(FOTO) HRVATSKI DIZAJNER ROBERT POSTAJE ROMANA: Služila sam JNA u čipkanim gaćama ispod uniforme
Foto: Printsceen/Facebook

Borba za svoja prava

(FOTO) HRVATSKI DIZAJNER ROBERT POSTAJE ROMANA: Služila sam JNA u čipkanim gaćama ispod uniforme

Žena -

Romana Tejlor, koja je do pre godinu dana bila poznata kao dizajner Robert Bantić, u procesu je promene pola. Iako je saznala da boluje od azbestoze, bolesti koja joj ostavlja tek nekoliko godina života, planira da se uda za 23 godine mlađeg muškarca.

Ona je neverovatna žena - ima 50 godina i najstarija je osoba u Hrvatskoj koja prolazi proces promene pola, osniva udruženje koja će pomagati svim LGBT osobama, a uskoro izdaje knjigu “Život neobične devojčice”...

Prošle je godine saznala da boluje od azbestoze, smrtonosne bolesti za koju nema leka i koja joj ostavlja tek nekoliko godina života. Uz sve to, nasmejana je i srećna žena, koja planira da se udati do kraja godine za 23 godine mlađeg muškarca koji s njom ponosno hoda gradom držeći se za ruku.

Nedavno se na Trgu bana Jelačića slikala ogrnuta Prajd zastavom i to ispod stepeništa na kojem je dan pre jedna takva zastava izgorila. Nisu je uzbudili ni mladići koji su došli da joj prete - ona zna ko je, šta je i na to je ponosna.

Ona je Romana Tejlor, a do pre godinu dana bila je poznata kao dizajner Robert Bantić. Hrvatski dizajner, čije su kreacije nosile Severina, Josipa Lisac, Massimo, Ivana Banfić i Maja Blagdan, sad je u tranziciji. Odnosno, u procesu promene pola.

Kako je napisala na Fejsbuku, Romana je služila vojsku, ali je ispod uniforme nosila čipkane gaće, podelila je i fotografiju sebe kao vojnika, ali ništa nije moglo da pokoleba to kako se ona seća.

Velika promena

Taj proces započeo je krajem maj prošle godine. Promena pola je dugotrajna, a jedan mali (i vrlo naporan) deo toga je i promena dokumenata. Upravo je u toj fazi sada Romana Tejlor. Kaže - novo ime i prezime označavaju njen novi početak, novu stranicu koju je okrenula u životu.

Nije bilo lako - nije samo što mora da pretrpi sve nuspojave lekova koje mora uzimati, nego i psihički da otrpi stav društva. Romana je u poslednjoj godini, pošto je javnosti hrabro rekla da je celi život žena u telu muškarca i da će to konačno promeniti, doživela celi niz neugodnih situacija. Od konobara u jednom kafiću na Kvaternikovu trgu u Zagrebu, koji nije hteo da joj donese kafu nego ju je izvređao, pa sve do muškarca koji ju je pre mjesec dana gurnuo pod tramvaj.

"Moj proces tranzicije nije gotov i ljudi na meni mogu da vide obrise muškog tela. U roku od nekoliko meseci to će se promeniti, ali trenutno je još tako. Zbog toga privlačim pažnju transfoba - osoba koje mrze transrodne osobe. Neki od njih su agresivni, drugi samo vulgarni. Međutim, ja se ne bojim: u svakoj od tih situacija pozovem policiju, jer znam da ne želim da ćutim. Ja sam čovek kao i svaki drugi i imam svoja prava", priča Romana.

Iako kod nje sve izgleda idilično, nije tako bilo 15. decembra prošle godine. Tada su, naime, dva muškarca provalila u njen dom.

"Oni su obični pljačkaši, ali videli su moju sliku u novinama i to ih je privuklo k meni. Sledili su me do kuće, što nisam primetila, a kad sam zaspala, provalili su i stavili mi traku s morfijem preko usta. Onda su ukrali sve: porodično zlato, neku skupu odeću koju sam imala, novac i dokumente... Nećete verovati, čak su ispraznili i škrinju s mesom, to je bilo tragikomično", priseća se Romana.

Seća se da ju je tog jutra probudio lavež psa. Zbunila se, jer malena kuja Roksi nikad nije puštena iz kuće po noći, pa je izašla da vidi šta se dogodilo. Tek kad je ustanovila da su joj obe ljubimice dobro, osvrnula se oko sebe. Kuća je bila u potpunom neredu, sve je bilo razbacano, a brava na vratima jasno je govorila o provali. Šokirano je zamolila je komšiju da pozove policiju, jer joj je ukraden i mobilni. Upravo taj mobilni na kraju je doveo do pronalaska lopovo.

