BOEMSKA RAPSODIJA NIJE TREBALO TAKO DA SE ZOVE! U rukopisima Fredija Merkjuri otkriven pravo ime, ko ima milione može da ih kupi!
Foto: Profimedia

fascinantno

BOEMSKA RAPSODIJA NIJE TREBALO TAKO DA SE ZOVE! U rukopisima Fredija Merkjuri otkriven pravo ime, ko ima milione može da ih kupi!

Pop kultura -

Rukopis Fredija Merkjurija za tekst Boemske rapsodije, jedne od najpoznatijih pesama grupe Kvin iz 1975. godine, zabeležen na listu papira avio-kompanije, naći će se među 1.500 ličnih predmeta na predstojećoj aukciji u Sadebiju (Sotheby's) i očekuje se da će dostići cenu od milion dolara.

Fredi Merkjuri, Kvin, aukcija
foto: John Angelillo / UPI / Profimedia

Rukom pisani stihovi Fredija Merkjurija za pesmu Boemska rapsodija grupe Kvin otkrivaju da je pesma najpre nosila naziv Mongolska rapsodija, o čemu svedoči rukopis koji će se naći na aukciji.

Sadebi je već najavio predstojeću aukciju 1.500 ličnih predmeta koji pripadaju pevaču Kvina, a sada su otkrili više detalja o pojedinim predmetima, uključujući i 15 stranica Merkjurijevih stihova – napisanih na reklamnom bloku ugašene avio-kompanije – od kojih će na kraju nastati planetarni hit, Boemska rapsodija.

Fredi Merkjuri, Kvin, aukcija
foto: TIMOTHY A. CLARY / AFP / Profimedia

Kao što otkriva rukopis, pesma je prvobitno nosila naziv Mongolska rapsodija pre nego što je Merkjuri precrtao “Mongolian“ i zamenio rečju sa sličnim brojem slogova – “Bohemian“.

Radna verzija pesme sadrži i pregršt neiskorišćenih stihova – Mama/There’s a war began/I’ve got to leave tonight, zapisano je na jednoj od stranica – kao i desetine alternativnih reči koje su mogle da se pevaju umesto “Galileo!“, “Scaramouch!” i “Fandango”– “Momento”, “Belladonna”, “Matador” – samo su neke od alternativa. (Slično, Merkjurijev kolokvijalizam “silhouetto” je takođe napisan na ovom listu hartije.)

Očekuje se da će tekstovi za Mongolsku/Boemsku rapsodiju dostići cenu između 800.000 i 1,2 miliona funti, procenjuje „Sadebi“, što ih čini jednim od najskupljih artikala na događaju Freddie Mercury: A World of His Own.

Merkjurijevi rukom pisani tekstovi za klasike Kvina, kao što su Don’t Stop Me Now, We Are the Champions i Killer Queen, takođe će se naći na aukciji u septembru nakon izložbe Merkjurijevih stvari u „adebijevim galerijama u Njujorku, Los Anđelesu i Hong Kongu.

Deo prihoda od prodaje ići će i u Mercury Phoenix Trust i Fondaciju Elton Džon AIDS.

(Kurir.rs/The Rolling Stone)

Bonus video:

01:45

10 PUTA SAM SE PREDOZIRAO I BIO POTPUNO MRTAV! Glumac Feđa Štukan otvoreno progovorio o heroinu, ratu, smrti i ZAGROBNOM ŽIVOTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track