UBICA AMONIJAKA SUROVO LIKVIDIRAN U JOHANESBURGU: Giškin prijatelj i saborac IZREŠETAN KIŠOM METAKA u sačekuši! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva, Facebook Printscreen/Legende devedesetih

UBICA NIJE OTKRIVEN

UBICA AMONIJAKA SUROVO LIKVIDIRAN U JOHANESBURGU: Giškin prijatelj i saborac IZREŠETAN KIŠOM METAKA u sačekuši! (FOTO)

Crna Hronika -

Nemanja Bojović zvani Hemija (37) koji je u utorak upucan u noge u Zemunu sin je Gorana Bojovića Amonijaka koji je likvidiran je 1992. godine. Amonijak je važio za žestokog momka iz Zemuna i istaknutog člana srpskog podzemlja.

U njega su '92. iz automobila napadači ispalili kišu metaka dok je bio u svom mercedesu. Mesec dana kasnije, ubijena su dva njegova najbolja druga rafalima ispaljenim iz crnog golfa.

Međutim i njegov ubica Darko Kulić iz Zemuna, brutalno je likvidiran 17. jula 2018. godine. On je izrešetan u svom džipu marke "BMW X5" u predgrađu Johanezburga. Kulićevo vozilo presreli su napadači u belom "mercedesu" iu njega ispalili više od 30 metaka.

Kulić je odmah preminuo, njegova supruga Gordana M. teško je ranjena, a saputnik lakše. Nekoliko kilometara od mesta ubistva pronađen je zapaljen beli "mercedes" i na zadnjem sedištu automatska puška.

ubistvo, Johanesburg, Darko Kulić
foto: Kurir

Srpskoj javnosti Kulić je poznat još s početka devedesetih godina prošlog veka. Bio je označen kao pripadnik Srpske garde, na čijem čelu je bio pokojni Đorđe Božović Giška. U žižu javnosti Kulić je dospeo 1992, godine nakon što je pokušao da ubije Gorana Bojovića, zvanog Amonijak prilikom svađe u kafani u Zemunu, jer je Amonijak člana njegove ekipe udario pikslom u glavu.

Nakon pokušaja likvidacije Kulić je počeo da beži automobilom, da bi se posle nekoliko minuta vratio i bacio bombu na grupu Bojovićevih prijatelja, koji su pokušavali da mu pomognu.

Prilikom hapšenja, u junu 1992. godine, ranio je inspektora Milisava Spasojevića, ali je on ipak uspeo da ga savlada i uhapsi. Kulić je izveden pred sud, ali je Amonijaka ubio pre kraja procesa u "sačekuši". Uhapšen je iste godine i osuđen na 12 godina zatvora.

Posle odsluženog dela kazne, jer je pre isteka robije pomilovan, 2001. godine izlazi na slobodu. Većinu vremena potom Kulić je bio van Srbije, a dobio je 2013. godine i državljanstvo Bosne i Hercegovine.

Isprepletane tri likvidacije

Beogradska policija je Kulića označavala kao osobu blisku Jovanu Guzijanu Cuneru, koji je ubijen 5. oktobra 2002. godine u pucnjavi na Novosadskom putu, kad su teže ranjeni Dejan Čotrić i Rade Cvetić, koji su s njim bili u crnom "golfu 4". Za ovo ubistvo osuđeni su pripadnici "zemunskog klana".

Darko Kulić
foto: Privatna arhiva

Trojica napadača "mercedesom" su presekla put Kulićevom džipu i zapucala. Jedan od njih, naoružan automatskim oružjem, izašao je iz vozila i nastavio da puca kroz vetrobransko i bočno staklo Kulićevog džipa. Kulić je preminuo, dok je jedan hitac pogodio njegovu suprugu u glavu i ona je u teškom stanju prevezena helikopterom u bolnicu.

Kulićev prijatelj je, prema rečima očevidaca, prošao samo s lakim povredama i sam je napustio mesto zločina. Ranjeni je navodno takođe srpski državljanin. Upućeni u dešavanja veruju da je Kulićev suvozač pobegao iz straha da bi ubice mogle da se vrate i dovrše posao, ali i zbog toga što ne želi da sarađuje sa istražiteljima, jer zna da bi tako dodatno ugrozio svoju bezbednost.

Istraga policije vodila se u nekoliko pravaca i bilo je izvesno da su likvidacije Milana Đuričića Mikija, agenta Gorgije Gorga Darmanovića 6. maja u Beogradu, ali i Darka Kulića povezane.

Postojale su informacije koje su ukazivale da je Kulić učestvovao u ubistvu Đuričića, ali i da je naručio ubistvo Darmanovića. Navodno, Darmanović, koji je imao odlične kontakte kako u bezbednosnim strukturama JAR tako i u podzemlju, uključujući i sa ubijenim Đuričićem, navodno je znao sve o organizatorima njegovog ubistva. U Beograd je, kako su sumnjali, došao da te informacije "distribuira kontaktu", ali su, ppo avemu sudeći, Mikijeve ubice bile brže.

ubistvo, Johanesburg, Darko Kulić
foto: Kurir

Milan Đuričić Miki, za kojim je Srbija godinama tragala zbog učešća u ubistvu Željka Ražnatovića Arkana i dvojice njegovih prijatelja i kazne od 30 godina zatvora koju je trebalo da odsluži za taj zločin, prema navodima iz JAR, ne samo da je pronašao utočište u toj državi već je postao vlasnik fabrike oružja i, navodno, jedan od bitnih ljudi u podzemlju te države.

Veza sa Ždrokincem

Ubijen je kada je krenuo da se u jednom restoranu u Johanezburgu sastane sa takođe srpskim beguncem, nekadašnjim pripadnikom „zemunskog klana“ Milanom Glišovićem, zvanim Miki Debeli. Đuričić je izrešetan 25. aprila dok je takođe u kolima stajao na semaforu. Njega je, takođe, pratilo vozilo bele boje, a kada se on zaustavio, ubice su mu preprečile put. Navodno, tri osobe su istrčale iz vozila i zaipucale na Đuričića, koji je odmah preminuo. Glišoviću se posle toga izgubio svaki trag,, a samo desetak dana kasnije u Beogradu je ubijen Darmanović.

Policija je za njegovu likvidaciju osumnjičila vođu kruševačkog podzemlja Dejana Stankovića Ždrokinca, koji je imao i državljanstvo JAR. Sumnjalo se da je veza između naručioca ubistva Darmanovića i Ždrokinca bio Stankovićev sin Vojin, koji je ubijen dan posle Darmanovića, a ubica agenta, Vojinov otac Dejan, mesec dana kasnije.

Milan Đuričić Miki
foto: Privatna Arhiva

Posle ubistva Milana Đuričića Mikija njegovom prijatelju i saučesniku u ubistvu Arkana u zatvoru su navodno pojačane mere obezbeđenja. Dobrosav Gavrić je u zatvoru od 2011, kada je uhapšen pošto je otkriveno da su njegova dokumenta na ime Saša Kovačević falsifikovana i da je on zapravo begunac sa Interpolove poternice.

Od tada do danas, Srbija je, pored zahteva za izručenje, poslala i više urgencija, ali o tome da li će biti izručen našoj državi, gde ga čeka kazna od 35 godina zatvora, još se ništa ne zna. On se bori da dobije azil u toj državi, uz obrazloženje da bi mu život u Srbiji bio ugrožen.

Kurir.rs/24sedam

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track