OTKRIVEN UZROK SMRTI SLAVNOG OSKAROVCA: Glumac imao problema sa srcem, ali dokrajčila ga je ova BOLEST, nije mu bilo spasa!
Foto: Profimedia

tuga

OTKRIVEN UZROK SMRTI SLAVNOG OSKAROVCA: Glumac imao problema sa srcem, ali dokrajčila ga je ova BOLEST, nije mu bilo spasa!

Pop kultura -

Uzrok smrti Sidnija Poatjea utvrđen je posle nedelju dana od njegove smrti. Legendarni glumac preminuo je 7. januara od kombinacije srčane insuficijencije, Alchajmerove bolesti i raka prostate, navodi se u umrlici koju je nabavio E! News.

Sidney Poitier
foto: Profimedia

Imao je 94 godine. Dok je godinama patio od demencije i raka, prema dokumentu, doživeo je srčanu insuficijenciju nekoliko sati pre smrti i nije mu bilo spasa. U umrlici je navedeno da je Poatje preminuo u svojoj kući na Beverli Hilsu i da je kremiran. Takođe je pomenuta i Poatjeovu glumačku karijeru koja je trajala 76 godina.

Tokom svoje plodne karijere, Poatje je glumio u filmovima kao što su Porgy and Bess, A Raisin in the Sun, To Sir, With Love and Guess Who's Coming to Dinner.

Godine 1964. ušao je u istoriju Oskara kada je postao prvi crnac koji je osvojio Oskara u kategoriji najboljeg glumca za ulogu Homera Smita u filmu Lilies of the Field. Više od tri decenije kasnije, dobio je počasnog Oskara „kao priznanje za njegova izuzetna dostignuća kao umetnika i kao ljudsko biće“, kako se navodi u bazi podataka Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Poatjeova lista priznanja takođe uključuje tri Zlatna globusa, Gremi i nagradu Udruženja filmskih glumaca. Pored toga, dobio je nagradu AFI za životno delo, nagradu Kenedi centra i zvezdu na Holivudskoj stazi slavnih.

Od njegove smrti, mnoge poznate ličnosti i značajne ličnosti odale su počast holivudskoj ikoni - uključujući Vupi Goldberg, Tajlera Perija, Džozefa Gordona-Levita, Keli Rouland i Loni Lav.

U saopštenju koje je Bela kuća objavila nakon Poatjeove smrti, predsednik Džo Bajden opisao je pokojnu zvezdu kao "glumca i advokata koji se pojavljuje jednom u generaciji čiji rad nosi toliko dostojanstva, moći i milosti da je promenio svet i van velikog ekrana." Sidni je bio više nego samo jedan od najboljih glumaca u našoj istoriji", rekao je Bajden. "Sa nepokolebljivom veličinom i ravnotežom - njegovom jedinstvenom toplinom, dubinom i stasom na ekranu - Sidni je pomogao da se otvore srca miliona i promenio način na koji je Amerika videla sebe.

"Sin farmera paradajza na Bahamima, Sidni je postao prvi crni glumac koji je osvojio Oskara za najboljeg glumca - ali put kojim je krenuo produžavao je skokove i granice izvan njegovog porekla ili profesije", nastavio je on. "On je krčio put za našu naciju koju treba slediti, i nasleđe koje dotiče svaki deo našeg društva danas."

U međuvremenu, bivši predsednik Barak Obama, koji je Poatjeu dodelio predsedničku medalju slobode 2009. godine, rekao je u tvitu da je glumac "epitomizirao dostojanstvo i gracioznost, otkrivajući moć filmova da nas zbliže". On je takođe otvorio vrata generaciji glumaca", dodao je on. „Mišel (Obama) i ja šaljemo našu ljubav njegovoj porodici i legiji obožavalaca.

Sidney Poitier
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

00:15

Kristijan i Kristina progovorili o njenim prvim simptomima trudnoće

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track