrati MUZIČKI INSTRUMENT iz neolita?! ODMAH STIGAO OŠTAR ODGOVOR

Kultura -

Samoproglašena država Kosovo opet je krenula u direktan napad na Republiku Srbiju, pokušavajući da utiče na međunarodnu zajednicu da na Srbiju gledao kao na zlotvora koji krade kulturne artefakte.

Ministarstvo kulture lažne države Kosovo zatražilo je od relevantnih međunarodnih institucija da instrument iz sedmog milenijuma pre nove ere, koji se nalazi u Beogradu, bude vraćen u Prištinu, napisavši na Tviteru da se 1.247 "kosovskih artefakata nelegalno drži" u Srbiji.

- 1.247 kosovskih artefakata nelegalno drže u Srbiji. Okarina je muzički instrument napravljen od pečene gline. Pripada periodu ranog neolita (7-6. milenijum pre nove ere). Pronađeno u Runiku, Srbica, Kosovo. Pomozite nam. Unesko, Ikom, Savet Evrope, Evropska komisija,vratite OKARINU kući - objavilo je samoproglašeno ministarstvo kulture.

Ministarstvo kulture Republike Srbije je ponovilo apel međunarodnim organizacijama da "ne nasedaju na ovakve predstave, već rad nastave u skladu s međunarodnim pravom, stručnim kriterijumima i činjenicama".

- Na delu je još jedan primer lažne brige o kulturnom nasleđu da bi se ono prisvojilo i falsifikovanjem utopilo u izmišljeno nasleđe nepostojeće države. Metod je poznat od ranije, reč je o obmanjivanju međunarodnih organizacija u pokušaju stvaranja utiska o postojanju neke nove vrste kosovskog nasleđa - navodi Ministarstvo kulture.

Da lažna država Kosovo ne zna za granicu govori i činjenica da se godinama trudi da uništi kulturna obeležja Srbije, a ovakvi napadi, u koje razuman čovek teško može poverovati, jasno pokušavaju da skrenu pažnju sa nasilnim potezima koje se vrše nad srpskim stanovništvom i kulturom na toj teretoriji.

- Po pravilu, Priština pokazuje navodnu zabrinutost za kulturno nasleđe upravo u trenucima kada stvara klimu straha i nestabilnosti različitim jednostranim i nasilnim potezima Prištine i uskraćuje prava Srba.

Prema saopštenju Ministarstva kulture, ovaj pokušaj manipulacije je posebno očigledan kada se ima u vidu duga istorija skrnavljenja, uništavanja, ugrožavanja i pokušaja preotimanja srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track