Sve više žena umire zbog pušenja

Ostavite cigarete

Sve više žena umire zbog pušenja

Život -
Zbog ranijeg počinjanja, zavisnost od cigareta donosi znatno veće rizike od raka i hroničnih opstruktivnih bolesti pluća za žene nego što je bilo kod ranijih generacija

U šezdesetim godinama prošlog veka pušenje je kao rizičan faktor povećavalo verovatnoću od smrti zbog raka pluća za 2,7 puta, a danas je za pušače taj rizik 25 puta veći, pokazala je desetogodišnja studija američkog Društva za istraživanje raka na 2,2 miliona ljudi.

Istraživači su otkrili da je kod hroničnih opstruktivnih bolesti pluća taj rizik još veći.

Razlog povećanja broja žena koje obole od raka pluća leži u tome što su današnje generacije žena počele da puše ranije nego što su to njihove bake i majke, pa je korištenje duvana kod žena doseglo vrhunac u 80-im godinama prošlog veka, a posledice toga vidljive su danas.

Iz neobjašnjivih razloga stope obolelih od raka pluća uzrokovanog pušenjem kod muškaraca su ostale iste kao što su bile u 80-ima, tvrde naučnici.

Oni upozoravaju pušače da ako ranije prestanu da puše, rizik od raka pluća će se smanjiti, a pušači koji prestanu da puše do 40-ete godine života mogu izbeći gotovo sve negativne posledice te štetne navike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track