OVAKO SE NEKAD IGRALA JUGOSLAVIJA: Goluža smišljao, Mlakar vodio, a znate li šta je to KVISKO?
Foto: Dado Đilas, Prinskrin

preminuo autor najpopularnijeg kviza u SFRJ

OVAKO SE NEKAD IGRALA JUGOSLAVIJA: Goluža smišljao, Mlakar vodio, a znate li šta je to KVISKO?

Pop kultura -

Autor kviza "Kviskoteke"Lazo Goluža preminuo je u Zagrebu u 85. godini.

Njegov najpoznatiji projekat je upravo bio kviz "Kviskoteka" koja se prvi put emitovala 1979. godine, a vodio ju je Oliver Mlakar. Kviz je bio veoma popularan u celoj bivšoj Jugoslaviji.

Kviz je organiziran u više igara, koje su se vremenom menjale. Neke od igara su:

ABCD-pitalice - to je bila uvodna igra, u kojoj su takmičari pokušavali da osvojw Kviska. U igri se birao jedan od četiri ponuđena odgovora. Osvojeni poeni zavilsili su o broju tačnih odgovora: kad svi takmičari odgovore tačno, dobijaju po jedan poen, ako je samo jedan tačan odgovor, on vredi 4 poena. Kviska je osvajao svaki takmičar ako je osvojio 7 ili više poena.

foto: Jutjub

Bliski susreti - u toj igri trebalo je spariti određene pojmove, na primjer da li su dve osobe živele u isto vreme.

Igra asocijacija - neki pojam je dat opisno, nizom rečenica ili reči, a igrači su pokušavali da ga pogode.

Igra detekcije - U toj igri gostovale su tri osobe, koje su se predstavljale čitajući isti tekst s papira (ime, prezime i zanimanje) i između njih trebalo je pogoditi pravu osobu na osnovu pitanja koja su postavljali igrači.

Igra pitanja i odgovora - to je bila udarna igra kviza, 24 pitanja iz opšeg znanja, na koja su igrači odgovarali po sistemu prve prijave. U toj igri su mogli da ulože Kviska. Igrači su po redosledu prijave dobijali ili gubili po 4, 3, 2 ili 1 poen.

Maskota Kviskoteke je bio "Kvisko", figura od drveta, koju je dizajnirao akademik Miroslav Šutej. Kvisko se nije dodeljivao automatski, već ga je osvajao svaki igrač koji je u prvoj igri osvojio najmanje 7 poena. Igrači su ga mogli koristiti u nekoj od sledećih igara po svom izboru i onda je udvostručivao poene postignute u toj igri.

foto: Printscreen

Takmičari su Kviska zadržavali kao suvenir.

Jedan od najpoznatijih pobedika Kviskoteke bio je istoričar profesor dr Predrag Marković, koji je u sezoni 1989/90 celu tadašnju SFRJ oduševio svojim znanjem.

foto: Stefan Jokić

kurir.rs/wikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track