Pravac kod doktora!

Tromboza dubokih vena je ozbiljno stanje koje ne bi trebalo da se ignoriše

Pravac kod doktora!

Život -
Bol nalik na grč u nogama, otok i osetljivost kože na dodir neki su od simptoma tromba ili krvnog ugruška

Počeli ste da osećate bol u nogama? Otiču? Naziru se debele vene kroz kožu? Nije naodmet da posetite lekara, jer su to simptomi takozvane flebotromboze ili stanja u kojem se krvni ugrušak ili tromb formira u jednoj ili više dubokih vena u telu, a najčešće u nogama.

Faktori koji pogoduju nastanku krvnih ugrušaka su zastoj krvi zbog dugog stajanja ili sedenja, gojaznost, nasledna predispozicija. Kako lekari objašnjavaju, postoji i termin „Virhovljeva trijada“, koji karakteriše zastoj krvi, povećanje koagulacije (zgrušavanja) krvi i povreda krvnog suda.

Simptomi pred kojima nikako ne bi trebalo da zatvarate oči su otok nogu, osetljivost kože na dodir na mestu na kojem je formiran tromb, bol, za koji pacijenti kažu da je nalik na grč, crvenilo i povišena temperatura zahvaćenog dela noge. Pre toga javlja se osećaj težine u nogama, grčeviti bolovi u listovima i tabanima, temperatura i tahikardije (ubrzano lupanje srca).

Bol se pojačava prilikom hodanja, kašljanja i visećeg položaja noge. Mišići noge su čvrsti, a površinske vene su proširene. Stručnjaci upozoravaju da je bolest ozbiljna jer krvni ugrušak u veni može da se „otkine“ i krene krvotokom ka organima.

Najopasnije je, upozoravaju oni, ukoliko dođe do pluća i izazove takozvanu plućnu emboliju, što može da bude opasno po život.Statistika kaže je tromboza dubokih vena značajan faktor u ukupnom broju obolelih i umrlih pacijenata koji su lečeni u bolnici. Javlja se kod 80 osoba na 100.000 ljudi godišnje - kod svake dvadesete osobe će se razviti neki oblik tromboze tokom života.

Muškarci češće obolevaju od tromboze nego žene, a pripadnici bele i crne rase češće su pogođeni tom bolešću od latino i azijske populacije. Tromboza dubokih vena najčešće se javlja posle 40. godine.Lečenje zahteva strogo mirovanje. Bolesna noga trebalo bi da bude podignuta. Uz to, lekari obavezno kažu pacijentima da obe noge previjaju takozvanim elastičnim kompresivnim zavojem. Odmah se daje propisana terapija.

Zatražite pomoć ako:* dok hodate, osećate bolove, vrtoglavicu ili malaksalost

* osetite bol u grudima, rukama, vratu

* ako odjednom ostanete bez daha

* vam se zamrači pred očima* nakratko izgubite svest

* izgubite osećaj u nogama

* vam noge postanu blede ili plavičaste

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track