(UZEMIRUJUĆI SADRŽAJ) Hirurg tvrdi da je prvi na svetu uspešno izveo transplataciju glave na majmunu
Foto: Facebook/screenshot

Postoji puno etičkih pitanja na koja treba dati odgovor

(UZEMIRUJUĆI SADRŽAJ) Hirurg tvrdi da je prvi na svetu uspešno izveo transplataciju glave na majmunu

Život -
Upozorenje! Ovaj članak sadrži uznemirujući sadržaj. Tim sa Konkuk univerziteta u Južnoj Koreji je dokazao da je moguće povezati prekinutu kičmenu moždinu, što je put ka uspešnoj transplataciji glave.

Si Jun Kim i njegov tim objavili su snimak miša koji njuška i kreće se pomoću svojih udova, nekoliko nedelja nakon operacije u kojoj mu je prekinuta kičmena moždine u vratu spojena.

"Iz priloženog tvrdim da je moguće povezati kičmenu moždinu nakon kompletnog prekida", rekao je.

Trenutno, u ovom stadijumu, naučnici prikupljaju podatke i privršavaju proces objavljivanja još sedam naučnih radova koji će nas informisati o detaljima procedura.

Očekuje se da će radovi uskoro biti objavljeni u magazinima "Surgery" i "CNS Neuroscience & Therapeutics", i treba imati na umu da je objavljivanje ovakvih informacija pre objavljivanja publikacije veoma neobično.

"Kada njihove tvrdnje budu objavljene u relevantnom magazinu, tada ću biti zainteresovan", rekao je "New Scientist" Artur Kaplan sa Medicinskog fakulteta Njujorškog univerziteta.

Jedna od najvećih zavrzlama je učešće hirurga Serđa Kanavera. Kanaverovo ime se pročulo prošle godine nakon tvrdnji da će izvršiti transplataciju glave na čoveku 2017. godine. A njegov volonter je Valeri Spiridonov koji boluje od Verding-Hofmanove bolesti od koje atrofiraju mišići.

U dodatnom eksperimentu, opisanom u istom naučnom radu, Kanavero tvrdi da su istraživači na Medicinkom univezitetu Harbin u Kini uspešno izvršili transplataciju glave na majmunu. Ovo je slika koju su objavili.

Trasplante de cabeza realizado con éxito en monos, afirma el cirujano Sergio Canavero. http://ow.ly/XiO3U

Posted by Enrique Coperías on Wednesday, January 20, 2016

Ipak, kičmena moždina nije povezana, ali su majmuna držali živog 20 sati nakon operacije, a onda ga podvrgli eutanaziji iz "etičkih razloga", kaže Kanavero.

Ali u kombinaciji sa "uspešnim" povezivanjem kičmene moždine na miševima, pun oporavak je moguć, tvrdi Kanavero.

Čak i ako jeste, postoji puno etičkih pitanja na koja treba dati odgovor. Ali to ne znači da nauka treba biti ignorisana.

"Ovo će otvoriti totalno novo poglavlje u nauci - rekonstrukciju traume kičmene moždine", rekao je za "New Scientist", Majkl Sar, urednik magazina "Surgery".

(Business Insider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track