KAD SAN NEĆE NA OČI: Kako jedeš, tako spavaš
Foto: Shutterstock

ŠTA STE VEČERALI

KAD SAN NEĆE NA OČI: Kako jedeš, tako spavaš

Žena -

Oprez... Postoji hrana koja izaziva nesanicu, ali i ona od koje se spava kao beba.

Kako si večerao, tako ćeš spavati, kaže stara narodna poslovica!

Baš zato vam donosimo spisak namirnica koje pre nego što krenete na spavanje obavezno treba da zaobiđete, kao i onih koje u umerenoj količini ipak možete pojesti.

SABOTERI SNA:

foto: Shutterstock

Konzervirano i dimljeno meso - lupite sebe po ruci svaki put kad u kasnim večernjim satima posegnete za sendvičem sa šunkom. Takođe, slanina, kobasice i dimljeno meso sadrže visok nivo amino-kiseline tiramin, koja primorava mozak da oslobađa norepinefrin, moždani stimulans koji nas drži budnim i čini pomalo nervoznim.

Čokolada - budite oprezni sa čokoladom! Mnoge osobe su u poznijim godinama izuzetno osetljive na kofein, pa čak i najmanja količina može da im smeta, jer čokolada sadrži tirozin, stimulativnu amino-kiselinu.

Energetski napici - sadrže visok nivo kofeina, kao i amino-kiselinu taurin, koja pojačava napetost i lučenje adrenalina. Čak i konzumiranje energetskih napitaka u toku dana usporava uspavljivanje i izaziva nemiran san.

Kečap, čili, pica i začinjena hrana otežavaju varenje, a kisela i začinjena hrana može da izazove pojačano lučenje želudačne kiseline, gorušicu i druge simptome koji prekidaju san.

Alkohol - čašica-dve pre odlaska u krevet opuštaju, ali će vam se „osvetiti“ nekoliko sati kasnije, jer će vam prekinuti san. Alkohol izaziva dehidrataciju i tera na mokrenje, zbog čega ćete se često buditi.

PRIJATELJI SNA:

foto: Shutterstock

Sok od višnje - sveže ili sok od njih retki su prirodni izvori melatonina, supstance koja kontroliše naš unutrašnji časovnik i reguliše spavanje. Stručnjaci preporučuju da se sat pre spavanja popije čaša soka od ovog voća.

Banane - kalijum i magnezijum su prirodna sredstva za opuštanje mišića, a banane su bogat izvor oba elementa.

Ovsena kaša - ovsene pahuljice takođe izazivaju lučenje insulina, povećavaju prirodni nivo šećera u krvi i čine nas pospanim. Ovas je bogat izvor melatonina, koji mnoge osobe koriste kao sredstvo za spavanje.

Toplo mleko - sadrži amino-kiselinu L-triptofan, koja se pretvara u 5-HTP i oslobađa relaksant serotonin. Takođe je bogato i kalcijumom, koji veoma pomaže dobrom snu.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track