Reakcija policije - Našli su ga u Srbiji, nekoliko meseci kasnije. Lopovi su sklonili moju SIM karticu, ali je svejedno mogao da se locira. Oba lopova su priznala šta su učinila, a jedan od njih ima iza sebe nekoliko pljački. Odlučili su da me opljačkaju jer sam dobro izgledala, bila sam lepo obučena i mislili su da sam bogata. Međutim, obojica su priznala i da su odabrali baš mene jer sam transrodna osoba, to im je bila neka vrsta fetiša", priča Romana.

Reakcija policije tad ju je oduševila. Inspektor koji je vodio njen slučaj dao je sve od sebe da se krivci pronađu, što se na kraju i dogodilo. Rekao joj je kako je očigledno da je reč o zločinu iz mržnje i da će dati sve od sebe da se krivce kazni. Postupak je trenutno na Županijskom sudu, a ovog nedelje se održalo ročište. Jedan je osumnjičenik doveden u lisicama, ali drugi nije došao. Njegov advokat je rekao da je na sezonskom poslu u Novalji. Romana priznaje kako ju je to šokiralo.

"Provalio mi je u kuću, drogirao me i ukrao mi stvari, a onda slobodno šeće državom i radi sezonski posao? Sjajno", rekla je Romana.

Iako se u tom slučaju policija zaista iskazala, kaže, nije to uvek slučaj. Dva puta u danu napao ju je isti muškarac, koji ju je gurnuo na tramvajski prugu. Na svu sreću, tramvaj je upravo kretao s postaje udaljene desetak metara pa se sporo kretao. Uz to, vozač je verovatno video šta se događa na pločniku pa je dodatno usporio.

"Nikad pre nisam videla tog muškarca. Odjednom se pojavio iza mene i počeo da me vređa i gura. U jednom me trenutku gurnuo na tramvajske šine i pobegao. Na svu sreću, prolaznici su odmah priskočili, pomogli mi da se podignem i ništa strašno se nije dogodilo. Međutim, sva sam se tresla. Pozvala sam policiju, ali oni mi nisu pomogli", rekla je ogorčeno Romana.

Nakon što je policija otišla, ona je nastavila svojim putem. Obavila je sve što je trebala u gradu i vraćala se istim putem kući. Nije puno gledala oko sebe, priznaje, bila je zauzeta razmišljanjem o predstojećem Prideu. A onda joj je netko skočio na leđa, oborio je na pod, počeo vikati na nju i pljuvati je. U šoku je shvatila da je riječ o istom čovjeku koji ju je napao tog jutra.

"Na svu sreću, dotrčalo je obezbeđenje iz obližnje banke, koji me poznaje, i ovaj je pobegao. Opet sam pozvala policiju. Ovaj put su mi rekli da nemaju slobodnih vozila i da ja dođem sama prijaviti što se dogodilo. Onda su mi poklopili slušalicu. To se dogodilo dvaput zaredom. Razbesnila sam se. Na kraju nisam otišla da prijavim taj drugi napad, ali sam prijavila policajce", rekla je Romana.

Teška dijagnoza

"Pre nekih 15 godina sam se odlučila na promenu pola u inostranstvu. Ali je tada moj verenik poginuo i to me je dotuklo. Okrenula sam se poslu, zatrpala u rad samo da ne mislim i sve što sam planirala ostalo je po strani. Međutim, kad su mi prošle godine dijagnostifikovali azbestozu, pomislila sam: "Znaš što, idem ja u to", priča Romana.

"Godinama sam se izjašnjavala kao gej iako to nikad nisam bila. Ja sam žena, znala sam to oduvek. Godinama sam imala dvostruki život - danju sam bila muškarac, a noću sam postajala žena i kao takva izlazila vani, družila se, imala prijatelje… Mučno je to bilo. Sad hodam ponosno i branim svoje pravo na život. Neko mi dobaci da ne bi trebalo da oblačim kratku suknju. Ma nemojte! Ako sam pokazala noge, to činim zbog sebe, ne zbog drugih. Celi život sam htela da pokazati svoje dobre noge, a nisam mogla. Sad konačno mogu", priča Romana.

"Celi sam život šila za druge žene, a sad konačno šijem za sebe. Znate, ja sam jedna veoma srećna žena", rekla je sa osmehom na licu.

Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track