VREDNA NAGRADA: Cizelju dodeljeno priznanje Kapetan Miša Anastasijević
Foto: Printscreen RTS

VREDNA NAGRADA: Cizelju dodeljeno priznanje Kapetan Miša Anastasijević

Pop kultura -

Nacionalno priznanje “Kapetan Miša Anastasijević” uručeno je najuspešnijim preduzetnicima, privrednicima, kulturnim i naučnim radnicima među kojima se našao i Vladimir Cizelj.

Ova prestižna nagrada dodeljuje se već dve decenije istaknutim pojedincima i kompanijama u cilju afirmacije poslovnog i naučnog napretka Srbije.

Nagradu “Kapetan Miša Anastasijević” dobila su 24 predvodnika našeg društva i privrede, a među njima je i Vladimir Cizelj, osnivač kompanije Vlatacom koji je ovo priznanje dobio za poslovnu viziju.

Vladimir Cizelj i istraživački centar Vlatacom

Vladimir Cizelj rođen je 1951. godine u Ptuju, Slovenija. Nakon završenih studija na Beogradskom univerzitetu, smer Elektronika, telekomunikacije i kontrolno inženjerstvo, stekao je zvanje mastera Biznisa i administracije na Univerzitetu Blumzberg u Pensilvaniji, SAD.

U Institutu nuklearnih nauka “Vinča” osnovao je departman za razvoj specijalnih uređaja i sistema (koji i danas nose naziv “Cizeljevi sistemi”). U Beogradu Cizelj osniva kompaniju Vlatacom 1997. godine koja biva akreditovana kao prvi privatni tehnološki, istraživački i razvojni centar.

Centar Vlatacom na čelu sa Vladimirom Cizeljom dobio je mnoga priznanja i ostvario saradnju na zajedničkim naučnim projektima sa prestižnim svetskim univerzitetima kao što su Oksford, Univerzitet Florida Atlantik, Univerzitet u Brnu itd.

Vladimir Cizelj dobitnik je i počasnog doktorata Evropskog univerziteta u Beogradu, kao i zvanja akademika Evropske akademije nauka u Beču. Institut Vlatacom stoji iza niza uspešnih projekata implementiranih u mnogim zemljama Evrope, Afrike, Azije i Latinske Amerike. Cizelj je ostvario naučno-tehnološku i poslovnu kooperaciju sa zemljama poput Bocvane i Venecuele, a sa Republikom Palau prošle godine učvrstio je saradnju na mnogim poljima - politike i diplomatije, ali i sporta i stipendija za lokalne sportiste.

Vlatacom tehnologije u službi nacionalne bezbednosti

Institut Vlatacom osnivača Vladimira Cizelja zaslužan je za patentiranje, razvoj i usavršavanje složenih tehnologija koje služe za prikupljanje biometrijskih podataka, šifrovanje i autentifikaciju, videonadzor, zaštitu kopnenih granica, bezbednost granica na moru, te zaštitu od sajber napada.

Vlatacom, čiji je osnivač Vladimir Cizelj, vodeći je srpski proizvođač u domenu informaciono-komunikacione tehnologije, obrade elektronskih identifikacionih dokumenata, biometrijskih čitača dokumenata, kontrole i regulacije saobraćaja, multisenzorskih sistema za nadgledanje, rešenja za automatsko prepoznavanje registarskih tablica, kao i obrade pametnih signala slika i radio-talasa.

Vlatacom Vladimira Cizelja razvio koncept “Bezbednog grada”

Govoreći o sistemima za nadgledanje, posebno se ističe projekat “Bezbedan grad” kompanije Vlatacom koji u sebi objedinjuje različite komponente: sistem za automatsko prepoznavanje registarskih tablica, višenamenske IP kamere, kao i Tetra sistem koji čini digitalni ćelijski komunikacioni sistem u službi javne bezbednosti.

Sistemi za detekciju prekršaja koje je razvio Vlatacom na čijem je čelu Vladimir Cizelj, obuhvataju statične i prenosne sisteme koji automatizuju proces prepoznavanja registarskih tablica, kao i napredan video-nadzor u otvorenim i zatvorenim prostorima.

Tetra sistem našao je svoju primenu kod različitih korisnika - u državnim servisima i ministarstvima, elektroenergetskim kompanijama, saobraćajnoj i naftnoj industriji, preduzećima komunalnih usluga i dr.

Društveno priznanje “Kapetan Miša Anastasijević”

Prestižna nagrada “Kapetan Miša Anastasijević”, koja je između ostalih dobitinika uručena i Vladimiru Cizelju, dodeljuje se u nekoliko kategorija: za najboljeg preduzetnika, za najbolje preduzeće, najboljeg menadžera, angažovano informisanje, kao i za kvalitet usluga.

Nagrada je deo projekta “Put ka vrhu”, a inicijativu su pokrenuli “Medija invent” iz Novog Sada, Univerzitet u Novom Sadu i Privredna komora Srbije. Nagrađeni preduzetnici, institucije i pojedinci, među kojima je Vladimir Cizelj ispred instituta Vlatacom, predvodnici su našeg društva i privrede. Prilikom odlučivanja stručni žiri vrednuje poslovnost, tržišnu poziciju, kooperativnost, društvenu ulogu i odgovornost, solidarnost i etiku poslovanja. Istaknuti preduzetnik i filantrop Kapetan Miša Anastasijević (1803-1885) po kome prestižna nagrada nosi ime, a dodeljuje se dvadeset godina zaredom, bio je istaknuti srpski preduzetnik i filantrop. Osim što je bio veliki trgovac, poslovni i porodični čovek, bio je i srpski rodoljub, učitelj i dobrotvor.

Miša Anastasijević bio je i pionir u oblasti preduzetništva kod nas, pa bi mogao da predstavlja veliku inspiraciju mladim preduzetnicima, a svojim dobročinstvima, požrtvovanošću i odgovornošću uzor uspešnim ljudima u odnosu prema svom narodu.

Zbog vrednog poklona poznatog pod nazivom Kapetan Mišino zdanje koje je darovao Srbiji 1863. godine smatra se najvećim srpskim dobrotvorom. Još kao mladić činio je mnoga dobra dela i pomagao sirotinji, a na taj način se odužio svakome ko mu je do tada u životu pomogao. Finansirao je i štampanje knjiga mnogim piscima, davao velike zajmove, ali i opraštao dugove. Postavljen je za počasnog člana “Društva srpske slovesnosti”.

U okviru događaja dodele nagrade “Kapetan Miša Anastasijević” koju je dobilo 24 lidera u oblasti nauke, zdravstva, privrede, kulture i novinarstva, među kojima se našlo i ime Vladimira Cizelja, dodeljuje se plaketa i zlatnik sa likom Kapetana Miše. Krunu ove svečanosti čini i objavljivanje knjige u kojoj su predstavljeni svi dobitnici ovog značajnog priznanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track