Najnovije vesti

Pazite se gljivica

Infekcije kože su česta oboljenja tog organa i uglavnom nisu ozbiljna

Pazite se gljivica

Zdravlje
Ako primetite promene na noktima, koži ili kosi, odmah se obratite lekaru, možda ste dobili neko gljivično oboljenje

Požuteli su vam nokti? Imate bele fleke po koži? Kosa vam nije ista kao što je bila? Opada? Sve to može biti prvi znak da imate neku kožnu bolest, pa je pravo vreme da posetite lekara. Ne sekirajte se previše.

 

Kožne bolesti mogu izazvati bakterije, gljivice i virusi, koji su svuda oko nas, kao i prekomerna upotreba solarijuma i pojava tumora, ne daj bože melanoma, najzloćudnijeg raka kože.

Istovremeno, infekciju kože možemo dobiti od druge osobe, psa, mačke, ili na javnim mestima kao što su kupališta. Posebno rasprostranjene su gljivice, koje su samostalna grupa mikroorganizama. Paraziti su i potreban im je drugi organizam kao domaćin da bi preživele. Nalaze se u zemlji, vodi, vazduhu. 
Obično nisu opasne, ali najrasprostranjenije su i napadaju kožu, kosu, nokte, ali i sluzokožu i pojedine organe.

Kako za Dr Kurir kaže dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, kožne bolesti mogu zahvatiti samo kožu, ali i unutrašnje organe.

- Ima ih mnogo vrsta. Zajedničko im je što takozvani spoljni faktori mogu uticati na njihovo poboljšanje ili pogoršanje. Na primer, sunce dobro utiče na psorijazu. Uz to, bolesti kože zavise i od vremena.

Preterana vlaga pospešuje razvoj gljivične infekcije jer pogoduje razvoju tih mikroorganizama. Po toplom vremenu opasnost za našu kožu su razni insekti, čiji ubodi takođe mogu dovesti do infekcije. Solarijum je izuzetno rizičan jer emituje UV zračenje - objašnjava dr Adamović.

Prema njegovim rečima, kako bismo očuvali zdravlje kože, koja je naš najveći organ i štiti nas od mnogih bolesti, u svemu bi trebalo da budemo umereni.

- To vam je isto kao kada pijete neki lek. Ako popijete dozu od 100 ml, pomoći će vam, dok dupla doza može biti otrovna - kaže taj stručnjak.

Dr Kurir je istražio kako biste mogli sprečiti ili smanjiti mogućnost dobijanja neke kožne infekcije. Redovno održavajte higijenu tela. Na javnim mestima kao što su bazeni, sportski klubovi, hotelske sobe, zajednički tuševi nemojte ići bosi. Kada su velike vrućine, obujte otvorenu obuću i obucite laganu široku odeću. Nikada nemojte nositi tuđu obuću. Gljivična infekcija prepona češća je kod osoba s viškom kilograma zbog pregiba, koji je idealan za razvoj infekcije. Smanjenje telesne mase pomoći će da se taj problem reši.

 

Najčešće kožne bolesti

- akne
- ekcem
- psorijaza
- crveni vetar
- melanom

 

Gljivice napadaju

- nokte
- kožu
- kosu
- sluzokožu
- organe

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...