OJAČAJTE IMUNITET ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE: Ne razmišljate o mršavljenju i dijetama, bolje je da na ovaj način pripremite telo za praznike
Foto: Shutterstock

BUDITE UMERENI

OJAČAJTE IMUNITET ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE: Ne razmišljate o mršavljenju i dijetama, bolje je da na ovaj način pripremite telo za praznike

Život -

Ako već dugo pokušavate da smršate, praznici nisu pravo vreme da se time opterećujete, mnogo je bolje da se usredsredite na to da održite postojeću težinu.

Iako se za Novu godinu, Badnje veče i Božić u velikim količinama spremaju različita jela, treba se pridržavati osnovnih pravila koja važe u svako doba godine i nastojati da ishrana bude redovna, umerena i raznovrsna. Ako ste od onih koji vole da se opuste u ovo doba godine i znate da nećete moći da odolite raznim poslasticama, pokušajte barem pre praznika da budete umereni i na neki način pripremite telo za predstojeće uživanje u hrani i piću.

Spavajte što više Pored umerene ishrane, stručnjaci preporučuju i da što više spavate. Kvalitetan odmor i dobar san su veoma važni za celokupno zdravlje čoveka. Nekoliko minuta dnevnog sna može smanjiti stres, pomoći kardiovaskularnoj funkciji i poboljšati koncentraciju i pamćenje. Takođe, san jača organizam i imunosistem koji vas štiti od prehlade i gripa.

Smanjite alkohol Preterivanje s alkoholom slabi imunitet, pa pripazite. Ako sad počnete zdravo da se hranite, izbegavate alkohol i spavate najmanje osam sati dnevno, pripremićete telo da lakše preživi praznike.

Nikada ne propuštajte doručak Mnogi pre i za vreme praznika preskaču obroke jer znaju da će na porodičnom okupljanjima biti dovoljno hrane i pića. Tako ćete poremetiti nivo šećera u krvi.

Najbolje je da jedete kao i obično. Bazirajte ishranu na voću, povrću i žitaricama, a imunitet podstičite salatama i orašastim plodovima i tako svaki dan do praznika. Ne zaboravite i na probiotike jer su oni važni kako biste pripremili creva i probavni sistem za borbu protiv toksina. Osim toga, dobri su za kožu i hidrataciju.

Fizička aktivnost Mnogi tokom zimskog perioda zaborave na članarinu u teretani. Kretanje poboljšava cirkulaciju i izbacuje toksine kako se ne bi taložili u jetri i crevima.

(Kurir, Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track