ISTINITA I INTIMNA PRIČA O LEGENDARNOM GAGI NIKOLIĆU: Novi roman Dušana Stojanovića o večitog šarmeru sa BEOGRADSKIH ULICA
Foto: Dragana Udovičić

ne propustite

ISTINITA I INTIMNA PRIČA O LEGENDARNOM GAGI NIKOLIĆU: Novi roman Dušana Stojanovića o večitog šarmeru sa BEOGRADSKIH ULICA

Kultura -

Promocija romana "Gaga - sanjao sam" Dušana Stojanovića o bardu domaćeg glumišta Draganu Nikoliću održana je u nedelju u njegovom matičnom pozorištu Atelje 212.

knjiga Gaga: Sanjao sam
foto: Ustupljene fotografije

Sećanja na omiljenog beogradskog šmekera s velikim brojem okupljenih pored autora podelili su i Goran Sultanović, Milan Caci Mihailović, Kristina Kika Jovanović, Aleksandar Dimitrijević i Boško Milosavljević.

Dušan Stojanović, knjiga Gaga: Sanjao sam
foto: promo

Prema rečima autora romana, stranice ove knjige obiluju i Gaginim sećanjima, koja je sakupio kada je legendarni glumac počeo da piše knjigu o sebi, sistematizujući kako bi ona trebalo da izgleda.

- To su bile kratke priče o retrospektivi, u kojima sam pokušao da što više pratim ritam njegovog života, kako je i šta je želeo da kaže i da to ostane kao svedočanstvo tog vremena - istakao je Stojanović i dodao:

knjiga Gaga: Sanjao sam
foto: Ustupljene fotografije

- I ne samo njegovog celog života već i jednog vremena kojeg više nema. I u tom smislu ova priča prati deo njegovog života koji nije poznat ljudima, a to je Beograd kojeg više nema, koji je postojao od kraja četrdesetih pa do devedesetih, u kome su postojali postulati ponašanja i nivoi razumevanja.

Ceo život na dlanu

Radnja romana prati Gagin život od rane mladosti do zrelog doba, a obiluje javnosti dosad nepoznatim činjenicama.

knjiga Gaga: Sanjao sam
foto: Ustupljene fotografije

- Gaga Nikolić me je na mala vrata uveo u svet umetnosti kad sam imao sedam godina. Sreli smo se ponovo kad sam se, nakon izleta u slikarstvo i muziku, vratio pisanju i tada mi je svesrdno pomagao da napišem knjigu "Život iza zavese", o njegovom prijatelju Zoranu Radmiloviću. Ubrzo zatim snimili smo moje stihove kao poklon Goranu Sultanoviću za rođendan - naveo je Stojanović u predgovoru.

Šarmer za sva vremena

Tragom "šarmera za sva vremena" dišu beogradske ulice oko Kalenića, na Čuburi i Crvenom krstu, gde je odrastao i živeo, ali prolazi i kroz kafane u centru i Nikolićevo matično pozorište Atelje 212.

knjiga Gaga: Sanjao sam
foto: Ustupljene fotografije

- Vodili smo i obične razgovore, pravio je šale na moj, ali i na svoj račun, održavajući balans. Samo jednom sam uspeo da mu prodam njegov štos i platim piće. Nije se naljutio. Puštao me je u svoj život, za svoj sto. Bila je to svojevrsna akademija života i umetnosti. Učio me je koliko je nešto u životu važno, a koliko ne - ističe autor.

Ko je Dušan Stojanović?

Dušan Stojanović napisao je dramu "Cherchez la femme", monodrame "Život iza zavese" i "'Ajde, glumac, reci nešto smešno", uradio je dramatizaciju predstave "Crni leptir" na muziku Ju grupe za Pozorište na Terazijama, adaptirao je dramu "Čovek sa četiri noge" Radivoja Lole Đukića.

knjiga Gaga: Sanjao sam
foto: Ustupljene fotografije

Scenarista je filmova "Hod po oblacima", "Snovi pisani po kaldrmi" i "Mrtva trka", TV serije "Dođi juče", a kao scenarista i reditelj potpisao je dokumentarne filmove "Život iza zavese" o Zoranu Radmiloviću; "Svetionik kroz maglu ravnice"; "Prvi film" o Miki Antiću; "Prisajedinjenje - jedan vek" i "Bluz garavih sokaka".

Dušan Stojanović, knjiga Gaga: Sanjao sam
foto: promo

Autor je romana "Život iza zavese" o Zoranu Radmiloviću i dve zbirke pesama "Balkanski rokenrol" i "Radost i ljubav", za koje su stihove snimili najznačajniji srpski glumci i pesnici.

Kurir.rs

Bonus video:

01:51

ŠABAN ŠAULIĆ I DRAGAN NIKOLIĆ SU ME PRIHVATILI U DRUŠTVO ZBOG OVOGA! Kodić otkrio kako su izgledala njihova večernja druženja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track