SRUŠIO SE MIG POGINULA DVA PILOTA: Zvonko stradao na 500 metara od kuće, majci javio da će proleteti iznad sela
Foto: Zvornik Danas

TRAGEDIJA kod malog zvornika

SRUŠIO SE MIG POGINULA DVA PILOTA: Zvonko stradao na 500 metara od kuće, majci javio da će proleteti iznad sela

Crna Hronika -

Piloti Zvonko Vasiljević (43) i Dejan Krsnik (49) stradali kada se njihova letelica juče oko devet časova srušila u ataru sela Brasina kod Malog Zvornika

Zvonko Vasiljević (43) i Dejan Krsnik (49), piloti aviona „mig 21“ Vojske Srbije, poginuli su kada se njihova letelica srušila juče oko devet časova, tokom izvršenja redovnog letačkog zadatka u ataru sela Brasina kod Malog Zvornika. Vasiljević je, inače, nadletao svoje selo i poginuo je na 500 metara od kuće. Pre tragedije zvao je majku i najavio da će leteti iznad njihove kuće.

foto: Zvornik Danas

Kako saznajemo, srušio se jedini „mig 21“ koji je bio aktivan u Vojsci Srbije, dvosed koji je remontovan 2016. i koji je bio najmlađi „mig 21“, nabavljen decembra 1986.

Pored poginulih pilota, teško je povređen meštanin Brasine Vitomir Tanasković (59), u čije dvorište se avion srušio.

- Pretpostavlja se da je Nikola bio pilot, a Zvonko, koji, inače, živi nekih 500 metara od mesta nesreće - kopilot. Njih dvojica su krenuli u redovno izvršenje zadatka. Međutim, imali su problema s letelicom, koja je ponirala, kao da nisu mogli da se opet vinu u nebo - kaže izvor iz istrage i dodaje:

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Zvao majku

- Avion je prvo zakačio drveće koje je bilo u šumi. Pilot je pokušavao da se podigne na veću visinu, ali nije uspeo. Videlo se da je pokušavao očajnički da izbegne pad na selo. Srušio se u dvorište jedne kuće, a potom zapalio! Ogromna buka prolomila se selom i krenuo crn gust dim, a svi su izleteli iz kuća. Nastala je kuknjava, jauci i zapomaganje.

Samo pola sata pre tragičnog leta Zvonko je pozvao svoju majku Maru.

- Rekao mi je da izađem na terasu jer će leteti iznad naših kuća. Čekala sam ga ko ozebla sunce, on je naš ponos i dika u svakom smislu, i kao dete, i kao čovek, i kao pilot. Šta se u međuvremenu desilo, ne znam - rekla je Mara za medije brišući gorke suze, a otac Dragan dodaje:

- Ko zna koliko puta mi je govorio da nikad, ni po koju cenu ne bi ostavio nekoga u avionu, a on sam da se katapultira. Nikada, naglašavao je, ne bi to učinio. Siguran sam da to ni sada nije učinio, jer ga krasi snažan moral, profesionalnost i čovekoljublje.

foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Povređen meštanin

Zvonkov stric Vidoje bio je pilot, potpukovnik avijacije JNA.

- Vidoje je tragično poginuo pre nekih 20 godina, ali ne u letu, već je pao s kuće jednog prijatelja kom je pomagao u izlivanju kuće - kaže njihov rođak.

Vitomir Tanasković, u čije dvorište se srušio „mig 21“, gledao je kako avion pada na njega.

foto: Tanjug/ Mira Mitrović

- Čuo se strahovit prasak. Nesrećni čovek se uplašio i počeo da vrišti. Živ je, u svesnom je stanju, ali ima opekotine na grudnom košu, glavi i rukama. Komšija mu je odmah priskočio u pomoć i odvezao ga u bolnicu u Loznicu. Scena je bila stravična! Sve se munjevito izdešavalo. Delovi vojnog aviona bili su svuda po šumi i dvorištu. Okolo su se nalazili delovi tela nastradalih pilota i delova aviona! - priča naš izvor.

foto: TANJUG/ Rade Prelić

Drama na nebu

- Nas troje smo gledali pad „miga“! Izbegao je kuće, jaukala sam. Celo selo sam zvala da pomognemo, decu da spasemo. Eksplozija je bila nemoguća, udario je u malinjak. Borio se da ne udari u kuće. Krov naše kuće je malo okrznuo - kaže meštanka koja se trese i plače u blizini nesreće.

