GODINU DANA OD ODLASKA LEGENDE: Bio je najbolji rok pevač svoje generacije! Borio se sa DEPRESIJOM i ZAVISNOŠĆU!
Foto: Profimedia

LEGENDA

GODINU DANA OD ODLASKA LEGENDE: Bio je najbolji rok pevač svoje generacije! Borio se sa DEPRESIJOM i ZAVISNOŠĆU!

Pop kultura -

Frontmen grupa Saundgarden i Audoslejv Kris Kornel tragično je preminuo pre godinu dana. Patio je od depresije i borio se s zavisnošću od alkohola i narkotika.

foto: Profimedia

Kornelova udovica Viki Karajianis (39) na prvu godišnjicu muzičareve smrti organizirala je javno bdjenje na njegovu grobu. Viki ističe kako su joj Krisovi obožavatelji postali 'proširena porodica' jer su joj pomogli u teškom razdoblju otkako je izgubila supruga.

"Krisa su mnogi voleli. Deca i ja smo zahvalni svima vama što ste ostali uz nas kroz sve ovo. Vaša ljubav stvorila je blisku zajednicu koja je poput porodice. Podržali ste nas, zajedno smo žalili i pomogli ste nam da zacelimo rane. Ne bismo uspeli da preživimo poslednjih 12 meseci bez vas. Želimo da nam se vi pridružite na danu molitve te da ga se zajedno setimo", napisala je udovica.

foto: Profimedia

Beživotno telo Krisa Kornela, koji je sa svojim bendom Saundgarden bio jedan od začetnika prvog talasa grandža u Sijetlu, 18. maja prošle godine pronašli su telohranitelji u kupatilu hotelske sobe.

Bilo je to samo nekoliko sati nakon Soungardenovog nastupa u Fox Theatreu s kojim je tad bio na američkoj turneji.

Kornel je tragično preminuo u 53. godini. Iz ogranka za sudsku medicinu američke države Mičigen utvrdili su da je roker počinio samoubistvo vešanjem.

Toksikološki nalazi otkrili su kako je u trenutku smrti u organizmu imao poveću dozu lorazepama koji se koristi za lečenje anksioznih poremećaja.

foto: Profimedia

Supruzi Viki je pre smrti u telefonskom razgovoru rekao kako je možda uzeo dve ili tri tablete za smirenje više.

"Te večeri nije mogao doneti ispravnu odluku jer je bio pod uticajem lekova. Ali, moj suprug je bio daleko od rokenrol narkomana. Trudim se ne kriviti sebe, ali je teško. Bilo je znakova da se ponovno drogira", kazala je u intervjuu pre tri meseca kroz suze Kornelova udovica.

foto: Profimedia

"Bio je najveći rock pevač naše generacije", rekla je nakon tragične smrti.

U mladosti je bio zavisnik o narkoticima, a kasnije i o alkoholu, s kojim su problema imali i njegovi roditelji. Tvrdio je da ne pije od 2002. kad je bio na lečenju.

foto: Profimedia

"Svi imaju neku gotovo romantičnu sliku o tome zašto se Kurt ubio. Kažu da nije mogao podneti slavu ili da je bio zavisnik, pa je jednostavno odlučio da oduzme sebi život. Ali to nije tako, niko ne zna što uistinu natera čoveka na takav čin. Da ja počinim samoubistvo, učinio bih to na način da nitko ne zna da sam se sam ubio. Ako će jednog dana moj život biti toliko sje**n da ću se hteti ubiti, zadnja stvar koju bih htio je povrijediti puno ljudi – rekao je jednom prilikom Kris, sećajući se smrti Kurta Kobejna.

Osim Soundgardena, osnovao je i grupe Temple of d Dogm te Audioslejv. Za pesme Saundgardena 'Black Hole Sun' i 'Spoonman' 1994. je osvojio Gremi.

foto: Profimedia

Deceniju prije legendarnih Stonsa, u Havani je 2005. gostovao Audioslejv. Bio je to prvi veći koncert na Kubi na kojem je nastupao jedan američki rok bend.

"Nakon Kube nisam više isto razmišljao. Shvatio sam šta je muzika i da je ona jezik kojeg svi razumeju, nezavisno od onog koji govoriš" istakao je svojevremeno Kornel.

Izdao je pet samostalnih studijskih albuma, a na izdanju 'Scream' iz 2008. sarađivao je s producentom i reperom Timbalandom (46).

Kurir.rs/ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track