ISPOD SANTE LEDA: Ovo su otkrili 100 godina stari negativi na Antarktiku
Foto: Imaging-resource.com

Oživljena istorija

ISPOD SANTE LEDA: Ovo su otkrili 100 godina stari negativi na Antarktiku

Tech -
Pomno su restaurirali 22 negativa i otkrili slike malog tima za podršku. Na njima su fotograf, naučnik i još osam muškaraca.
1 / 4 Foto: Imaging-resource.com

Negativi stari gotovo sto godina pronađeni u kolibi na Antarktiku otkrili su jedinstveni pogled na hrabre istraživače iz tog vremena.

"Mi smo oduševljeni jer smo ih uspeli praktično oživeti", rekao je Nigel Votskon, direktor udruženja koje se bavi očuvanjem istorijskoh ekspedicijskih mesta na Antarktici.

Pomno su restaurirani 22 negativa i otkrili slike malog tima za podršku. Na njima su fotograf, naučnik i još osam muškaraca. Veruje se da su bili zaduženi za postavljane skladišta sa namernicama za jednu od antarktičkih ekspedicija pod vodstvom Enrnesta Šakletona. Inače, muškarci s fotografija ostali su zaglavljeni na Antarktiku dve godine, a spasioci su došli po njih kada su tri muškarca već preminula. Koliba u kojoj su bili tada je zatvorena.

Osim slika, u kolibi je otkriveno više od 10.000 drugih predmeta. Negativi su bili smrznuti unutar sante leda, a istraživačima su na početku izgledali kao stari, pljesnivi novčanik. Ipak, pokazali su se vrednim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track