PAZITE ŠTA PRITISKATE: Ako obrišete istoriju pretraživanja u Guglu možete dobiti 20 godina zatvora!
Foto: Shutter

Verovali ili ne

PAZITE ŠTA PRITISKATE: Ako obrišete istoriju pretraživanja u Guglu možete dobiti 20 godina zatvora!

Tech -
Prema zakonu, svako brisanje podataka koji bi mogli da se koriste u nekoj budućoj istrazi je krivično delo

SAD - Ako obrišete istoriju pretraživanja na svom brauzeru može se desiti da završite u zatvoru, i to ni manje ni više nego na 20 godina.

Ne verujete? Evo o čemu je reč...

Sledeće nedelje bivši taksista Kairulozohon Matanov (24) pojaviće se pred federalnim sudom u Americi zbog, kako se navodi, ometanja istrage u slučaju bombaškog napada tokom Bostonskog maratona 2013. godine.

Ne, on nije učestvovao u bombaškom napadu, niti u njegovom pripremanju. Ustvari, on čak nije ni znao šta se sprema, ko to sprema i kada će se dogoditi napad. Ali mu ipak preti 20 godina zatvora.

Naime, utvrđeno je da je poznavao braću Carnajev koji su optuženi i osuđeni zbog ovog terorističkog akta. Matanov je uhapšen jer je obrisao podatke iz svog internet pretraživača.

On se posle bombaškog napada, još ne znajući ko je počinilac, našao sa braćom Carnajev na večeri. Posle par dana je saznao ko su glavni osumnjičeni. E tu sad kod njega nastaje panika.

U svom tom haosu on kreće da briše određene stvari iz istorije pregledanja iz svog internet pretraživača kao i pojedine video snimke koje su njih trojica voleli da gledaju.

Prema zakonu koji važi u SAD on je optužen da je namerno izbrisao materijal koji za koji je znao da bi mogao da bude korišćen u budućoj istrazi. Naime, Zakon kaže da moraš da sačuvaš bilo kakve dokaze za koje veruješ da bi mogli biti predmet neke buduće istrage, čak i ako jedna takva istraga nije ni sprovedena.

Iako tvrdi da je nevin Matanov je priznao da je kriv po svim tačkama optužnice a sudija se složio da mu odredi kaznu zatvora koja će iznositi manje od 30 meseci iza rešetaka.

(Dailydot/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track