AKO NEMA KIŠE, A TI JE NAPRAVI! U Dubaiju ČUDO neviđeno, pljuskovi, lije kao iz kabla uz pomoć NOVE tehnologije! (VIDEO)
Foto: Printscreen/UAE's National Center of Meteorology

tehnologija

AKO NEMA KIŠE, A TI JE NAPRAVI! U Dubaiju ČUDO neviđeno, pljuskovi, lije kao iz kabla uz pomoć NOVE tehnologije! (VIDEO)

Tech -

Ujedinjeni Arapski Emirati prave kišu uz pomoć dronova i to na veoma zanimljiv način.

Dubai
foto: Profimedia

Naime, oni puštaju dronove u oblak, koji onda ispuste električno pražnjenje i sve to da bi nekako rashladili svoju sparinu koja ide i do 50 stepeni piše Daily Mail.

Kiša koja je "napravljena" uz pomoć dronova radi po sledećem principu: električni šok se ispušta u oblak, onda ih on "natera" da se zbiju svi zajedno i na taj način proizvode padavine.

Dubai
foto: Profimedia

UAE su jedna od najsuvljih zemalja na svetu, pa postoji nada da će ova tehnika pomoći za povećavanje padavina na godišnjem nivou.

Kako stvari stoje, metoda radi. Nacionalni centar za meteorologiju UAE je objavio snimak na kom se vide padavine slične monsunskoj kiši, kao i pljuskovi i vodopadi po putu.

Dubai kiša
foto: Printscreen/UAE's National Center of Meteorology

Centar kaže da su padavine povećane zahvaljujući tehnici koja je poznata po imenom "cloud seeding" odnosno "osemenjavanje" oblaka gde se oni modifikuju , a svrha je da se poveća kondenzacija u nadi da će to podstaći provalu oblaka.

Dubai kiša
foto: Printscreen/UAE's National Center of Meteorology

"Osmenjavanje" oblaka je deo operacije same države koja je odvojila 15.000.000 dolara da se sakupi kiša u zemlji jer je ona u top 10 najsušnijih zemalja sa prosekom padavina od samo 78 milimetara godišnje.

Istraživanja uveliko traju, kao i neke druge alternativne metode koje bi pomogle zemljama sa niskom stopom padavina. Kišu "prave" koristeći tehnologiju dronova koju vode eksperti sa Riding univerziteta u Velikoj Britaniji.

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

01:26

ŠIJAN PREDSTAVIO NOVU KNJIGU: Svet filma viđen očima Nušića, Andrića i Crnjanskog

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track