DOBACILI: Virdžin galaktik drugi put uspešno u orbiti
Foto: Rojter

Proba komercijalnih letova u svemir

DOBACILI: Virdžin galaktik drugi put uspešno u orbiti

Planeta -
Ovim letom su premašene i brzina i visina prvog leta koji je izveden aprila. Virdžin galaktik planira da putnike vodi u suborbitalne letove u kojima se na kratko zalazi u svemir

MOHAVE - Kompanija Virdžin galatik (Virgin Galactic) saopštila je danas da je uspešno izvela drugi supersonični probni let svemirskog broda na raketni pogon koji razvija za komercijalne letove u svemir. Letelica "Spejs šip 2" (SpaceShipTwo) dostigla je visinu od 21.300 metara iznad Kalifornije pošto je izbačena iz noseće letelice.

Dva pilota i inžinjer probnog leta su bili u letelici koja je dostigla brzinu od 1,43 maha (1.751,8 kilometara na čas), a potom sledela u vazdušnu i svemirsku luku u pustinji Mohave.

Ovim letom su premašene i brzina i visina prvog leta koji je izveden aprila. Virdžin galaktik planira da putnike vodi u suborbitalne letove u kojima se na kratko zalazi u svemir. Vlasnici te kompanije za komercijalne izlete u svemir su vlasnik investicione Virdžin grupe (Virgin Group) Ričard Brenson i Aabar Investments PJS iz Abu Dabija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track