ODAKLE DOLAZIMO: Život počeo van Zemlje?!

Novo otkriće naučnika

ODAKLE DOLAZIMO: Život počeo van Zemlje?!

Tech -
Rezultati naučnika sa Floride ukazuju da se život prvi put pojavio pre oko 10 milijardi godina, mnogo pre Zemlje

Život je postojao i pre Zemlje, a verovatno potiče van Sunčevog sistema, tvrde naučnici. Genetičari su koristili teoriju koja se obično primenjuje u povećavanju brzine računara i primenili je na život. Rezultati ukazuju da se život prvi put pojavio pre oko 10 milijardi godina, mnogo pre Zemlje, za koju se veruje da ima "tek" 4,5 milijardi godina.

Murov zakon odnosi se na to da računari eksponencijalno postaju sve složeniji, po stopi od otprilike dvostruko više tranzistora po integrisanom kolu na svake dve godine.

Ako se taj zakon primeni na samo nekoliko poslednjih godina kompjuterskog napretka i to unazad, doći ćete do šezdesetih godina kada je izmišljen prvi mikročip.

Aleksej Šarov iz Nacionalnog instituta za starenje u Baltimoru i Ričard Gordon iz Laboratorije za morske vrste u Floridi odlučili su da primene ovu teoriju na život i provere kada je on počeo.

Naučnici su se složili da je moguće meriti složenost života po stopi po kojoj stvorenja napreduju od prokariota do eukariota do složenijih stvorenja poput crva, riba i konačno sisara.

"Linearna regresija genetske složenosti sugeriše da je život nastao pre 9,7 milijardi godina sa mogućnošću greške od +/- 2,5 milijardi godina", rekli su oni u izveštaju objavljenom u internet žurnalu "Arxiv".

Ova teorija podržava ideju o panspermiji, hipotezi koja zagovara da oblici života mogu da se prenose asteroidima i kometama po drugim krajevima svemira.

Ipak, naučnici priznaju da je njihov rad čisto teoretski.

"Postoji mnogo hipotetičkih elemenata našeg argumenta, ali to je ono što je potrebno kako bi se došlo do šireg pogleda na stvarnost", rekao je Šarov.

Kada bi se kladio da li je ono što govori istina, dodao je on, "rekao bih da sam 99 odsto siguran da je život počeo pre Zemlje".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track