Najnovije vesti

BILA JE SLEPA CEO ŽIVOT I NIKOME NIJE REKLA! Roditeljima je priznala kada je napunila 40, a da joj se nije desilo OVO ne bi ni tada! (FOTO)
Foto: Printscreen Facebook

MUČILA SE

BILA JE SLEPA CEO ŽIVOT I NIKOME NIJE REKLA! Roditeljima je priznala kada je napunila 40, a da joj se nije desilo OVO ne bi ni tada! (FOTO)

Žena

Zina Kuper (42) iz Velsa rođena je s Marfanovim sindromom (nasledna bolest vezivnog tkiva koja može uzrokovati oštećenje vida) i ima oslabljen vid od rođenja koji je s godinama postajao sve gori, a sada je slepa. Ipak, niko nije znao za njen problem pa čak ni roditelji sve dok nije napunila 40 godina.

Zina ima četvoro dece, radi kao školski savetnik, diplomirala je, a živi sa gubitkom vida toliko dugo da svoju porodicu prepoznaje po koracima i drugim karakteristikama. Zavarala je sve oko sebe jer nitko ne zna kako je slepa, čak ni njeni roditelji nisu znali za ozbiljnost situacije dok im nije sve priznala.

Zapamtila je rutinu svoje porodice, naučila je gde se putevi završavaju, gde su trotoari udubljeni, a svoje učenike prepoznavala je po boji glasa.

"Uvek sam sve planirala. Vodim se brojanjem koraka, pamtim osećaj podloge pod nogama. Kada sam bila mlađa nisam shvatala da sam drugačija. Mislila sam da svi vide druge ljude nejasno i da svi hranu prepoznaju po mirisu, a odeću znaju po šavovima kada je obuku", rekla je.

Kako je odrastala, bilo joj je teže ljudima oko sebe priznati kako ne vidi.

"Kada je nekome koga poznajete celi život odgovarajuće reći da im zapravo nikada niste jasno videli lice? Šta ako se uvrede što im nikada nisam rekla?", dodala je Zina.

Tek je pre četiri godine svima otkrila da je slepa i to zbog greške koju je napravila na poslu kada je zamenila dva učenika. Počela je i padati jer nije bila koncentrisana na brojanje koraka, a onda je shvatila kako je vreme da zatraži pomoć. Nabavila je psa vodiča, a sve je priznala i mami.

"Mama se osećala užasno. Nije znala koliko mi je vid loš kada sam bila dete. Nosila sam naočare s velikom dioptrijom pa je mislila da je sve u redu i da vidim. Kako sam odrastala roditeljima nisam rekla za svoj problem jer sam znala da će samo nepotrebno brinuti", priznala je Zina.

"Ne bih htela da imam savršen vid. Moj nedostatak vida je veština. Zbog njega koristim delove mozga koje drugi ljudi ne upotrebljavaju. Mogu osetiti kako je neko raspoložen, osetiti njihov osmeh. Nikada nisam videla lica svoje dece i ne mogu suditi o drugima na osnovu izgleda, ali mogu videti njihova srca", rekla je.

Kurir.rs/Vecernji.hr/Foto: Printscreen, Facebook

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...