OVO JE PRELAZNI PERIOD ZA SOBNO CVEĆE: Ako je počelo da se SUŠI i umire, uradite sledeću stvar za OPORAVAK vaših voljenih biljaka!
Foto: Profimedia

može da se spasi

OVO JE PRELAZNI PERIOD ZA SOBNO CVEĆE: Ako je počelo da se SUŠI i umire, uradite sledeću stvar za OPORAVAK vaših voljenih biljaka!

Žena -

Gajenje kućnih biljaka uvek je uzbudljivo s obzirom na koristi koje bi to donelo vama i vašem okruženju. Međutim, kada se pojave izazovi koji utiču na napredovanje i cvetanje sobne biljke, može se činiti da su napori bili uzaludni.

uvelo cveće, uvele biljke, sobno cveće
foto: Profimedia

Mere mogu pomoći u oživljavanju vaše kućne biljke.

1. Presađivanje: Presadite biljku promenom tla; novo tlo treba da ima odgovarajuće hranljive materije potrebne za opstanak biljke.

Prvi korak u lečenju biljke je da otkrijete šta je uzrok njenom odumiranju

2. Osvetljenje: Ako je neadekvatno osvetljenje odgovorno za odumiranje; biljci obezbedite jaku, ali indirektnu sunčevu svetlost. Veštačko osvetljenje se može koristiti umesto sunčeve svetlosti. U slučaju direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti, obezbedite senke za zaštitu biljaka.

3. Zalivanje: Izmenite svoj raspored zalivanja tako da odgovara potrebama biljke. Ako je biljka dugo zalivana, potrebna je promena tla. Morate smanjiti zalivanje na minimum da biste omogućili potpuni oporavak korena. Pre i posle zalivanja proverite teksturu tla da biste izmerili potrebnu količinu vode. Na kraju zalivanja, tlo mora biti vlažno, ali ne previše.

4. Saksije: Prilikom odabira saksija ili posuda, izbušene su pogodne za sve sobne biljke. One pomažu u sprečavanju zadržavanja vlage.

uvelo cveće, uvele biljke, sobno cveće
foto: Profimedia

5. Vlažnost: Obezbedite vlažno okruženje za svoju tropsku sobnu biljku. Ovlaživači i orošeno lišće pružaju odgovarajuću atmosferu i okruženje za sobne biljke. U zimskoj sezoni biljke na otvorenom treba premestiti u toplije okruženje.

6. Štetočine: Ako zaraza nije izmakla kontroli, insekticidi ili sapuni mogu se koristiti za odbranu od štetočina i insekata. Ne zaboravite odvojiti pogođene biljke od zdravih kako biste ograničili širenje.

7. Đubrenje: U većini slučajeva, umiruće sobne biljke se moraju presaditi da bi im se dao novi početak. Ako prekomerno đubrenje nije odgovorno za odumiranje, to bi pomoglo ubrzanju rasta biljke. S druge strane, ako je prekomerno đubrenje uzrok, nakon presađivanja izbegavajte korišćenje đubriva da biste omogućili oporavak korena.

8. Orezivanje: Kada biljka postane previše grmolika, orežite je kako biste uklonili nezdrave delove. Tokom orezivanja, sterilišite opremu pre upotrebe kako biste sprečili širenje zaraza. Osim toga, pre nego što premestite biljku u zatvoreno, uverite se da biljka nije zaražena. Odvojite je od drugih biljaka na neko vreme da biste ograničili širenje zaraza.

uvelo cveće, uvele biljke, sobno cveće
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

03:59

AKO NEMATE ANTITELA, A PRIMILI STE VAKCINU NE BRINITE! Farmaceutkinja OBJASNILA šta je NAJVAŽNIJE za zaštitu od korone

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track