ČUDO: Superkamera pronalazi vanzemaljce za 10 godina

Naučnici najavljuju otkriće života van zemlje

ČUDO: Superkamera pronalazi vanzemaljce za 10 godina

Tech -
Kamera „džemini“, koja je snimila planetu udaljenu 63 svetlosne godine, mogla bi u narednoj deceniji da nam pruži potvrdu o postojanju inteligentnog života na drugoj planeti

NJUJORK - Vidim nešto malo zeleno!Superkamera „džemini“ prošle nedelje zapanjila je sve snimkom planete koja se okreće oko svoje zvezde udaljene neverovatne 63 svetlosne godine od Sunca (Beta piktorus, 10 miliona godina stara planeta). Međutim, ovo je samo početak, tvrdi Frenk Marčis, zaposlen u Institutu Seti, instituciji koja se bavi potragom za vanzemaljskom inteligencijom. On dodaje da je samo pitanje vremena kad će „džemini“ pronaći planetu nalik našoj - pogodnu za život i naseljenu inteligentnim bićima.Napredni instrumentRok koji je Marčis postavio je 2024. godina, a slika planete Beta piktorus je prva koju je „džemini“ napravio.- Potraga za zemljolikim planetama, za takozvanom Zemljom 2.0 je počela. Mislim da ćemo za 10-15 godina imati kandidata za Zemlju 2.0 - rekao je Marčis.Naučnici širom sveta za kameru „džemini“ kažu da je najnapredniji naučni instrument na planeti, ali i da je postavljen na pravo mesto - na osmometarski teleskop „džemini saut“ u Čileu.- Čak i ove prve slike, koje su tek početak za „džemini“, deset puta su boljeg kvaliteta nego slike prethodnih generacija instrumenata - kaže Brus Mekintoš iz nacionalne laboratorije „Lorens Livermor“, vođa tima koji je izgradio superkameru.Frenk Marčis, jedan od najznačajnijih mladih astronoma na svetu, rekao je da je ovaj projekat Sveti gral moderne astronomije i uporedio je novu tehnologiju s onom koju je koristio dosad najnapredniji instrument za traženje novih svetova - penzionisana laboratorija „Kepler“.- Kad posmatrate planetu s teleskopom „kepler“, vi detektujete promenu u svetlosti zvezde zbog prolaska planete ispred nje, i na osnovu toga određujete putanju planete. „Džeminijem“ možemo videti samu planetu. To je ogromna razlika - rekao je Marčis.Direktan pogledPodaci koje je sakupio „kepler“ bili su osnov za tvrdnju da svaka peta suncolika zvezda u galaksiji može da ima zemljoliku planetu pogodnu za život, koja se nalazi u takozvanoj naseljivoj zoni, gde voda može da postoji u tečnom stanju. Ova procena se nedavno promenila, pošto su škotski naučnici dokazali da na planetama može postojati život čak i ukoliko se nalaze deset puta dalje od pojasa koji je donedavno nazivan naseljiva zona. Zadatak „džeminija“ je da traži ovakve planete po našoj galaksiji i da traži znake života na njima.

ImpresivnoPRVI SNIMAK ODUŠEVIOSnimak Beta piktorusa jeste prva slika sa „džeminija“. Možda vam izgleda impresivno, ali za šest meseci stvari će postati još mnogo impresivnije. Uskoro ćemo moći da vidimo promene godišnjih doba na ovim planetama, kao i da detektujemo prisustvo biosfere - obećao je Frenk Marčis.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track