Na mesto pada brzo su stigli vatrogasci, policija, Hitna pomoć i Vojska Srbije. Mestu pada nije bio omogućen prilaz, a teren su nadletali vojni i policijski helikopteri.

Meštani gledali kako pada avion

PILOTU SVAKA ČAST, JUNAK, SPASAO NAM JE SVIMA ŽIVOT

l Stanoje Grujić živi dva kilometra od mesta pada i čim je čuo buku, izleteo je iz kuće.

foto: Kurir TV

- Najpre se čuo veoma jak zvuk aviona koji nisko leti. Izleteo sam i video kako leti ka Borini, onda se okrenuo, počeo da se prevrće. Odmah sam krenuo ovamo i kad sam došao, video sam gust dim i znao sam da je, nažalost, pao. Pilot se trudio i uspeo je da izbegne sve kuće u ovom naselju - priča za Kurir Stanoje.

Nekoliko kuća od mesta gde se srušila letelica živi Milanka Ristić, koja kaže da je gledala pad.

- Čula sam strahovitu buku i videla avion. Prošao je tik iznad moje kuće, zakačio za drveće obližnje šume i onda otišao ka Borini. Onda se vratio i preko svih krovova preleteo i pao kod komšije u dvorište, a ovde je, u onaj tamo malinjak odbacio rezervoar. Bilo je strašno, mnogo sam se uplašila - kaže ona za Kurir i dodaje:

- Da je avion pao na neku od ovih kuća, bila bi još veća tragedija. Kažu da je pilot poginuo, i to je velika tragedija. Inače, povređen je komšija u čije je dvorište pao avion, dok je kupio orahe.

Udesi vojnih letelica od 2009. godine

foto: Tanjug/ Mira Mitrović
  • april 2018 - Major Vojske Srbije vojni pilot Robert Kaloci poginuo je kada se srušio vojni avion „supergaleb G-4“ kod mesta Kovačica
  • april 2017 - u udesu aviona „super galeb G-4“ stradala su dva pilota, potpukovnik Nenad Ćulibrk i kapetan Dejan Pandurović
  • mart 2015 - nedaleko od aerodroma „Nikola Tesla“ pao vojni helikopter „mi-8“ i tada je poginuo sedmoro ljudi
  • novembar 2013 - avion „orao“ pao je na livadu na svega nekoliko stotina metara od centra Mrčajevaca
  • septembar 2012 - prilikom tehničke probe vojnog aviona „V-54 lasta“ u Novoj Pazovi poginuo je major Goran Savić
  • jun 2010 - avion „orao“ vojnog vazduhoplovstva srušio se u Gružansko jezero, a pilot se spasao katapultiranjem
  • jul 2009 - u blizini batajničkog aerodroma srušio se avion „mig 29“, pilot Rade Ranđelović se katapultirao, ali je preminuo od posledica povreda

Predsednik izjavio saučešće

VUČIĆ: IZGUBILI SMO HEROJE!

foto: Zorana Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće porodicama pilota:

- Duboko sam potresen vešću o smrti naših pilota, koji su živeli za Srbiju i koji su ceo svoj život posvetili služenju otadžbini. U ovoj tragediji njihove porodice su izgubile svoje najmilije, naša vojska izuzetne patriote i profesionalce, a cela zemlja - heroje koji su sebe nesebično davali obavljajući časno svoje teške dužnosti. Primite izraze mog najdubljeg saučešća i poštovanja.

Avion star 34 godine

U VAZDUHU OD MAJA

foto: AP /Darko Vojinović

Vojni avion koji se juče srušio star je 34 godine, a nakon remonta 2016. i pauze od dve godine našao se ponovo u vazduhu u maju ove godine.

Reč je o dvosedu „mig 21 UM“ (NL-16, evidencijskog broja 16185) najmlađi „mig 21“ koji je decembra 1986. nabavila bivša Jugoslavija. Remontovan je 2016. godine u Vazduhoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“ i trebalo je da ostane u upotrebi do 2026. godine.

Kurir.rs/ Branka Travica - Saša Trifunović/ Foto: Zvornik Danas, T. Ilić, Ministarstvo odbrane Srbije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja