Doživotna bolest

Psorijaza ili neinfektivno oboljenje kože odlikuje neprestano perutanje zahvaćenih delova

Doživotna bolest

Život -
Ograničene promene prekrivene sivo-beličastim skvamama mogu se javiti na laktovima, kolenima, u kosi

Ako vam je koža suva, ispucala, gruba na dodir i osećate bol i nesnosan svrab, najverovatnije je reč o psorijazi, hroničnom neinfektivnom oboljenju. Može se javiti zbog velikog stresa, pada imuniteta, ali i genetskog nasleđa. Manifestuje se crvenim, oštro ograničenim promenama na koži različite veličine, prekrivenim sivo-beličastim skvamama.

Dr Aleksandar Adamović, direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti, kaže za Dr Kurir da od psorijaze boluje dva odsto stanovništva.- To je bolest koja se primarno javlja na koži, pre svega na laktovima, kolenima, u kosi. Međutim promene se dijagnostikuju i na velikim pregibima, dlanovima, stopalima... Uz to, psorijaza može napasti i nokte, koji postaju krti, pucaju i njihova ploča je izdignuta. Ispod se nalazi sloj koji se pri dodiru mrvi i pretvara u prah, što može da boli - kaže taj stručnjak i dodaje da 20 do 25 odsto pacijenata boluje od srednje teškog i teškog oblika bolesti.

Kako dr Adamović naglašava, bolest je sistemska, tako da može prouzrokovati promene i na unutrašnjim organima.- Tok bolesti je hroničan ili, bolje rečeno, doživotan. Mogu se javljati potpune remisije kada nema napredovanja oboljenja, ali i česta pogoršanja. Leto je najpogodnije godišnje doba za ovakve bolesnike. Sunčanje deluje blagotvorno i nekad predstavlja lek - objašnjava on.

Prema njegovim rečima, u zdravstvenim ustanovama koriste se veštački izvori svetlosti, kao foto-hemio terapija ili terapija uskopojasnim B zracima.

- Za uklanjanje skvama koriste se kortikosteroidne masti. Za teže oblike psorijaze neophodna je sistemska terapija, dok se u svetu ovo kožno oboljenje uspešno leči biološkim lekovima - navodi on.

Kako da pomognete sebi- jedite presnu hranu- pijte što više vode- izbegavajte stres

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track