IZUMRLI KRALJEVI AFRIKE: Lavovi više ne reže u Maliju, Obali slonovače, Gani, Kongou...
Foto: Profimedia

Jezivo

IZUMRLI KRALJEVI AFRIKE: Lavovi više ne reže u Maliju, Obali slonovače, Gani, Kongou...

Pop kultura -
Filip Henšel iz grupe za očuvanje divljine "Pantera" tražio je tri godine lavove u Zapadnoj Africi, ali za to vreme nije video nijednog

Lavovi, simbol arfičke lepote, moći i slobode, ne reže više u Maliju, ni na Obali slonovače, ni u Gani, ni u Kongou. U većini Zapadne Afrike ih nema. Tokom tri godine potrage za njima u ovim krajevima nije uočen nijedan primerak ove vrste.Filip Henšel iz grupe za očuvanje divljine "Pantera" tražio je tri godine lavove u Zapadnoj Africi, ali za to vreme nije video nijednog. Prvog je ugledao tek u Nigeriji.

"To me je iznenadilo, jer Nigerija ima prilično veliki broj stanovnika u odnosu na ostale države koje sam posetio, a nacionalni parkovi u njoj su prilično mali u poređenju sa onima u Zapadnoj Africi, iz kojih su lavovi nestali. Svi smo bili oduševljeni, pa čak i sami rendžeri iz Nigerije, koji su tom prilikom prvi put videli lava", rekao je Henšel.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Te 2009. godine viđeno je samo 25 do 30 lavova u nacionalnom parku Kaindži, dok je u nacionalnom parku Jankai nađeno samo njih pet. Tri godine pre ovih poražavajućih rezultata nigerijski aktivisti za očuvanje divljine registrovali su lavove u šest oblasti na svojoj teritoriji, ali u četiri ih sada nije bilo.

Henšel je pretražio detaljno 21 oblast u Zapadnoj Africi koja je zbog lavova bila pod zaštitom. Tamo je video samo devet lavova u četiri rezervata. Svojim istraživanjem, koje je objavljeno ove godine, došao je do zaključka da lavovi ne postoje na 99 odsto teritorije koju su ranije pokrivali.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Ovo otkriće navelo je Međunarodnu zajednicu za očuvanje prirode da afričke lavove stavi na crvenu listu kritično ugroženih vrsta. Ovo istraživanje, koje je objavljeno u ponedeljak, pokazuje oštar pad u broju lavova od 1990. godine u Zapadnoj i Srednjoj Africi.

Obe ove regije su pod rizikom da u naredne dve decenije izgube polovinu svojih lavova. Istočna Afrika je pod manjim rizikom, ali takav scenario može da se odigra i na ovoj teritoriji. Populacija lavova povećala se samo u četiri zemlje južne Afrike - u Bocvani, Namibiji, Južnoj Africi i Zimbabveu.

(Foxnews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track