"KRIMINALAC JE POGANA REČ, ONI SU NA NEKI NAČIN I UMETNICI" Stručnjaci: Čak i za ovakve policija ima SPECIJALNE METODE lociranja
Foto: Reuters

kurir tv

"KRIMINALAC JE POGANA REČ, ONI SU NA NEKI NAČIN I UMETNICI" Stručnjaci: Čak i za ovakve policija ima SPECIJALNE METODE lociranja

Crna Hronika -

U regionu se gotovo svakodnevno dešavaju najrazličitija krivična dela, a neke od njih policiji predstavljaju ogroman izazov.

Najnovije vesti iz crne hronike se tiču ubistva mma borca Stefana Savića, ali i spektakularne akcije hapšenja Milinka Brašnjovića.

lisice, hapšenje, kriminal
foto: Profimedia

Blažo Marković, predsednik pokreta „Novi ljudi - nova snaga Srbije“ i Predrag Savić, advokat.

Marković je pričao o koracima koje policija preduzima pri otkrivanju krivičnih dela.

- Prvo se polazi od toga šta su ti kriminalci uradili, pa onda sledi operativni rad. Zato se dešava da neki građanim ničim izazvan bude pozvan na razgovor jer je bio tu u blizini. Dakle, to je operativni posao koji policija čuva u najvećoj tajnosti. Uz to ide i slušanje telefona. To više nije tajna. Međutim, vrlo je bitna snalažljivost inspektora koji su na terenu, važno je da su talentovani za te stvar - započeo je Marković, pa nastavio:

- Kriminalac je pogana reč, ali oni su isto umetnici na neki način, a policajac koji radi na tom slučaju mora da bude veći umetnik od njega. Kriminalac se trudi da sakrije tragove na najkreativnije načine. Ne postoji taj neki začarani krug između kriminalaca i instuticija, iskusni naši policajci odlično znaju taj krug, znaju ko je šta uradio. Imamo mnogo talentovanih policajaca, vrlo su originalni u otkrivanju dela.

02:02

DA BI SE USPELO U TAKVIM AKCIJAMA BITNA JE SARADNJA INTERPOLOM Stručnjaci analiziraju trku POLICIJE sa nemilosrdnim kriminalcima

Potom se Savić osvrnuo na situaciju u regionu kada pripadnici organizovanog kriminala bivaju "sakriveni", pa je odgonetnuo da njima u tom slučaju novac ne predstavlja preteranu brigu:

- Organizovane kriminalne grupe na našim prostorima su enormno bogate, i kada su u pitanju finansije, to njime ne manjka. Priča se da imaju svakakve skupocenosti, puno para je u opticaju. Da bi se uspelo u takvim akcijama, vrlo je bitna saradnja pod okrljem Interpola i Europola. To se i pokazalo kod poslednjih hapšenja. Međutim, pre toga je potrebna saradnja na nivou policija, tužilaštvo jer za izdavanje poternice je potrebno da sud donese rešenje po kojom se izdaje poternica. Postoji nekoliko odredbi po kojima se reguliše kada je moguće raspisati poternicu.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

01:36

NAKON UBISTVA ĐINĐIĆA KRIMINAL SE PRESELIO SA ULICA U INSTITUCIJE Čanak akcentovao: Znali su da Srbija ne može naći novog čoveka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja