SVE SU NAS POGREŠNO UČILI: Naučnici otkrili šta se dešava s telom ptica na toploti
Foto: Profimedia

zabrinjavajuće

SVE SU NAS POGREŠNO UČILI: Naučnici otkrili šta se dešava s telom ptica na toploti

Tech -

Naučnici su otkrili da porast temperature može dovesti do smanjenja tela ptica, što pokreće zabrinjavajuća pitanja vezano za zdravlje ovih životinja na planeti koja se zagreva.

Nova studija koju je sproveo australijski istraživački tim, nedavno objavljena u jednom stručnom časopisu, pokazala je da izlaganje prekomernoj temperaturi može imati jak uticaj na veličinu tela ptice nego jaka hladnoća.

Istraživači su hvatali i merili oko 40 odraslih vrabaca na svakoj od 30 lokacija u Australiji i Novom Zelandu, i zaključili da su jedinke uglavnom manje na mestima gde su vrela leta nego na onima gde je ekstremna hladnoća.

Pilići koji su se izlegli na toplim mestima rastu u manje primerke i takvi ostaju tokom života iako u međuvremenu dožive i hladne zime, pokazala je studija.

"Ovo bi mogao biti adaptivni odgovor, a životinje bi mogle bolje da se suoče sa uslovima koji se menjaju" rekao je Sajmon Grifit, jedan od autora studeije.

"Ukoliko su ove promene u veličini važan deo prilagođavanja sve većim temperaturama, onda su ptice koje ne menjaju svoju veličinu ugroženije i osetljivije" upozorio je doktorant Samjuel Endru, vodeći autor studije.

Kurir.rs / Xinhuanet.com

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track