ISPLANIRAJTE SVAKI DETALJ: Ovako treba da izgleda prva poseta dečjem zubaru
Foto: Shutterstock

Supermama

ISPLANIRAJTE SVAKI DETALJ: Ovako treba da izgleda prva poseta dečjem zubaru

Život -
Kada prvi put odvedete dete u stomatološku ordinaciju, neka to bude preventive radi, dok su mu još svi zubići zdravi, pa se idući put neće plašiti

Kada prvi put odvesti dete kod zubara i kako ga pripremiti da bi se izbegla neželjena reakcija i loše iskustvo, savetuje dr. sc. med Nataša Pejčić, stomatolog.Prvi put – bez deteta– Pored stomatologa i njegovog tima, značajno mesto u planiranju prve posete imaju i roditelji. Bilo bi dobro da roditelji sami dođu u ordinacijua pre nego što će dovesti dete da bi dobili precizna uputstva o pripremi deteta i savete kako da pomognu očuvanju zdravlja njegovih usta i zuba. Još u toku trudnoće veoma je važno obaviti detaljan stomatološki pregled majke, sanirati eventualne probleme i uputiti je u važnost oralnog zdravlja, kako njenog tako i dečjeg – objašnjava naša sagovornica.

Ordinacija: mesto za istraživanje!Prva poseta treba da bude precizno isplanirana, pripremljena i sprovedena, da bi predstavljala prijatno iskustvo za dete. Ono će imati priliku da upozna novu sredinu, stomatološki tim i uređaje u ordinaciji, što mu može biti veoma zanimljivo.– Važno je da prva poseta protekne u opuštenoj atmosferi i da predstavlja lepo iskustvo za dete. Značaj prve posete ogleda se u tome što deca koja su imala zanimljiv prvi susret sa stomatologom, kasnije mnogo lakše, s većom sigurnošću i manje straha prihvataju eventualni stomatološki tretman i radije dolaze na redovnu kontrolu – navodi dr Pejčić. Upoznavanje, razgovor i savetiPrva poseta ne bi trebalo da traje dugo. Najbolje bi bilo da bude posvećena upoznavanju zubara s detetom, razgovoru o zdravlju usta i zuba i davanju uputstava za njegovo očuvanje.– Stomatolog može detetu pokazati opremu i instrumente, na zanimljiv i njemu prilagođen način, provozati ga na stolici, detaljno mu pregledati usta i zube, proveriti da li postoji neki problem, pokazati roditeljima kako da pravilno peru dečje zubiće i desni i dati odgovore na eventualna pitanja. Tokom prve posete stomatolog može ukloniti detetu naslage sa zuba, što je lak i potpuno bezbolan postupak – ističe naša sagovornica. Neprijatno iskustvoMeđutim, ukoliko se desi da dete prvi put dođe u ordinaciju radi bola, stomatolog mu mora ukazati pomoć. To često dovodi do neprijatnog iskustva i ostaje u ružnom sećanju, koje prati dete i kada odraste, pa izbegavaju stomatologa i kasnije. Stoga bi trebalo dete dovesti u ordinaciju pre nego što do toga dođe. Postoji stav se da dete već oko prvog rođendana treba odvesti zubaru. – Roditelji, rođaci i prijatelji nikada ne smeju pred decom iznositi svoja neprijatna iskustva iz stomatološke ordinacije, a posebno ne treba da ih plaše zubarom, injekcijama itd. To može imati dalekosežne loše posledice u odnosu na stav deteta prema stomatološkom tretmanu. S druge strane, pozitivni primeri umnogome doprinose sigurnosti deteta, kao i boljem prihvatanju stomatoloških intervencija. Pošto deca najčešće oponašaju roditelje, važno je da roditelji imaju adekvatan stav prema oralnom zdravlju i da daju lični primer detetu – savetuje dr Nataša Pejčić.

Ne lažite ga da ne boli...Prilikom razgovora o poseti zubaru, detetu treba da staloženo objasnite gde ćete ići i zbog čega, a ako mu predstoji popravka ili vađenje zuba, morate reći i da će ga možda malo boleti. Dete nikako ne smete lagati i obmanjivati. Veoma je važno da odvojite dovoljno vremena za navikavanje deteta na posete stomatologu i ne smatrajte to vreme izgubljenim. Cilj je što prijatniji tretman, da dete prihvati stomatološke intervencije kao potrebu jer time obezbeđuje zdravlje zuba tokom celog života.

Priremila: Vesna Stanimirović(Izvor:www.yumama.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track