Ne predajte se

Spontani pobačaj jeste teško iskustvo, ali nije kraj sveta

Ne predajte se

Život -
Žene koje izgube bebu osećaju bol i tugu, a mnoge se plaše i da ponovo zatrudne

Tek kad sam izgubila bebu, shvatila sam koliko sam je u stvari želela. Bila sam nesrećna. Depresivna i ljuta na sebe. I sudbinu! Preispitivala sam svaki svoj korak koji sam napravila. Ili možda nisam, a trebalo je. Prebolela sam gubitak tek kad mi je postalo jasno da moja beba nije bila dovoljno jaka da preživi i da nikada neću saznati razlog za to. Svesna sam da moram zbog ćerke i muža da nastavim dalje - opisuje za Dr Kurir tek završeno iskustvo spontanog pobačaja Jelena V. (33) iz Beograda. Ona je pristala to da podeli s nama, jer kaže da je izuzetno bitno da žena što pre krene dalje. Spontani pobačaj, koliko god bio traumatičan, česta je pojava. Svaka od nas imala je ili lično iskustvo ili zna neku ženu kojoj on dogodio.Prim. dr Spaso Anđelić, zamenik direktora GAK "Narodni front", kaže da je priroda ta koja igra veliku ulogu kad se radi o spontanim pobačajima.- Jer, kad organizam prepozna da nešto nije u redu, sam napravi selekciju. Mnogim ženama se dešava. One bi to trebalo tako da posmatraju. Uzrok u 67 odsto svih pobačaja je hromozomski poremećaj i retko se, do osam odsto slučajeva, dešava da žena ponovo izgubi bebu. Ako se to desi, tada se rade detaljne mikrobiološke i genetske analize i takozvani papa-test.

Uzroci pobačaja mogu da budu anomalije ploda, infekcija, genetski i hormonalni poremećaji, specifična građa materice i takozvana trombofilija ili poremećaj u krvi trudnice. Sve to može da se otkrije na vreme kako bismo mogli da reagujemo - kaže dr Anđelić i dodaje da se žene fizički relativno brzo oporave od gubitka bebe.- Psihički oporavak, međutim, duže traje. Nekada se ženama savetovalo da sačekaju tri meseca posle pobačaja pre ponovnog pokušaja da ostanu u drugom stanju. Sada se savetuje da čekaju trenutak kad osećaju da su psihički i fizički spremne - objašnjava Anđelić.Prema rečima ovog stručnjaka, tokom oporavka od spontanog pobačaja ženama su od izuzetne koristi, osim lekova koje dobiju, i pojedine lekovite biljke koje regenerišu matericu i jačaju njene ligamente.- Biljke smanjuju mogućnost ponovljenog pobačaja, a istovremeno mogu da budu idealna priprema za narednu trudnoću - otkriva on.

Sudbina embrionaPrim. dr Spaso Anđelić kaže da je rani pobačaj veoma čest. Istraživanja pokazuju da od 100 začeća, 50 odsto završi neuspešno.- U pitanju su male trudnoće, koje se mere u danima. Istraživao se svaki izostanak menstrualnog ciklusa, a korišćeni su podaci o ženama koje su inače imale redovne menstruacije, pa im se desilo da ciklus kasni dva ili tri dana. Tu je primećeno da je došlo do oplodnje, ali da ona nije rezultirala i trudnoćom - navodi dr Anđelić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track