Posetite ginekologa
Foto: Thinkstock

Svaka žena treba da jednom godišnje proveri grupu svog vaginalnog sekreta jer on pokazuje kakvo je s

Posetite ginekologa

Život -
Peckanje, svrab, neprijatan miris samo su neki od simptoma upale vaginalne sluzokože i u tom slučaju neophodno je lečenje

Prioritet svake žene je da jednom godišnje ode kod ginekologa, koji će, između ostalog, obaviti kontrolu vaginalnog sekreta.Dr Aleksandra Pikula, specijalista u GAK “Narodni front” za probleme donjeg genitalnog trakta, kaže da se uzorak vaginalnog sekreta uzima jednostavnim brisom, a da se njegova čistoća lako određuje mikroskopski.- Postoji šest grupa vaginalnog sekreta u zavisnosti od toga da li postoje bakterije ili gljivice i koje su vrste. Svaka žena koja je u reproduktivnom periodu života treba da jednom godišnje ode kod ginekologa na redovni pregled, što podrazumeva i uzimanje uzorka sekreta - istakla je dr Pikula.

Dr Aleksandra Pikula objašnjava šta koja grupa predstavlja.1. grupa - Dederlajnovi baciliTakav sekret sastoji se od čiste vaginalne tečnosti, korisnih Dederlajnovih bacila, koji su stalno prisutni u vagini, i nekoliko ćelija koje otpadnu sa sluzokože vagine. Imaju ga samo devojčice do puberteta.2. grupa - Dederlajnovi baciliU takvom sekretu javlja se nešto više Dederlajnovih bacila, leukocita i nekih saprofitnih bakterija, koje su normalni stanovnici vaginalne flore i čine da ta sredina bude takva kakva jeste. Ona je kisela i njen pH uvek treba da bude između 3,8 i 4,5.3. grupa - BakterijePored Dederlajnovih bacila javlja se i veća količina leukocita i bakterija, takozvanih streptokoka, stafilokoka i bakterija koje imaju formu koli. Takav sekret zahteva lečenje, najčešće dezinfekcionim vaginaletama.4. grupa - GonorejaPacijentkinja koja ima četvrtu grupu sekreta boluje od gonoreje, koja se još naziva kapavac ili triper. To je polno oboljenje koje se prenosi seksualnim putem. Danas je veoma retko, a ako se javi, zahteva ozbiljno lečenje, najčešće uz ogromne količine antibiotika.5. grupa - TrihomonasUslovno je seksualno prenosiva bolest, ali može da se dobije preko zajedničkih površina. Veoma je važno da se leče oba partnera, a uz antibiotike i vaginalete. Može biti veoma uporna, zato je važno da bude otkrivena na vreme.6. grupa - GljiviceŠesta grupa sekreta znači da su se u vagini pojavile gljivice, najčešće kandida. Mogu da se jave same od sebe, i to u slučajevima kada se menja redovna kisela pH vrednost vagine. Ukoliko je ona pojačana, gljivice će se javljati češće. Zahtevaju lečenje određenim preparatima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track